Több éven át tartó kutatás után kiderült, ez a legegészségesebb gyümölcs

Szinte minden zöldség és gyümölcs fogyasztásával jót teszünk a szervezetünknek, de van egy olyan közöttük, ami mindent visz.

Ma már a legkisebbek is jól tudják, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztás nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez. A kínálat szerencsére bőséges, de sajnos némelyiknek olyan magas az ára, hogy szinte luxusnak számít a rendszeres fogyasztása. Ha biztosra mennél, és azt választanád, amelyik minden szempontból a leghasznosabb, akkor jó hírünk van, ugyanis éveken át tartó kutatások után a szakértők megállapították, hogy a legegészségesebb közöttük: a paradicsom.

A szakértői tápanyagsűrűségi pontszámozás alapján az előkelő első helyet a vízitorma szerezte meg a zöldségek között, amit a spenót és a kelkáposzta követ szorosan a sorban, és jó eredményeket ért el a kaliforniai piros paprika, valamint a brokkoli is. De ha gyümölcsről van szó, a legegészségesebb: a paradicsom. (Igen, botanikai szempontból a paradicsomot gyümölcsnek tekintik, és a vizsgálat során is a gyümölcsök közé sorolták.)

Fotó: Ola Mishchenko / Unsplash

Mit tud a paradicsom?

A paradicsom tele van antioxidánsokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ettől válunk szuperhőssé, mert segítenek az oxidatív stresszt okozó szabadgyökök csökkenésében, amelyek sajnos nagymértékben hozzájárulhatnak a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, és egyéb más betegségek kialakulásához.

Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) a zöldségek és gyümölcsök kategorizáláshoz 17 tápanyag mennyiségét vette alapul, ezeket vizsgálták a zöldségek és gyümölcsök 100 kalóriás adagjában” – mondja a vizsgálatról Sherri Berger dietetikus.

Mivel a zöldségek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a gyümölcsök, sokkal több zöldséget kell enni, mint a gyümölcsöt, hogy egyenlő legyen a 100 kalóriával. „Azonban a nagyobb mennyiség több tápanyagot is biztosít a szervezet számára, így a zöldségek kiemelkednek a vizsgálat pontozási rendszerében. Ám a paradicsom olyan alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amelynek táplálkozási profilja hasonló a zöldségéhez” – magyarázza Berger.

Paradicsommal az egészségért

Egy átlagos, nagyjából 60 grammos paradicsom, csupán 12 kalóriát tartalmaz, és kevesebb, mint 3 gramm szénhidrátot. A paradicsom A- és C vitaminban is gazdag, ezek kifejezetten hasznosak a szervezetben fellépő különböző gyulladások ellen, valamint egy nagyon fontos tápanyagban, a vörös színét is adó likopinban gazdag, ami a szem egészségnek megőrzésben is segít. Ráadásul a likopin betegségmegelőző szerepét kutatási adatok is igazolják, többek között a daganatos megbetegedések tekintetében. Ilyen módon igazolást nyert, hogy a „paradicsom és a paradicsom alapú termékek fogyasztása csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát”.

Fotó: Catherine Falls Commercial/GettyImages

Hozd ki a legtöbbet a paradicsomból

A dietetikus szerint az általános szabály a paradicsommal kapcsolatban az, hogy helyi termelőtől vásároljuk, mert az természetes úton érik, és nincs semmilyen plusz kezeléssel felturbózva, amellyel gyakran a mesterséges érést segítik elő. De persze az még jobb, ha a saját kertünkben tudunk paradicsomot termeszteni.

A paradicsom főzés során nem veszít jelentősen a tápanyagértékéből, sőt a likopin szintje még nő is a hő hatására, ezért kifejezetten hasznos minél több főtt ételhez hozzáadni. Érdemes egészséges zsírokkal, például olíva olajjal kombinálni, ezek segítik a likopin felszívódását”.

Mindennap érdemes fogyasztani, nem igazán lehet túlzásba vinni, mert allergiás reakciót csak elenyésző esetben válthat ki. A parlagfű allergiásoknak azonban érdemes odafigyelni, náluk ugyanis keresztreakciót válthat ki a paradicsom (keresztallergia esetén az egyes zöldségek, gyümölcsök hasonló allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket).

Forrás: elle.es
Nyitókép: Hinterhaus Productions/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: