Kipróbáltam 4 híresség reggeli rutinját és jobb formában vagyok, mint valaha

Csináld te is utánuk!

Egy-egy délelőttre Jennifer Aniston, Oprah Winfrey, Barack Obama és Simon Cowell bőrébe bújtam, ellestem, és végigcsináltam a napindító rutinjukat. Az eredmény: kirobbanó formában vagyok!

Oprah, Mark Wahlberg és a középiskolai művészettörténet tanárom – három nagyon különböző, de a saját területén igazán sikeres ember. Hogy mi a közös bennük? Az, hogy mindannyian nagyon korán kelnek. Pont úgy, mint szinte minden sikeres üzletember, politikus, történelmi személy és még sorolhatnám. Ha jobban belegondolok, talán Winston Churchill és Linda Evangelista a két kivétel – a híres brit miniszterelnökről köztudott, hogy 11 óra előtt nem szívesen kelt ki az ágyból, sokszor dolgozott onnan egy pohár whiskey társaságában. A szupermodell szállóigévé vált mondatát pedig mindenki jól ismeri: ‚‚We don’t wake up for less than $10,000 a day’’, azaz ‚‚fel sem kelünk napi 10 000 dollárnál kevesebbért’’.

Miért írok erről? Néhány évvel ezelőtt egy amerikai talk show epizódját néztem, amelyben a műsorvezető, James Corden csatlakozott Mark Wahlberg reggeli, 3:40-kor kezdődő edzéséhez. Már ekkor eljátszottam a gondolattal, hogy én is kipróbálom, milyen egy napra, vagy legalább néhány órára sikeres emberek bőrébe bújni és leutánozom a reggeli rutinjukat. A múlt héten úgy döntöttem, ennek most jött el az ideje.

Egy közismert elmélet szerint kétféle ember létezik: a reggeli pacsirta (early bird) és az éjszakai bagoly (night owl). A két embertípus sok tekintetben nagyon különböző, de a legnagyobb eltérés abban fedezhető fel, hogy a korán kelők a nap elején érzik magukban a tettvágyat, a későig virrasztók pedig a nap végén hatékonyabbak. Határozottan egyik csoportba sem tudom besorolni magam – vannak napok, hogy reggel érzem magam motiváltnak, máskor pedig képes vagyok éjszakába nyúlóan is dinamikusan dolgozni. Talán ez idővel körvonalazódni fog, de ha muszáj lenne egyet mondanom, akkor inkább éjszakai bagolynak titulálnám magam. Bevallom, ez az egyik oka annak, hogy Mark Wahlberg reggeli rutinját nem vállaltam be az négynapos kihívás alatt. Helyette Jennifer Aniston, Oprah Winfrey, Barack Obama és Simon Cowell szokásait teszteltem.

Jennifer Aniston hétvégi rutinja

Kevin Winter/Getty Images

Jennifer Aniston hétköznapokon hajnali fél ötkor kel, de szerencsére rátaláltam a hétvégi rutinjára, ami sokkal barátibb. A szombat reggelemet ez alapján ütemeztem be:

08:00 – A 8 órai ébresztő után első dolgom volt meginni egy pohár citromos meleg vizet.

08:00 – 09:00 – A reggeli arcmosás és hidratálás után a Jóbarátok sztárja meditál, én egy 20 perces gyakorlatsort csináltam végig.

09:00 – Aniston 9-kor elfogyasztja a reggelijét, ami általában tojás. Mivel én vegán vagyok, ezért inkább a sztár másik kedvence, a protein shake mellett döntöttem. Ehhez a pontos receptet is megtaláltam, mégpedig a Well+Good oldalán.

9:30 – Jöhet a reggeli egyórás edzés! A híresség több különböző gyakorlatot és sportot is végez, én a lépcsőzőgépnél és a futópadnál maradtam. 15 perc után eszembe jutott, miért nem szoktam edzés előtt enni – 5 perc szünetre volt szükségem. Kimentem a friss levegőre és két nagy levegővétel között a korábban elfogyasztott shake-et szidtam.

A shake-es incidenst leszámítva ez a reggeli rutin kifejezetten kellemes, könnyen teljesíthető volt. Amit én biztosan megváltoztatnék: a reggeli és az edzés sorrendje.

Oprah Winfrey és a 6 óra 2 perc

Alberto E. Rodriguez/Getty Images

A média királynője köztudottan az egészséges életmód híve, rendszeresen mozog és a mentális jólétének megőrzésére is nagy hangsúlyt fektet. Oprah minden reggel 6 óra 2 perckor ébred, de sosem állít ébresztőt, mert szerinte a jelzőhang elrontja a napkezdést.

06:02 – Általában én is 6 óra körül kelek, de abban nem voltam biztos, hogy a belső órám pontosan 6:02-kor jelezni fog. Ezért inkább beállítottam az ébresztőmet. Jól tettem. Oprah elmondása szerint minden reggel hálát ad azért, hogy egy újabb napot eltölthet a világon. Először szkeptikusan álltam ehhez a ponthoz, de be kell valljam, kifejezetten pozitív hangulatba kerültem tőle. 

06:10 – 06:45 – Ezután a kutyáival indul egy reggeli sétára. Mivel nincs négylábúm, így egyedül tettem egy nagy kört a környéken.

6:45 – Jöhet egy csésze chai tea vagy cappuccino. A szigorú időbeosztáshoz képest egy kis késésben voltam, de gyorsan lehúztam a reggeli adag koffeint, hogy 7:05-re már a futópadon lehessek.

07:05 – Oprah edzésprogramjában 20 perc elliptikus tréner és 30 perc futópad szerepel, de én az 50 percet az első perctől az utolsóig a futópadon töltöttem. Ez csalásnak számít? Sportolás közben Oprah mindig valamelyik barátja műsorát nézi a tévében – a barátaimnak annyi önálló műsoruk megy a különböző csatornákon, hogy nem is tudtam választani… Ezért inkább a The Late Late Show mellett döntöttem.

08:00 – 09:00 – Az edzés után jött az a feladat, amit a legkevésbé vártam: 10-12 perc meditáció, ráadásul kétszer. Egy 8, egy pedig 9 órakor. Mivel épp a szabadnapomat töltöttem, ezért sikerült mindkettőre időt szakítanom. Egy átlagos hétköznapon nem tudtam volna 9 órakor a szobám közepén üldögélni, hiszen ilyenkor épp a szerkesztőség bejáratánál pötyögöm be a kapukódot. Oprah a két gyakorlat között a reggelire is sort kerít, ami általában egy szelet teljes kiőrlésű kenyérből és/vagy egy főtt tojásból, vagy avokádóból áll. Nem kérdés, hogy az avokádós verziót választottam. 

Ezt a reggelt jobban élveztem, mint Jenniferét. A meditálás nélkül még boldogabb lettem volna, de így is ez volt az egyik kedvencem.

Barack Obama két órával előbb kel

Bill O’Leary/The Washington Post/Getty Images

Barack Obama minden reggel az első programja előtt 2 órával ébred. Én is inkább ebben látom a logikát, minthogy egyetlen meghatározott időponthoz ragaszkodjak. Feleslegesnek érzem a 6 órás kelést, ha 11-re kell csak odaérnem valahová.

06:10 – Ezen a keddi napon az volt az első feladatom, hogy időben megérkezzek a szerkesztőségbe. Mivel 8:30-kor szoktam indulni, ezért 6:30-ra kellett volna állítanom az ébresztőt. De ehhez egy 20 perces sminkelési időt is hozzáadtam, így 6:10 lett belőle. Obamának erre nem kell gondolni, nekem igen.

20 perc edzés – A volt amerikai elnök egy rövid edzéssel indítja a napot. 20 perc miatt nem akartam az edzőterembe menni, inkább otthon elvégeztem néhány hasizom- és láberősítő gyakorlatot.

Egy finom reggeli – Újabb sikeres ember, újabb tojásos reggeli. Obama mindig valamilyen tojásos ételt fogyaszt kenyérrel és ezt néha egy-két szelet sült baconnel is kiegészíti. Az én vegán reggelim tofurántottából és egy szelet kenyérből állt. Isteni finom volt, de akkor lett volna tökéletes, ha egy csésze kávéval fejezhettem volna be. Viszont a volt elnök sosem kávézik, így fájó szívvel ezt nekem is ki kellet hagynom.

08:30 – Az ‚‚Obama reggelem’’ negyedik és egyben utolsó feladata a napi hírek elolvasása volt. De nem digitálisan, hanem nyomtatott formában. Útközben vettem egy hírlapot és amíg a tömegközlekedési eszközökre vártam, felmértem, mi történt a nagyvilágban.

Az összes reggeli rutin közül magasan ez végzett az első helyen – a 6 órai ébredés nem okozott gondot, imádtam a tofurántottát és jólesett a 20 perces mozgás. A kávé mondjuk nagyon hiányzott, ezért 11 órakor megjutalmaztam magam egy csésze feketével.

Simon Cowell és a Flintstone család

Rachel Luna/Getty Images

A hét közepén egy kis pihenésre vágytam. Ezért olyan sztárt próbáltam keresni, akinek nem túl extra a reggeli rutinja és könnyen teljesíthető. Simon Cowellé annak tűnt. A X-Faktor megálmodója régen nem a korán kelésről volt híres, hajnali 4-5 óra körül bújt ágyba és csak délután ébredt. Viszont fia születése után ez megváltozott – azóta megszállottan a következő reggeli rutint követi:

‚‚Szundi’’ gomb kétszer – Simon Cowell sosem az ébresztő első hangjára kel fel. Kétszer megnyomja a ‚‚szundi’’ gombot, és mire megszólal a harmadik jelzés, a bejárónője meghozza a reggelijét, amit az ágyban fogyaszt el. Ez egy pohár citromos meleg vízből áll, egy papaya dzsúszból, egy tál zabkásából és három különböző smoothie-ból. Nem repestem az örömtől, amikor ezt a menüsort megláttam. Én általában csak egy kávéval zavarom le a reggelit, vagy ha eszek is valamit, akkor biztosan nem édeset. Erre megkaptam ezt. A harmadik ébresztő után álmos szemekkel kicsoszogtam a konyhába és elkészítettem a finomságokat. Papaya helyett csak gránátalmalevet találtam, illetve nem is fáradoztam a harmadik smoothie-val, tudtam, hogy kettő is bőven elég lesz. Ismét megtaláltam a pontos recepteket – az első egy spenótos, a második egy banános-répás smoothie volt.

500 felülés – A következő lépés az lett volna, hogy ezt az ágyban fogyasszam el. De gyorsan végigfutottam a listámon és láttam, hogy még egy edzés is vár rám. A Jennifer Aniston-smoothie esetéből tanulva megcseréltem a sorrendet. Simon Cowell minden reggel 500 felülést csinál – efelől voltak kétségeim, de megcsináltam. Ezután bebújtam az ágyba a reggelimmel és bekapcsoltam a Flintstone család egyik részét, mint ahogy Simon Cowell is szokta. Az utolsó smoothie kifogott rajtam, és a felét meg is hagytam. Inkább készítettem egy forró fürdőt, majd elindultam dolgozni. Annak ellenére, hogy az egész egy könnyű rutinnak tűnt, ez volt a legrosszabb. A szokatlanul nagy mennyiségű étel és ital hatását utazás közben nagyon éreztem és egy kicsit még munkakezdéskor is émelyegtem. Illetve még egy dolog nagyon hiányzott: a kávé.

Azt hiszem ez a kihívás jó lecke volt, ami megtanította, hogy nem mások rutinját kell követnem, hanem az enyémet jól kialakítanom, produktívvá tennem. Emellett pedig jó volt belekóstolni abba, hogyan töltik a hírességek a reggeleiket – még úgy is, hogy ezeknek a napoknak csak a budget verzióját sikerült megvalósítanom. Ez is elég volt ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetem és energikusabbnak érezzem magam. A kolléganőim is megjegyezték, hogy a szokásosnál nagyobb lendülettel suhantam be reggelenként az ajtón és ez a lendület délután sem szűnt meg. A tanulság: gyakrabban kellene egy kis reggeli testmozgást végeznem és lehet, hogy a nap első étkezését nem délután kellene megejtenem. A másik tanulság: ne csinálj 500 felülést egyszerre, mert másnap olyan izomlázad lesz, hogy a létezés is fájni fog. De lehet, hogy a nagy lendületről csak a meleg citromos víz tehet? Erre a következő hetekben megtalálom a választ és ez alapján alakítom át a reggeli rutinomat.

Nyitókép: nadia_bormotova/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: