A levesben az a legjobb, hogy egy egész kondérral főzhetsz belőle, és akár napokig eheted. Sőt! A leves valójában másnaposan az igazi.
Anyukám rajong a levesekért, ezért heti rendszerességgel főzi őket az én legnagyobb örömömre. Amíg a nagymamám velünk volt, a hozzávalókat az ő veteményeséből szerezte be. Ha pedig nem termett a kertben az áhított zöldség, akkor a piacon vásárolta meg. A leves szeretete rám is átragadt, ezért gyakran előkapom a kedvenc receptjeimet. Ha neked sem kell téli hideg egy adag leveshez, akkor ezt a hármat ajánljuk!
Francia hagymaleves

Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- fehérbors
- szerecsendió
- fél dl száraz fehérbor
- reszelt sajt
- pirítós
Elkészítés:
Aki a hagymalevest szereti, rossz ember nem lehet. Olvassz meg 5 dkg vajat. Ha elolvadt, akkor mehet bele 1 evőkanál cukor. Miután egymásra találtak, és a cukor elkezdett karamellizálódni, akkor mehet a lábasba 4 db vékonyra szeletelt vöröshagyma és 4 db fokhagyma. Fonnyaszd őket össze, és hagyd, hogy átjárja az egészet a vajas-cukros keverék. Ezután öntsd fel 1 liter alaplével, szórd meg egy kis fehérborssal és szerecsendióval. Egy fél deci fehérbor is kerülhet bele. Ha elkészült a leves, mehet rá egy kevés (vagy sok) reszelt sajt. Pirítóssal tálald.
Paradicsomos zöldségleves tortellinivel

Hozzávalók:
- 1 db sárgarépa
- 1 db karalábé
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 100 gramm tortellini
- 1 marék zöldborsó
- petrezselyem
- parmezán
Elkészítés:
Ha felturbóznád valamivel a sima zöldséglevest, akkor próbáld ki a tortellinit. Vágd vékony hasábokra a sárgarépát és a karalábét. Olajon pirítsd meg őket, adj hozzá 1 teáskanál sűrített paradicsomot, majd öntsd fel az egészet vízzel. Dobj bele 1 fej vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát egészben. Mehet hozzá egy kevés só és bors, majd alacsony lángon főzd tizenöt percig. Végül szórd bele a tortellinit, egy marék zöldborsót, és várj tíz percet, amíg a tészta és borsó megpuhul. Durvára vágott petrezselyemmel és egy kis reszelt parmezánnal tálald.
Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 300 gramm csirkemell
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej karalábé
- 2-3 babérlevél
- tárkony
- 2 marék zöldborsó
- 200 ml tejszín
- citrom
Elkészítés:
Ha tökéletesről beszélünk, akkor anyukám csirkeragulevese lepipál mindent és mindenkit. Nyáron a vasárnapi húslevest szokta helyettesíteni, mert kellemesen savanykás íze mindenkire üdítően hat. Egy kevés olajon piríts meg 1 fej finomra vágott vöröshagymát, majd dobj rá 3 gerezd zúzott fokhagymát és 300 g felkockázott csirkemellet, sózd és borsozd. Kockázz fel 2 szál sárgarépát, 1 fehérrépát és 1 fej karalábét, majd add hozzá a húsos alaphoz. Öntsd fel 1,5 liter vízzel. Ízesítsd 2-3 babérlevéllel és 2 szál felaprított, friss tárkonnyal, ezután főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adj hozzá 2 marék zöldborsót, majd ha az is megfőtt, öntsd bele a tejszínt. A citromlevet nehogy lehagyd a végén!
Nyitókép: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock