Kezünkben a sorsuk: hogyan nevelj hálás gyereket?

Ma már tudjuk, hogy a hálaérzet nagymértékben javítja életünk minőségét. Hogy gyermeked mielőbb megtapasztalhassa ennek előnyeit, nevelj te is hálás gyermeket!

Azt már tudjuk, hogy a boldogsághoz vezető út hálával van kikövezve, és mi másra van nagyobb szükségünk a mostani rohanó világban, mint egy kis boldogságra. Vágyjuk, kutatjuk, de kezünk csak a levegőbe markol, mert minden, ami hozzá kell az odabent van, magunkban kell megtalálnunk. Ha képesek vagyunk elérni és megtartani a hála állapotát szívünkben, életünk pozitív irányba indul és olyan helyzeteket vonzunk, amelyben még több hálát érezhetünk. Vagy ki tudja, talán csak jobban észrevesszük általa az élet örömeit. Ezt egy felnőttnek könnyű megmagyarázni és megérteni, tudatosan tenni érte. De mi a helyzet a gyerekekkel? Őket vajon hogyan menthetjük meg attól, hogy beszippantsa a digitális világ és vele karöltve a frusztrációk garmada? Hát úgy, hogy megtanítjuk csemetéinket is hálásnak lenni.

Ha a gyermeked gyakran elégedetlen és azt a bizonyos poharat félig üresnek látja, sokat tehetsz azért, hogy megváltozzon a hozzáállása.

1. Családi hagyomány

Hívjatok életre a családban olyan – akár napi – rutint, amelynek során közösen gyakoroljátok a hálát. Teremtsétek meg a kultúráját, hiszen ha a gyerekek azt látják, hogy aktívan az életetek része, akkor őket is ösztönözni fogja a szemléletváltásra. Nem kell túltolni. Próbáljatok ki annyit, hogy vacsora előtt mindenki mondjon 3 dolgot, amiért aznap hálásnak érezte magát. De egy befőttesüveget is kinevezhettek, amibe esténként egy cetlin bedobhatjátok miért vagytok hálásak és hó végén visszaolvassátok.

2. Jutalom

Sajnos sok elvnek ellentmond, de amikor elkezded jutalmazni a gyerekedet az alapvető dolgok elvégzéséért, mint például a házimunka, a tanulás, a jó viselkedés, akkor valahogy elveszti ezáltal az örömöt és még egy fontos dolgot: hogy adni akarjanak valamit és helyes döntést hozzanak. A gyerekek a hálát akkor tudják leginkább megélni, ha nem kapnak jutalmat azért, ha teljesítik az alapvető feladataikat.

3. Lefekvési rutin

Akár este lefekvéskor is kreálhattok egy kis rituálét két egyszerű kérdéssel: Mi volt a kedvenc pillanatod a mai napban? Miért voltál ma hálás? Nagyon fontos, hogy ilyenkor te is megoszd velük a te élményeidet. Ez a gyakorlat segít a gyermeked agyát újrahuzalozni és a negatívumok helyett a pozitívumokra koncentrálni.

4. Kémek a házban

Játsszatok egy olyan játékot, aminek az a lényege, hogy kiszúrjátok, ki az, aki aznap tett valami kedveset vagy segítséget nyújtott valamiben. Minden alkalommal, amikor valaki észreveszi, hogy a másik valami nagyszerű dolgot tett, mondjátok ki hangosan: Felfedeztem egy segítőt! Ezután mondjátok el, mit vettetek észre. Ezzel segítetek a gyereknek, hogy észrevegye, ha valaki kedves hozzá és úgy egyáltalában a sok jót maga körül.

apa fiú gyerek gyermek család kisfiú
Fotó: Drazen Zigic /Getty Images

5. Ezüstszál

Időnként beszélgessetek a családi problémákról, ügyelve arra, hogy mit lehet tanulni a kihívásokat jelentő helyzetekből. De ha nincs kedvetek ilyesmit a gyereknek tálalni, akkor felhívhatjátok rá a figyelmét különböző helyzetekben. Ha például a dugóban ültök, idegeskedés helyett mondhatod, hogy milyen jó, hogy így legalább több időt tölthettek együtt. Ez szintén érzelmileg ellenállóbbá teszi a gyereket.

6. Panasziroda

Próbáljatok meg egy kihívást, hogy egész nap nem panaszkodtok. Ha az első nap sikerült, akár folytathatjátok is, és meglátjátok, meddig juttok. A családtagok ilyenkor felhívhatják egymás figyelmét, ha valaki éppen készül belecsúszni egy panaszáradatba. Ezzel a dolgok megoldásorientált látásmódjára nevelheted a gyermekedet. Nem azt látja majd, hogy hanyatt-homlok menekülünk a problémák elől, és meglátja a megoldásokban rejlő szépséget.

7. Ne segíts!

Néha a legjobb, amit tehetsz, hogy nem segítesz a gyerekednek, és hagyod, hogy saját maga intézze, rendezze, csinálja a dolgait. Ennek több oka is van: egyfelől tudatába kerül annak, hogy akár egy tányér elmosása vagy a szennyes kimosása mennyi időt vesz igénybe és mennyi energiával jár. Így a te munkádat is jobban meg tudja majd becsülni és a saját elvégzett munkájára is büszke lesz, ami önbizalmat ad neki, és örömmel tölti el.

 

Nyitókép: GettyImage

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: