Kibe szeret bele a nő? Rangon alul vagy felül házasodni ma sem könnyű

Saját társadalmi osztályon alul vagy felül házasodni a huszonegyedik században sem ismeretlen, de vajon van még ennek jelentősége napjainkban is?

A régi korokban azoknak a pároknak, akik különböző társadalmi osztályból származtak, keményen meg kellett küzdeniük a szerelmükért, és ha kitartottak egymás mellett, akkor sok esetben a családjuk hátat fordított nekik, a szüleik kitagadták őket. De vajon napjainkban is kihívásokkal szembesülnek azok a párok, akik „rangon alul” házasodnak, vagy már meghaladtuk a társadalmi különbségek korát?

A napokban a várost járva arra jutottam, hogy sajnos meglepően sok a modern szerelmespár, akiket szétszakít a társadalmi rang. Sokak kapcsolatát a megszokott rend szerint a szülők nem díjazzák, de talán ennél többen vannak, akiket egyszerűen a különbözőség és a másság érzése távolít el. Szabadszellemű és engedékeny világot élünk, de úgy tűnik még máig nem sikerült megszabadulni olyan leláncoló gondolatoktól, mint a „mindenki a maga fajtájával kezdjen”. A faji- és korkülönbség napirenden van, viszont nagyon keveset foglalkozunk azzal, hogy a társadalmi eltérés milyen hatást gyakorol egy kapcsolatra.

Hasonló a hasonlóval

Ha a szerelembe esés természetét nézzük, akkor legtöbbször olyan párt választunk, akivel hasonló értékekben osztozunk. Az ellentétek ugyan rövid ideig tényleg vonzzák egymást, de egy idő után eltávolítanak. Innentől adott a feltételezés, hogy az intellektusban, társadalmi rangban és szokásrendszerben hasonló emberek könnyebben alakítanak ki párkapcsolatot, mint azok, akik nagyon más háttérből érkeznek. Csakhogy a szerelem néha minden szabályt áthág és ahogyan néhány évtizeddel ezelőtt sem, úgy most sem veszi figyelembe azt, hogy milyen pénzügyi és iskolázottsági múlttal rendelkezik a kiszemelt.

Hipergámia

fotó: Marko Geber/GettyImages

A „feljebb házasodás”, hivatalos nevén hipergámia, általában arra utal, hogy valaki a saját osztálya fölött kutakodik társ után, és ezzel gyakran javítja a társadalmi mobilitását.  Természetesen férfiak is házasodtak már feljebb, de mégis ez történelmileg sokkal gyakoribb volt a nők körében. Egy 2017-es kutatás szerint azonban elindult egy változás a nők jövedelem-növekedésével egyidőben, így

egyre több férfi választ nála magasabb szinten álló nőt feleségül.

A magasan képzett nők számának növekedésével az elmúlt évtizedekben a férfiak esetében jelentősen nőtt, a nők esetében pedig csökkent a rangon felüli házasságkötés esélye.

Aranyásó lányok és Sugar Daddy-k

bók udvarlás párkapcsolat randevú kényszeredett mosoly randi
fotó: nd3000 / Getty Images

Az evolúciót azonban az emancipáció valószínűleg hidegen hagyja. A nők továbbra is, akár tudatosan, akár nem, de hajlamosak olyan férfit választani, aki önálló, sikeres és ambiciózus, mert így a túlélési esélyek megtöbbszöröződnek. Ez egy természetes párválasztási preferencia, ami évszázadok óta meghatározó. Mindaddig nincs is vele probléma, amíg ez egy ösztönös vonzódáson és kölcsönös szerelmen alapul mindkét fél részéről. Azonban ma már igazi iparág fejlődött a jómódú férfit kereső nők köré. A közösségi médiában több ezer találat ugrik fel, amelyek abban segítenek és adnak tippeket, hogy hol és hogyan tudunk bezsebelni egy pénzes férjet.

Legyen szó férfiakról vagy a nőkről, álljon a háttérben érdek vagy valódi érzések, a következő három kihívással a legtöbb pár szembesül, aki rangon alul vagy felül választ társat:

1. Kommunikáció

Közhelynek számít, de a kommunikáció az egyik legfontosabb érték egy kapcsolatban. Amikor két nagyon eltérő hátterű, gondolkodásmódú személy házasodik össze, akkor a kommunikációs problémák szinte biztosan megjelennek. Ez főleg akkor a leglátványosabb, ha az egyik fél képzett, a másik viszont kevésbé, így szókincsben, önkifejezésben nem jeleskedik.

Az érzelem megosztása és a komoly beszélgetések alapja ugyanis a hasonló intellektus és a kellő önismeret.

Svéd kutatók 1.5 millió férfi és nő adatait elemezve rájöttek, hogy a férfiak szignifikánsan hosszabb ideig élnek, ha feleségük iskolázott. Míg a magasan képzett nőknél csaknem kétszeresére nőtt a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázata, ha alacsonyabb iskolai végzettségű férjhez mentek hozzá. Mint tudjuk, az iskolázottság nem az okosság mutatója, azonban tény, hogy a kommunikációs stílust és egymás megértését nagyban meghatározza.

2. Eltérő problémák

Minden társadalmi réteg más-más problémákkal küzd. Ebbe csak az lát bele igazán, aki a saját bőrén tapasztalja. Ezért jelent sokszor komoly kihívást egymás megértése, hiszen egy milliomos problémái elképzelhetetlenek és meglehetősen abszurdnak hatnak egy középosztálybeli személy számára. A szakadék hatalmas a két ember között. Ez megnyilvánulhat az olyan hétköznapi szituációkban is, mint a házimunka megosztás, az anyagiak kezelése vagy épp a gyerekek nevelése.

3. Egyenlőtlen dinamika

A saját osztályon kívüli házasság legnehezebb része ugyanaz, mint évszázadokkal ezelőtt volt: alá-fölé rendeltség alakul ki miatta. Akár arról van szó, hogy a pár tagjai intelligencia szempontjából nincsenek egy szinten, akár arról, hogy az egyikük jobban keres, nem tudnak egyenrangúak maradni a kapcsolatban. Aki több pénzzel, hatalommal, tudással rendelkezik, az mindig kissé a másik fölé kerekedik.

Mindhárom kihívás felbukkanhat az átlagos kapcsolatokban is, azonban a rangon alul vagy felül házasodás során kiéleződhetnek a különbségek. Mindez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy kudarcra lenne ítélve az, aki szélesebb körben mer ismerkedni.

Nyitókép: EXTREME-PHOTOGRAPHER/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: