Nekem minden súlyzós óra kihívást jelent – jelentés az edzőteremből

Vica kipróbálta a kettlebellt

A kettlebell a súlyzós sportok egyik legkedveltebb formája: izomépítésre és zsírégetésre is egyaránt alkalmas. Bár az elején ódzkodtam tőle, végül beadtam a derekam, és kipróbáltam. Nem mondom, hogy nem fájt utána. Vica élménybeszámolója.

Készülj fel: súlyokkal fogsz dolgozni!

A kettlebellel már elég régóta szemeztem, de sosem volt elég bátorságom ahhoz, hogy kipróbáljam. Az állóképességemmel ugyan nincs gond, viszont mivel az edzésekkel eddig nem az izomépítés volt a célom, így minden súlyzós órára kihívásként tekintettem  – legfeljebb 1-2 kilogrammot emelgettem korábban az aerobikórákon. Eljött a nagy nap, a kedvenc fitnesztermemben épp ilyen órát tartottak, és elhatároztam, belevágok.

A kettlebell története:
Az edzések során használatos eszköz egy gömbsúlyzó fogantyúval, ami egy orosz eredetű kellék – már a szovjet hadsereg katonáinak izomzatát és állóképességét is ezzel fejlesztették. Nevét a súlyzó harangnyelv formája után kapta. Az utóbbi időben a fitnesztermek egyik elengedhetetlen kelléke lett.
Plankelhetsz is a kettlebellel!
Tudtad?
A gömbsúlyzók az orosz mértékegységeket követik. Az 1 pud 16 kilogrammnak felel meg, így a ma használatos eszközök ennek többszörösei vagy töredékei: a 16 kilogrammos mellett van még 4, 8, 20, 24 , 28 , 32  és 40 kilogrammos súlyzó is.

Az oktató kezdésként a kettlebelles rekesz felé irányított engem és a társaimat, a fadoboz tele volt nehezebbnél nehezebb eszközökkel. Azt sem tudtam, hogy kezdőként melyikhez nyúljak, de mint utóbb kiderült, nem én voltam az egyetlen, a többiek is akkor estek át a tűzkeresztségen. Végül mindannyian 4 és 8 kilós eszközökkel dolgoztunk.

Figyelj a légzésedre!

Mit sem sejtve – sportember lévén (én ezt gondoltam magamról addig a pillanatig) – beálltam az első sorba, majd a bemelegítést követően figyeltem, hogy milyen gyakorlatokat kell végeznünk. Az oktató először az alapállásokat és a szabályos gyakorlatvégzés menetét ismertette meg.

Sajnos a megfelelő levegővételt egy óra alatt sem sikerült tökéletesen elsajátítanom. Hogyan is sikerülhetett volna, amikor itt éppen fordítva működik, mint ahogy azt más edzéseken megszokhattam. Itt például nem guggolás alatt kell kifújni a levegőt, hanem a kiálláskor.

Ennek ellenére baromira büszke voltam magamra, mert ezen kívül minden akadályt könnyedén vettem. Úgy guggoltam az eszközzel a kezemben, mintha ott sem lenne, a swingeket (magyarul: lengetés) is maximális karerővel végeztem, sőt, az összes felülést végig bírtam csinálni – ez utóbbit a kezdőknek elég kettlebell nélkül végezni.

Az egyik alapgyakorlat, a kettlebell swing:

https://www.instagram.com/p/Btx_IbLBcpX/

Másnap reggel már nem voltam ekkora hős. Az első mozdulatom után az égető izomláz deréktól lefelé mindenhol jelentkezett. A lakásból kilépve titkon abban bíztam, hogy senki nem látja szenvedéseimet, robotmozgásomat, a nagyon lassú és óvatos, korlátba kapaszkodós lépcsőzéseimről már nem is beszélve.

Viszont annak ellenére, hogy ez egy súlyzós edzés volt, a karomban egyáltalán nem éreztem fájdalmat (még szerencse, mert ha még az is lett volna, akkor biztos, hogy napokig nem kelek ki az ágyból).

Egyébként rengeteg előnye van a kettlebellnek:

  • ha rendszeresen végzed, a testzsírszázalékod csökken, az izomtömeged pedig nő
  • erősíti a stabilizáló izmokat és a törzsizomzatot
  • nőknek különösen ajánlott a kismedence izomzatának fejlesztésére, pozitív hatással van a legtöbb nőgyógyászati területre is – keringési és hormonális szinten egyaránt
  • gyorsan érhetsz el vele látványos eredményeket

 A kettlebell 5 alapszabálya, amelyeket tarts szem előtt, ha ezt az edzést választod:

  1. Mindig vállszéles terpeszben állj.
  2. A sarkadra helyezd a testsúlyt, de úgy, hogy a lábujjaid és a belső lábéled sose emelkedjenek el a talajtól.
  3. A lábfejed mindig előre nézzen.
  4. A térded mindig legyen a bokád felett.
  5. A hátad mindig tartsd egyenesen mind a guggoló, mind az álló gyakorlatok alatt, hogy kíméld a derekad.

 

Nehezített kitörés: ragadd meg a kettlebellt, és úgy hajlítsd a térded

Hogy ajánlom-e a kettlebellt?

Megmondom őszintén, az eddig kipróbált edzések közül nem ezen az órán éreztem a legjobban magam (pláne a másnapi izomlázat tekintve), de elismerem, hogy izgalmas élmény volt, és sikerült vele olyan területeket is edzenem, amelyeket eddig nem. Azt megígérhetem, hogy fogok még kettlebellezni, hiszen szeretem a kihívásokat, viszont az örök kedvenc alakformáló módszerem az aerobik marad, minden más csak megfűszerezi a rutinomat.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: