Ha szeretnéd megélni a benned tomboló szenvedélyt

Kipróbáltam a flamencót

Taps és dobbantás, suhogó szoknyák, kopogó cipők, felemelt kezek, szívből jövő érzelemkifejezés. Olyan műfajt keresel, amit egyedül és csoportban is tudsz táncolni? Ki kellene próbálnod a flamencót!

Elég sok táncstílust kipróbáltam már, de a flamenco eddig kimaradt. Pedig a hozzá szorosan kapcsolódó kathak táncórákra rendszeresen járok. (Az ehhez fűződő élményeimről is hamarosan mesélek neked.) Itt ismertem meg Szabó Ágit is, aki nemcsak táncos, hanem táncpedagógus is.

Mindig a tanulás leghatékonyabb módszereit keresem korosztályokra bontva, kisgyerekektől az idősebbekig  mesélte a WooHoo.hu-nak Szabó Ágnes, aki 1986 óta tanulja és táncolja a flamencót. Ötéves kora óta táncol, klasszikus és jazzbalettet, valamint többféle néptáncot tanult és aktív részese volt a táncház mozgalomnak. 1995 óta spanyol mesterektől vett órákat, és rendszeresen jár most is andalúziai flamenco workshopokra. Több együttes, például a Zambra Flamenco és a Jovenes Flamencos ifjúsági tánccsoport alapítása is az ő nevéhez fűződik.

Szabó Ágnes táncos, táncpedagógus

A flamenco különlegessége számomra az összetettsége. Ez egy életérzés, valamint egy élet- és művészeti forma is egyben.

Ahhoz, hogy az ember bele tudjon feledkezni a mozdulatokba, ismernie kell a flamenco stílusokat (ún. palos-szokat) és a különböző ritmusnyelveket.

A flamencóról készült talán legismertebb művészeti alkotás, amelyből ezt a stílust és életformát megérthetjük, az Carlos Saura ikonikus Carmenje. Az Antonio Gádes és Cristina Hoyos főszereplésével készült film a lendületén és a technikai profizmusán kívül a nyers őszintesége miatt lenyűgöző, valamint azért, mert a táncbetétek szerves részei a történetnek. A szereplők – a Disney hercegnőkkel ellentétben – teljesen természetesen váltanak a prózai részekről tánc formájú párbeszédekre és monológokra, majd vissza a hétköznapi élethelyzetekbe.

A műfajról röviden

„Ami nagyon vonzó számomra ebben a mozgásformában, hogy rengeteg kultúra lenyomata fedezhető fel benne, hiszen a romák Indiából való elvándorlása során alakult ki, majd Andalúziában az ott élő helyi andalúzok, mórok és zsidók is alakították. Ezeken kívül hatással volt rá a spanyol gyarmatbirodalom kultúrája is” – beszélt a flamenco eredetéről ÁgnesA tánc eredettörténete tehát Indiáig nyúlik vissza. Az onnan elvándorló romaság Spanyolországba, Andalúziába érkezett, és ott telepedett le. Az indiai eredet tetten érhető abban is, hogy ez egy történetmesélő tánc, amelyben kiemelt jelentősége van a kézfej és az ujjak tartásának is. A virágot formázó ujjak kiemelik a kecses, mégis erőteljes mozdulatokat, a flamencóban azonban nem kapcsolódik hozzájuk konkrét jelentés, mint mondjuk a bharatanátjam vagy az odisszi műfajokban. 

Andalúzia, a flamenco hazája

Andalúzia történelme is tükröződik ebben a sokféle hatást egybeolvasztó, érzelemdús stílusban. A történelem viharaira válaszul a közösség önbecsülésének megőrzésében is komoly szerepet játszott ez a táncforma. A flamenco központok közül Granada, Córdoba, Sevilla és Cádiz mellett jelenleg Jerez de la Frontera a flamenco fővárosa.

Ritmus

A flamencóban mindenki folyamatosan figyeli a másik rezdüléseit.

A szenvedélyes tánc négy összetevője szervesen kapcsolódik egymáshoz:

  • ének (cante)
  • gitárjáték (toque)
  • tánc (baile)
  • ritmus (compas & palmas)

A flamenco művészek általában külön-külön valamelyikben kiemelkedőbbek, de ismerik a többi három alapjait is.

Palmero
A flamencóban kiemelt szerepe van a ritmusok tapsolásának. A zenekar vagy a tánckar néhány tagja egy-egy darabban kizárólag „tapsolóként” van jelen. Vannak hivatásos tapsolók is, akiknek ez a fő profiljuk, noha ugyanúgy tudnak táncolni vagy zenélni, mint a flamenco közösség többi tagja, de ebben a legvirtuózabbak.
Cajón
A cajón egy leginkább dobozra emlékeztető ütőhangszer, maga a szó ládát jelent. Ezzel adják meg a ritmust a taps mellett.
Pitos
Csettintés, amely a flamencóban a taps mellett szintén a figyelemfelkeltés fontos eszköze. A táncos a saját erejét, rátermettségét hangsúlyozza ezzel.
A cajón tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy egyszerű fadoboz

A flamencóban a lábdobogásnak is zenei értéke van, a tánc egész filozófiája arra épül, hogy előbb a ritmust kell érezned, utána tudod csak szívvel táncolni. Szabó Ági éppen ezért sokféle ritmusgyakorlattal is készül, amelyek az egészen kezdőtől a haladóig mindenki számára hasznosak. Rengeteg videót, hanganyagot, ábrát használ, hogy a legkönnyebben átérezhesd, mi is a flamenco lényege.

Virtus

A flamencóhoz az esztétikus mozdulatokon, az összehangolt ritmikus játékon és az előadók harmonikus együttműködésén túl szükség van még valamire: ez a „duende”.

Duende
Jelentése belső, mély érzés. A tűz, amely áthatja az előadást.

Feszültség, bánat, fájdalom, düh és szenvedély. Ezeket mind kitáncolhatod magadból.

Akkor is jó választás a flamenco, ha tartásjavításra van szükséged. Mind konkrét, mind átvitt értelemben

– mondta az oktató. A flamenco során a gerinc és a váll erősítésével fejlesztheted a testtartásodat is. Nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a testtudatosságot is növelje a kurzusain. Emellett segít, hogy felébredjen vagy tovább erősödjön benned az önbecsülés. Megtanít arra, hogy bármilyen érzelmi állapotban és élethelyzetben meg lehet őrizni a méltóságot, és erőt lehet meríteni a fájdalomból.

A flamenco történeteket mesél el. Az énekes által elmondottakat életre keltik a táncosok

– hangsúlyozta a szakértő. A flamenco tánc egyszerre nőies és férfias. A kar és a kéz használata mára már nagyon hasonlóvá vált: a férfi táncosok is használják az ujjaikat flamenco közben, így a nemek közötti felosztások az irányzatokat tekintve egyre inkább elmosódtak. Az úgynevezett inkább „férfi táncokat”, például a farrucát a nők is táncolják, a tangos flamencost pedig – ami régebben „nőies táncnak” számított – ugyanúgy az urak is művelik.

Zapateado
A ritmus kitáncolása, ennek hangsúlyozását segíti a vasalt cipő.

A női tánc szintén látványos része a flamenco szoknya vagy az uszályos ruha, de használnak kendőket, legyezőket, kasztanyettát és botokat is.

A flamenco tánc tud nagyon nőies és nagyon férfias is lenni.

Kortalan műfaj

Nyilván az az ideális, ha valaki már kisgyerekkorban kezdi a táncot, de egy percig se aggódj akkor sem, ha még életedben nem próbáltad ezt a mozgásformát. 

Mivel a flamenco nemcsak egy technika, hanem életérzés, életforma is, nem életkorhoz kötött, bármikor elkezdhető. Mindenki a maga motivációja, érdeklődése, befogadóképessége szintjén tudja élvezni

 – mondta Ági, akinek több évtizedes táncpedagógusi tapasztalata van. Ennek során kisgyerekeket, kamaszokat, fiatal és érett hölgyeket és urakat egyaránt tanított. Ha tetszik a műfaj, érdemes belevágni, mindegy, milyen előképzettséged van.

Cristina Hoyos, a XX. századi flamenco egyik ikonikus alakja:

Az érett táncosoknak nem csak abban van nagyon komoly szerepe, hogy ők mutatják meg a fiataloknak, mit is jelent a tánc lelke.

A flamenco minden korosztály és minden alkat tánca – kicsitől a nagyi(i)g

Az én tapasztalatom

Alapos bemelegítéssel kezdtük a foglalkozást, de ez nem annyira megterhelő, hogy kifáradnál, mire az érdemi rész jön. A nyak, a vállak, a törzs és a lábak után jönnek a kar-, kéz- és lábgyakorlatok, a helyes test- és kéztartás, valamint a mozdulatok rögzítése.

Ezen az órán megtanulod, hogyan formázz gyönyörű virágot a kezeiddel, és hogyan mozgasd a csípőd az egyes lépéseknél.

Ezután ritmusgyakorlatok következnek, amelyek során a ritmusmintákat együtt kántáljátok és tapsoljátok, majd dobbantjátok lábbal is. Haladóbbak számára ezután a flamenco műfajait alkotó táncok megismerése és koreográfiák tanulása következik.

Aggodalomra semmi ok, ha profi oktatót választasz, akkor is élvezetes lesz az óra, ha a tánc számodra egy teljesen új mozgásforma.

Hogyan készülj egy ilyen órára?
Ruha: Szükséged lesz egy leggingsre vagy vastagabb harisnyára, egy kényelmes felsőre és egy legalább térdig érő, bő szoknyára.
Cipő: Egy kényelmes, alacsony sarkú, lehetőleg pántos cipő tökéletes, amíg nem ruházol be egy profi flamenco cipőre. Érdemes telisarkút választanod a tűsarkú helyett, mert fél lábon állva is meg kell majd tartanod az egyensúlyodat.
Szabó Ági flamenco órái
Szabó Ági Budapesten, a Garay Dance Cornerben, a Keleti Pályaudvarhoz közel tart órákat.
Hol tudod még kipróbálni a flamencót?
Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: