Itt a kínai újév: íme, 5 szuper programtipp, ha megünnepelnéd

Megcsodálhatod a fergeteges hangulatú sárkánytáncot, de belekóstolhatsz a távolkeleti ízekbe, és a kínai kalligráfia rejtelmeibe is. Ha nem mozdulnál ki, inkább otthon ünnepelnél, akkor is van ötletünk!

Bár mi december utolsó napján tomboltuk ki magunkat, a világ népességének egynegyede a Tavaszünnepet tekinti az új esztendő eljövetelének. Ez a kínai újév vagy holdújév kezdete, ami idén január 22-re esik. A kínai emberek számára ez egy nagyon különleges esemény: ilyenkor búcsúztatják el az óévet, és szabadulnak meg annak ártalmaitól. Azt bátran kijelenthetjük, hogy nekünk is bőven van mitől elbúcsúzni, ami a tavalyi évet illeti. Így ha bőségre vágysz, te is öltözz szép új ruhába, a hagyományt követve viselj valami pirosat, és vegyél részt a nagyszerű programok valamelyikén. Ezekért szerencsére nem is kell messzire menned, hiszen a fővárosban, az ország több pontján, de akár otthon is lesz lehetőséged az ünneplésre.

1. Szuper programokkal várnak a kínai negyedben január 28-29.

Az ingyenes kül- és beltéri tradicionális programok fergeteges hangulatú ünneplést kínálnak mindenki számára. A kínai népviseletes felvonulás mellett a gyermekek részt vehetnek az oroszlán- és sárkánytánc forgatagában. A zenei élmények kedvelői a Kínai Kulturális Központban kínai hangszeres és táncos fellépéseket láthatnak, vagy megcsodálhatják a híres szecsuáni maszkváltós operát is. Ha eddig nem tudtad, hogy a hanfu mi fán terem, most akár fel is próbálhatod a tradícionális viseletet. Ha megszomjaztál vegyél részt egy jázminillatú teaszertartáson. A programfesztiválon kívánhatsz is egyet, és kívánságodat felakaszthatod az áldásfára. Ingyenesen próbálhatod ki, milyen egy hagyományos kínai orvoslás szerinti kivizsgálás, a gyerekeket pedig számtalan különleges interaktív játékkal és élménnyel várják.

Helyszín: Chinatown Budapest, Jegenye utca 26-32.

2. A belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének -és Táncszínház műsora – január 20.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsolnay Negyed (@zsolnay_negyed) által megosztott bejegyzés


A Zsolnay Kulturális negyed is nagyszerű programokat kínál, ha a kínai holdújévet különleges programokkal szeretnéd ünnepelni. Az ebből az alkalmából rendezett este középpontjában egy belső-mongóliai művésztársulat áll, akik akrobatikus elemekben gazdag táncelőadást mutatnak be. Megismerheted a tuvan torokéneklést amely egy egyedülálló mongol éneklési mód, amelynek során az énekes egyszerre több hangon is képes megszólaltani hangszálait. Egy biztos: ha igazán különleges élményre vágysz, ezt az előadást nem szabad kihagynod!

Helyszín: Zsolnay Kulturális negyed, Pécs Felsővámház u 52.

3. Kínai Tavaszünnep január 20.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ jóvoltából reggel kilenc órától változatos programokkal várja látogatóit az Allee bevásárlóközpont. Ha ide látogatsz, megismerheted a hagyományos kínai kultúrát és népszokásokat. Lehet majd lampiont készíteni, a csomózással és technikáival ismerkedni, valamint számíthatsz Ku-cseng és pi-pá zenei performanszokra is.

Helyszín: Allee, Október  Huszonharmadika utca 8-10.

4. Tavaszünnep a Rómaiparti Piacon január 20.

Az ELTE Konfuciusz Intézetének jóvoltából és a Nánási udvarban heti rendszerességgel megrendezésre kerülő kézműves piacon is megünneplik a kínai újévet. A program keretében a kisebbeknek lehetősége nyílik pekingi operamaszkot festeni, vagy az evőpálcikás ügyességi versenyeken remekelni. A nagyobbak megpróbálhatják a speciális rizspapirra való kalligrafikus kínai írást, és akár a saját nevüket is leírhatják a kínai karakterekkel. Természetesen az elmaradhatatlan oroszlántáncról is gondoskodtak a szervezők, így a garantálva, hogy mindenki a rosszat elűzve tekinthessen az elkövetkező évre.

Helyszín: Rómaiparti Piac, 1031 Nánási út 47-49.

5. Ha otthon köszöntenéd a kínai újév beköszöntét

Fotó: LUSH

Ha úgy érzed, egész nap ki se mozdulnál, sőt, inkább a fejedre húznád a takarót vagy magadra zárnád a fürdőszoba ajtaját egy órára, akkor is kiveheted a részed a kínai újév köszöntéséből. Tegyél be egy kellemes energetizáló, meditálásra alkalmas zenét, és merülj el a habokban. Ehhez egy különleges hozzávalót is segítségül hívhatsz, a LUSH Golden Rabbit, vagyis Arany nyúl fürdőbombáját. Mi mást, ha már a Nyúl éve kezdődik, nem igaz? Az édes neroli, az élénk bergamott és a földes szantálfa keveréke segít az ellazulásban, és abban, hogy átgondold, mit tanultál az elmúlt évben, és mi az, amit szeretnél elengedni. A fürdő segít lemosni a múlt kellemetlenségeit, és így pozitív gondolatokkal hoppanhatsz bele az újévbe.

Forrás: welovebudapest.com
Nyitókép: d3sign / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

      Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
      Legnépszerűbb cikkek: