Ki mondta, hogy levest csak télen ehetünk? – Íme 3 recept, nem csak levesfüggőknek

Porondon a levesek

A levesben az a legjobb, hogy egy egész kondérral főzhetsz belőle, és akár napokig eheted. Sőt! A leves valójában másnaposan az igazi.

Anyukám rajong a levesekért, ezért heti rendszerességgel főzi őket az én legnagyobb örömömre. Amíg a nagymamám velünk volt, a hozzávalókat az ő veteményeséből szerezte be. Ha pedig nem termett a kertben az áhított zöldség, akkor a piacon vásárolta meg. A leves szeretete rám is átragadt, ezért gyakran előkapom a kedvenc receptjeimet. Ha neked sem kell téli hideg egy adag leveshez, akkor ezt a hármat ajánljuk!

Francia hagymaleves

Fotó: Piotr Krzeslak/Shutterstock

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 liter alaplé
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • fél dl száraz fehérbor
  • reszelt sajt
  • pirítós

Elkészítés:

Aki a hagymalevest szereti, rossz ember nem lehet. Olvassz meg 5 dkg vajat. Ha elolvadt, akkor mehet bele 1 evőkanál cukor. Miután egymásra találtak, és a cukor elkezdett karamellizálódni, akkor mehet a lábasba 4 db vékonyra szeletelt vöröshagyma és 4 db fokhagyma. Fonnyaszd őket össze, és hagyd, hogy átjárja az egészet a vajas-cukros keverék. Ezután öntsd fel 1 liter alaplével, szórd meg egy kis fehérborssal és szerecsendióval. Egy fél deci fehérbor is kerülhet bele. Ha elkészült a leves, mehet rá egy kevés (vagy sok) reszelt sajt. Pirítóssal tálald.

Paradicsomos zöldségleves tortellinivel

Fotó: Ezuma Images/Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • 1 tk sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 100 gramm tortellini
  • 1 marék zöldborsó
  • petrezselyem
  • parmezán

Elkészítés:

Ha felturbóznád valamivel a sima zöldséglevest, akkor próbáld ki a tortellinit. Vágd vékony hasábokra a sárgarépát és a karalábét. Olajon pirítsd meg őket, adj hozzá 1 teáskanál sűrített paradicsomot, majd öntsd fel az egészet vízzel. Dobj bele 1 fej vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát egészben. Mehet hozzá egy kevés só és bors, majd alacsony lángon főzd tizenöt percig. Végül szórd bele a tortellinit, egy marék zöldborsót, és várj tíz percet, amíg a tészta és borsó megpuhul. Durvára vágott petrezselyemmel és egy kis reszelt parmezánnal tálald.

Tárkonyos csirkeraguleves

Fotó: Ildi Papp/Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 300 gramm csirkemell
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej karalábé
  • 2-3 babérlevél
  • tárkony
  • 2 marék zöldborsó
  • 200 ml tejszín
  • citrom

Elkészítés:

Ha tökéletesről beszélünk, akkor anyukám csirkeragulevese lepipál mindent és mindenkit. Nyáron a vasárnapi húslevest szokta helyettesíteni, mert kellemesen savanykás íze mindenkire üdítően hat. Egy kevés olajon piríts meg 1 fej finomra vágott vöröshagymát, majd dobj rá 3 gerezd zúzott fokhagymát és 300 g felkockázott csirkemellet, sózd és borsozd. Kockázz fel 2 szál sárgarépát, 1 fehérrépát és 1 fej karalábét, majd add hozzá a húsos alaphoz. Öntsd fel 1,5 liter vízzel. Ízesítsd 2-3 babérlevéllel és 2 szál felaprított, friss tárkonnyal, ezután főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adj hozzá 2 marék zöldborsót, majd ha az is megfőtt, öntsd bele a tejszínt. A citromlevet nehogy lehagyd a végén!

Nyitókép: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: