Két mondat, amiért sóvárognak a gyerekek, és három lecke, amit meg kell tanulniuk a szüleiktől

Elég egy fél mondat, hogy tönkre tegyen egy fél életet. De ugyanígy elég egy szó is, hogy rendbe hozzon egy másikat. Ahhoz, hogy a szülői védőháló kialakulhasson nélkülözhetetlenek a következő mondatok.

Szülőként az embernek nincs egyszerű dolga. A tanácsok, tippek és elvek áradatában igyekeznek lavírozni, miközben lépten-nyomon követi őket a bizonytalanság: jó szülő vagyok? Akármennyire is törekednénk rá, tökéletesen nevelni nem lehet, nincs tökéletes anya és nincs tökéletes apa sem. Winnicott angol pszichológus szerint, saját kifejezésével élve, bőven megteszi, ha elég jó szülők vagyunk. Az elég jó szülőségbe pedig beleférnek a hibák, a rossz napok és az újrakezdések is. Hiszen egy házasságban ott van két ember, akik a saját útjukat megosztják egymással, tévednek, próbálkoznak és tapasztalnak, miközben megkísérelnek elég jó szülőnek maradni, hogy egy elég jó gyerekből elég jó felnőttet nevelhessenek.

A lány gyerek

Amikor kislány születik a családba, olvadozik a szülői szív. A csacsogó, pörgőszoknyás, vidám kislányból azonban csakhamar önmarcangoló, a saját tükörképét is utáló tinédzser válik, miközben a szülők csak kapkodják a fejüket, hová tűnt az a végtelenül édes, önbizalommal teli gyerek. Az ő feladatuk, hogy végigkísérjék olyan mondatokkal, leckékkel a lányuk fejlődését, amik segítenek bizonytalan kislányból érett nővé cseperedni.

1. lecke: Anya szereti magát

A lányok nevelésében az egyik sarkalatos pont a megfelelő önbizalom kiépítése, hogy felnőttkorukban ne legyen gondjuk saját nőiességük megélésével, hogy ne kívülről sóvárogjanak a megerősítésekért, amik veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetbe sodorhatják őket. Az édesanyák szerepe ebben, a saját önértékelésüknél kezdődik. A gyerek minden apró, ócsárló mozdulatot, pillantást meglát, amit magukra vetnek a nők. A kislány önbizalma az anya önbizalmának függvénye. Fontos ezért, hogy a gyerek lásson olyan pillanatokat, amikor igazán elégedetten állunk a tükör előtt, ugyanis ezzel felbecsülhetetlen értékű példát mutatunk.

2. lecke: Apa szemében láthatom meg a nőiességem

A lányok önbizalmának másik összetevője az apától érkezik. Az édesapa az első férfi, akivel a lány kapcsolatba kerül, ezért az ő elismerése teljesen más minőségű, mint amit valaha is kaphat az édesanyja szavaiból, dicséretéből. A „szép vagy kislányom” teljesen más hangzású egy anyuka szájából, mint egy apukáéból. A nők a férfiak szemében pillanthatják meg saját nőiességük ragyogását, amit nélkülözhetetlen, hogy már fiatalon megtapasztaljanak az apukától. Ezzel kivédhető, hogy a későbbiekben idegen férfiaktól kolduljanak dicséreteket. Ha a lány az édesapa szemében pillantja meg szépségét, az pontosan azt a paradox helyzetet eredményezi, hogy magáévá teszi ezt az élményt, így az önbizalma külső körülményektől függetlenné válik. Nem fog kelleni sem férfi, sem nyájas szavak, ahhoz, hogy szépnek érezze magát.

3. lecke: Elkaplak, bármikor, bármilyen helyzetben

A nők rettegnek azoktól a játékoktól, amit az apák játszanak gyerekeikkel. Ilyen rendszerint, amikor magasra dobják, pörgetik és hajmeresztő pozíciókba helyezik a gyereket. A kicsi ilyenkor szinte levegőt se vesz, annyira megijed, majd amint az apa erős karjai közé érkezik, hangosan nevetni kezd. Ezek a játékok olyan ősbizalmat teremtenek a gyerekekben, amitől azt érezhetik, hogy apa mindig ott van, ha el kell kapni őt. Van egy kéz, ami megtart, és ha a legnagyobb magasságokból is zuhanok, felfog és nem engedi, hogy bajom essen. Az érzelemszabályozást a lányok (de a fiúk is) az apától tanulják, pont az ilyen játékokon keresztül, amiről nem is hinnénk, mekkora hatással bírnak.

A női személyiségfejlődés legfontosabb mondatai:

„Büszke vagyok rád!” és „Úgy vagy gyönyörű, ahogy vagy!” 

A fiú gyerek

A fiú gyerekek számára az anya jelenti a biztonságot, a feltétel nélküli szeretetet, általa megtanul az érzelmek nyelvén is szót érteni. Ő az, akihez vissza lehet húzódni a kemény férfivilágból, ahol puhaság és gyengédség vár. Mindeközben egy fiú számára az apa a legnagyobb tanító, hisz ő mutatja meg, hogyan kell helytállni a világban, küzdeni, férfivá válni. Erővel lökdös ki a komfortzónából, ami néha fájdalmas, de annál szükségesebb.

1. lecke: Apa gyengéd

A férfiak irányába már gyermekkorban követelmény, hogy kemények legyenek. Apaként a feladat megtanítani, hogy a keménység a gyengeség és gyengédség felvállalásánál kezdődik. Hogy lehet hibázni és lehet segítséget is kérni, mert aki igazán erős az az indulatain uralkodik, nem pedig másokon. Az apa gyengédsége a legjobban az anyával való kapcsolatban tükröződik. Merni kell csókolni, simogatni, ölelni egymást a gyerek előtt, mert, ha a legnagyobb, legkeményebb példaképet is lággyá teszi az anya, megtanulja tisztelni a fiú is ezt a női erőt. Ám az apának nemcsak otthon kell tisztelettudóan viselkednie, hanem más nők felé is ugyanezt kell tanúsítania. Így lesz a példa hiteles és így válik majd a fiúból jó társ, aki nem csak egy testet lát a női nemben.

2. lecke: Az elvárások teljesíthetők

A fiúk végeláthatatlanul igyekeznek megfelelni a szüleiknek, de főként az édesapjuknak. Ha ezek az elvárások túl korán, túl magasak, az önbizalomhiányhoz és örökös elégedetlenségérzéshez vezet. Ha már a kockavár se tökéletes az apa szemében, az olthatatlan megfelelési kényszert generál. Ezért kell engedni győzni, sikereket elérni, elégnek lenni a gyereket, ugyanakkor azt is meg kell tanulnia az apa által, hogy a kudarcot tűrni kell és talpra lehet állni a bukás után.

3. lecke: A szeretet nemcsak szavakban, hanem gesztusokban keresendő

A fiúk már kiskorukban ajándékokkal halmozzák el az anyukákat és igyekeznek segíteni nekik, mert látják, hogy ez boldogsággal tölti el őket. Ez azonban hamar kinevelődik belőlük, így felnőttkorra rengeteg olyan férfivel találkozunk, aki soha nem lép a tettek mezejére. Szülőként meg kell tanítanunk a fiúnknak, hogy a szeretetet tettekben is mérik, legyen szó a házimunkáról, egy ígéret betartásáról vagy valamilyen kedves cselekedetről.

A férfi személyiségfejlődés legfontosabb mondatai:

„Igen, ez jól megvan csinálva!” és „Bármire képes vagy!”

Nyitókép:Catherine Delahaye/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: