Furcsa, menő vagy ijesztő? Íme, a kínai jégkrém, ami melegítésre sem olvad el

Egy különös kínai jégkrém, pontosabban erről készült felvételek borzolják a netezők kedélyeit világszerte: sokan nem értik, miből készülhet, ha melegítés hatására sem olvad el.

Ha nyár, akkor hűs finomságok, jöhet a fagyizás meg a jégkrémezés. Ezek viszont gyorsan elolvadnak, így vagy sietsz az evéssel, akár a torokgyulladás kockázatát is vállalva, vagy hagyod lassan olvadozni a finomságot. Legrosszabb esetben kedvenc jeges desszerted annyira szétolvad, hogy leesik a koszos földre. Van viszont egy olyan kínai jégkrém, ami nem olvad el. Még akkor sem, ha egy órára a szobában hagyod, sőt, még melegítés hatására sem.

Hogy ezt most menőnek vagy inkább ijesztőnek gondolod, azt rád bízzuk, mi mindenesetre megmutatjuk ezt a különlegességet.

Miből lehet ez a kínai jégkrém?

Persze, az első kérdés, ami nálunk is rögtön adódik ezt a „csodát” látva, az nem más, mint hogy miből készülhet. Ezt találgatják a netezők is, mind a népszerű kínai közösségi oldalon, a Weibón, mind pedig a világ más részein. Vannak, akik szerint bármiből van is, inkább cipőket kellene készíteni belőle, más viszont azt javasolja, építőanyagként használják inkább ezt az anyagot, hiszen ellenáll a nagy melegnek, sőt, a tűznek is. 

Megint más viszont azt kérdőjelezi meg, vajon mennyire biztonságos a kínai jégkrém fogyasztása. A fagylalt Hermès-ének nevezett sanghaji székhelyű Chicecream, kínaiul Zhong Xue Gao nyugalomra inti az internet népét. Azt állítják, „minden termékük megfelel a kínai nemzeti hatóság által meghatározott minőségi előírásoknak” írja a South China Morning Postot idézve a New York Post.

De akkor miből van igazából, és miért nem olvad el?

„A babérsó-kókuszízű jégkrém fő összetevői a tej, a folyósabb, alacsonyabb zsírtartalmú tejszín, a kókuszpép, a sűrített tej és a tejpor” – írta a cég, hozzátéve, hogy ez a fagyi azért nem olvad el, mert negyven százaléka szilárd anyag. Hogy ez tényleg így van-e, senki sem tudja. Mások inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai jégkrém karragént is tartalmaz. Ez egy tengeri moszat-kivonat, amely egyes tanulmányok szerint egészségügyi problémákat, sőt talán még rákot is okozhat, bár ez a South China Morning Post szerint vitatható.

A Chicecream szerint viszont ezzel az összetevővel a világon semmi probléma nincs. Azt mondják, a karragéneket széles körben használják a fagylaltokban és italokban, mert segítenek megőrizni a tejfehérjék stabilitását. Szóval bármi is a különleges kínai fagyi titka, egy biztos: luxus édességnek számít. Mert hogy 10 dollárba, vagyis átszámítva közel 4000 forintba kerül darabja. De legalább attól nem kell félni, hogy összecsöpögi a kánikulában azok ruháját, akik az ár és az összetevők körüli kérdések ellenére is úgy döntenek, megkóstolják.

Forrás: NYPost.com
Nyitókép: Elva Etienne / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: