„Lara Croftnak éreztem magam” – kipróbáltam a TRX-et

A három rettegett betű

Szemeztem már korábban is a TRX-szel, de mindig az hittem, hogy az én karizmom nem erre született, így csak távolról csodáltam azokat, akik ügyesek benne. De végül a kíváncsiságom győzött, és mégis kipróbáltam. Milyen jól tettem!

Az ingyenes próbaórák nagyon szuperek, ilyenkor rengeteg különféle mozgásformát kipróbálhatsz. Kedvelem az ilyen programokat, illetve a fitnesznapokat is, amelyek keretében alacsony összegért akár egész nap edzhetek.

Így történt az is, hogy egyszer csak rányomtam a helyfoglaló, regisztrációs gombra a kiválasztott konditerem oldalán, és jelentkeztem egy kezdő szintű TRX edzésre.

Mi a TRX?
Ez a mozgásforma az amerikai tengerészgyalogosságnak köszönhető, számukra fejlesztették ki. A TRX során használatos edzőszerkezet megalkotásakor a kitűzött cél az volt, hogy akár egy tengeralattjárón is lehessen edzeni. A mozaikszó a teljes testtel végzett ellenállásos edzést (Totalbody Resistance Exercise) takarja, illetve az edzéshez használt eszköz is erre a névre hallgat. Elsődlegesen izomépítésre szolgál, és már annyira elterjedt hazánkban is, hogy egyre több edzőterem kínálatában megtalálható.
A TRX-szel az altested izomzatát is kreatívan erősítheted

TRX-re fel!

Mire megérkeztem a terem elé, már annyira vártam az edzést, hogy minden addigi aggodalmam elszállt. Azonnal meg is pillantottam a TRX hevederrendszereket, amelyek sorban lógtak le a plafonról. A végükön 1-1 kapaszkodó van, amelyekbe a gyakorlattól függően a kezedet vagy a lábadat kell tenned. Az oktató elmagyarázta, hogyan kell méretre állítani a hevedereket, majd bele is vágtunk a bemelegítésbe. Ekkor persze még nem tudhattam, hogy mennyire fog ez nekem fájni másnap, csak vitt a lendület.

Intervall köröket csináltunk: ez azt jelenti, hogy 2×4-es ismétléseket végeztünk, amelyek során erősítő- és kardiószakaszok váltották egymást. Már az első ilyen kör végén éreztem, hogy az edzés minden izmomat megmozgatja. Olyan gyakorlatokkal is megismerkedtünk, amelyek során fogtuk a kapaszkodókat, hátradőltünk, és onnan húztuk felfelé magunkat, máskor pedig az eszköznek háttal kapaszkodtunk meg, és magas térdemeléseket végeztünk. De a láberősítő gyakorlatok sem maradtak el: az egyik lábfejünket beleakasztottuk a kapaszkodókba, és így guggoltunk.

Eddig azt hittem, jól megy a plank

Az utolsó körben talajgyakorlatokat végeztünk, amikkel általában egész jól boldogulok, de most ezek is hatalmas erőbedobást igényeltek. De kitartottam. Igazi csodanőnek éreztem magam, egy olyan karakternek, mint Lara Croft, aki fut, harcol és mászik.

A TRX-en végzett plank nem egyszerű gyakorlat

Remek élmény volt ez az edzés, és biztosan megyek máskor is. Sőt, annyira imádtam, hogy otthonra is felszerelek egy TRX-et a flying fitnesses hammock mellé.

A TRX előnyei:

  • elsődleges célja nem a testépítés, hanem az, hogy az izomzatod egységes legyen
  • a konditermi gépekkel ellentétben a saját testsúlyoddal dolgozol
  • minden izmodat megmozgatja, így arányos izomzatot építesz vele
  • lehetővé teszi az izomzat maximális terhelését
  • a törzsizomzatod mozgatásával a tartásodon is javíthatsz

Amint az öltözőből kifele menet belestem az üvegajtón, azt is láthattam, hogy a haladó órán milyen gyakorlatokat végeznek: egy kézzel húzták magukat az emberek, a szabad kezükben pedig egy kettlebellt vagy egy kézi súlyzót tartottak.

Tehát még bőven van hová fejlődnöm.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: