Kezdd el szeptemberben az immunerősítést, hogy az ősz és a tél ne a betegségekről szóljon

Ne szezonális „feladatként” tekints az immunerősítésre! Néhány alapvető praktikával megőrizheted az egészségedet akkor is, amikor a vírusok körülötted ólálkodnak.

A szeptember az előrejelzések alapján még kellemes és nyárias lesz, így teljesen érthető, hogy a hideg téli napokra igyekszünk minél kevesebbet gondolni. Ha agyalni nem is kell rajta, felkészülni viszont nem árt, mert a zárt közösségi terekben szinte lehetetlen kivédeni a már „klasszikusnak” számító őszi megbetegedéseket. Kivéve, ha felvértezzük magunkat már most, hiszen némi odafigyeléssel és tudatossággal könnyen elkerülhetjük, hogy ne a nyavalyákról szóljon az év hátralévő része.

Sokan az immunerősítésre egy megfoghatatlan és értelmezhetetlen dologként gondolnak, pedig egyáltalán nem olyan bonyolult. Ha például beiktatunk egy délutáni sétát az iskolából, óvodából hazafele, akkor már tettünk az ügy érdekében. S ha emellett még a megfelelő étkezésre is figyelünk, akkor sokkal jobb helyzetből indulunk a vírusok megjelenésekor.

fotó: FreshSplash/GettyImages

A szülők egyik legnagyobb „rémálma” az őszi időszakban, amikor nagy nehezen beszoktatják szemük fényét az óvodába, iskolába, napok, vagy pár hét múlva, már fel is üti a fejét egy, a közösségből hazahozott betegség, ami jó esetben csak a legkisebb lurkót érint, rossz esetben végigsöpör az egész családon. Menjünk inkább elébe a bajnak, ugyanis a megelőzéssel rengeteget tudunk tenni az ügy érdekében.

Attl Attila természetgyógyász, fitoterapeutát kérdeztük, hogy mit érdemes bevetni annak érdekében, hogy minél kevesebb betegséggel, zökkenőmentesen éljük meg az őszi, téli időszakot.

Mozgás

A szeptemberi tanévkezdés több feladatot ró az egész családra, és az idő is néha jóval kevesebbnek tűnik, főleg a nyári vakáció után. De ahogy a mondás tartja, arra van időnk, ami fontos számunkra, ezért nincs kifogás: a sportot, a mozgást kötelező beilleszteni a mindennapi életünkbe. A kicsiknek is fontos, hogy az iskolapadban ülés, és a folyamatos koncentrálás után levezethessék az energiájukat, és megmozgathassák fáradt testrészeiket. Használjuk ki, amíg jó az idő, pattanjunk bringára, túrázzunk, sétáljunk. Az iskolai testnevelés órák mellett, legalább heti 2 alkalommal tegyünk a fizikai állapotunk megőrzéséért!

Friss levegő

Apróságnak tűnhet, de kifejezetten fontos, hogy minden nap, megfelelő friss levegőhöz jussunk. Aludjunk éjszaka is nyitott ablaknál, a tömegközlekedés helyett, pedig ha van, rá lehetőség inkább kerékpározzunk, vagy sétáljunk. A gyerekeknek is jót tesz, ha nem sofőrszolgálatként funkcionálnak számukra a szülők reggel és délután, hazafelé pedig már nem kell rohanni, érdemes inkább ezt az időt a nap történéseinek megbeszélésével tölteni.

alvás
Fotó: Daly and Newton / Getty Images

Alvás

A megfelelő mennyiségű, pihentető alvás nélkülözhetetlen a szervezet egészségének megőrzése érdekében.  A fáradt, kialvatlan szervezet sokkal hamarabb legyengül, mint a friss és energikus. Ráadásul a koncentráció is sokkal jobban megy, ha pihentek vagyunk, szóval a becsöngetéssel együtt itt az idő véget vetni az éjszakába, hajnalokba nyúló filmnézéseknek.

Emésztőrendszer helyreállítása

Az immunrendszer állapota komoly összefüggésben áll az emésztőrendszerrel. Felejtsük el a nehéz, zsíros és a gyorséttermi kajákat, amelyek csak megterhelik a szervezetünket. Helyettük rendes, tápanyagokban gazdag ételeket együnk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is. Értelemszerűen a szénsavas üdítőket hanyagoljuk, de legalábbis csökkentsük a minimálisra, a hangsúly a cukormentes folyadékon legyen.

Antioxidánsok

Az immunrendszer megerősítésében óriási szerepük van az antioxidánsoknak. Fogyasszunk minél több vörös színű – pl.: áfonya, ribizli, szőlő – gyümölcsöt. Ha a gyerekek nem preferálják ezeket, akkor készítsünk belőle turmixot, vagy vásároljunk a bioboltokban elérhető, tartósítószer és cukormentes választékból. Ezek a préselt levek a többféle gyümölcs mellett tartalmaznak C-vitamint és rostot is, ráadásul kifejezetten finomak.

Fotó: Getty Images

Vírusölés

A vírusok ellen már akkor is érdemes küzdeni, amikor még nincsen „szezonjuk”. A különböző vírusölő, kórokozókat elpusztító természetes cseppek, készítmények hatékonyan részt vesznek a megelőzésben, aktívan támogatják az immunrendszert, miközben védik a sejteket.

D-vitamin

Bár szeptemberben még van annyi napfény, amely elegendő a természetes D-vitamin szinthez, ilyenkor már nem árt külső kiegészítéssel is ráerősíteni erre a létfontosságú vitaminra.

Hidegen sajtolt olajok

A hidegen sajtolt olajok nagyon értékes tápanyagokat tartalmaznak, mint például az esszenciális zsírsavak, vitaminok és antioxidánsok, amelyek mind támogatják az immunrendszer működését.

Kiemelt kép: Ales-A/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: