Ki fizet a randin? Így változnak a randiszabályok a magas megélhetési költségek miatt

A magas árak a szerelmi életünket sem kímélik. Nem csoda hát, ha a randizási szabályok is felborultak: legyen szó arról, hogy ki fizeti a számlát vagy arról, hogy mikortól illik beszélni a pénztárca méretéről.

Képzeld el, hogy egy randi végén vagy. Ilyenkor következik általában az a kínos pillanat, amikor eldől, ki rendezi a számlát. Tegyük fel, hogy egy igazi úriemberrel van dolgod, így ő fizet, azonban a randi mégsem sikerült annyira jól, ezért amellett döntesz, hogy nem folytatod az ismerkedést. Néhány nappal később azonban a randipartnered benyújtja a számlát. Ugyanis, ha te nem kérsz a második találkozóból, akkor ő sem kér a felesleges kiadásokból.

Az új társkereső trend, ami térhódító útjára indult, pontosan ezen alapszik. A férfiak pénzt követelnek vissza a nőktől, ha azok visszautasítják a folytatást, mivel nem térült meg a „befektetésük”. Ez az új tendencia részben az egekbe szökő megélhetési költségeknek tudható be. A LendingTree szerint egy első randi átlagosan 77 dollárba kerül (átszámolva körülbelül 27.000 Ft-ba) – ez magas ár a bérstagnálás és az infláció idején. Talán várható volt, hogy a változó gazdasági realitások új szabályokat hoznak létre a pénz és a randizás körül is. Íme mindaz, amit tudnod kell, ha még mindig keresed az igazit.

randi
Fotó: mihailomilovanovic
/GettyImages

Első randi téma: a pénz

Lehet, hogy édesanyád azt mondta neked, hogy a pénzről nem illik beszélgetni a vacsoraasztalnál, de ez ma már nem így van. A szinglik manapság sokkal nyitottabbak, és biztosra szeretnének menni a kiszemelttel kapcsolatban, különösen, ha pénzről van szó. A Bumble társkereső alkalmazás felfedezte, hogy a szinglik 28%-a „pénzügyi határokat” állít fel a szerelmi életében. Ebbe beletartozik az is, hogy nyíltan megbeszélik egymás kiadási plafonértékeit és a randevúkkal kapcsolatos pénzügyi elvárásokat. Még akkor is, ha még csak az ismerkedés első lépcsőfokán tartanak.

Ki fizet a végén?

A közösségi médiában megszólalók alapján egyre élesebb határ húzódik a nők és férfiak véleménye között abban, hogy ki egyenlítse a randin felmerülő költségeket. A nők egyre vehemensebben kitartanak amellett, hogy egy férfi dolga az anyagiak intézése. Főleg úgy, hogy egy randira való felkészülés a nő részéről is sok kiadással jár: frizura, köröm, parfüm, ruha stb. Néhány férfi szerint azonban a számla megosztása, vagy az, ha a nő fizet, már nem rossz megítélés kérdése, hanem a méltányos közös jövő felvállalása.

nő fizet a randin
Fotó: pixdeluxe/ Getty Images

A pénzügyi összeillés szexi

Mostanra már nemcsak az vált döntő fontosságúvá, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkezik a randipartner, hanem arról is meg szeretnének győződni a szinglik, hogy egy hullámhosszon vannak-e a potenciális partnerükkel. A Bread Financial felmérésének válaszadói még azt is bevallották, hogy szexinek találják, ha valaki időben fizeti a számláit, vagy ha van pénzügyi tanácsadója. A pénzügyi kompatibilitás kulcskérdéssé vált, hiszen minden ötödik fiatal ennek hiányát okolja egy korábbi szakításért. Míg a babybommer generáció nem nagyon beszélt a pénzről, addig az Y és Z számára ez hétköznapivá vált. A Z generáció tagjai közül sokan (36%) úgy látják, hogy a nagy összegű impulzusvásárlások vörös zászlót jelentenek és potenciálisan megszakíthatják a kapcsolatot, ezért jobb minél előbb fényt deríteni a hibákra.

Házastárs mérce

Mivel a házasságok 22%-a az anyagi problémák miatt végződik válással, a szinglik most már szeretnék megismerni a potenciális partnerek pénzzel kapcsolatos személyiségjegyeit, mielőtt elköteleződnének. Emellett egyre több pár köt házassági szerződést, hogy óvja a pénzügyeit. Még akkor is, ha nincs nagy vagyonkezelői alapjuk, amit meg kellene védeniük. A társkeresői profilokon már az sem meglepő, ha valaki feltünteti a hitelképességét, esetleg a fizetését, hiszen a pénz egy jelentőségteljes szűrővé vált a párválasztás során. Ezzel csak az a probléma, hogy a mérleg nyelve egy ijesztően materiális irányba ment el. Így sokan megfosztják magukat attól a lehetőségtől, hogy egy olyan párt találjanak, aki érzelmi, nem pedig pénzügyi biztonságot kínál. Természetesen nem baj, ha meggyőződünk az ismerkedés során, hogy a partnerünk felelősségteljes pénzügyi magatartást tanúsít-e, de a bankszámla nem minden, amit a leendő társunkban kereshetünk. A dollárjeleken túl ismerszik meg az ember.

Forrás: Moneywise
Nyitókép: pixdeluxe/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: