Kipróbáltam a kardio-bokszot

Alakformálás és karerősítés egy edzésben

Ha követed Kipróbáltuk-sorozatunkat, akkor már biztosan te is észrevetted, hogy nincs olyan sport, amibe ne mernék belevágni. A kedvenc edzőtermem legutóbb kardio-boksz órát hirdetett, nem is volt kérdés, hogy azonnal jelentkezek. Nem bántam meg!

Elég rég vezettem be új edzésformát a rutinomba – főként olyat, ami mellett hosszú távon is képes vagyok elköteleződni. Pár hete viszont kipróbáltam a kardio-bokszot és azóta heti kétszer újra és újra ringbe szállok”.

Mi is az a cardio-box?

Egy zsírégető aerobik izgalmas ütéskombinációkkal, amelyeket – bevallom – elsőre nem a legkönnyebb megjegyezni, de szerencsére rövid idő alatt bele lehet jönni.

Több fajtája is létezik a kardio-boksznak:
A küzdősportok megjelenése az aerobik világában nem véletlen: a harcművészetekből átvett elemekkel rendkívül színessé válnak az órák, miközben súlyzó nélkül dolgoztathatod meg a karod, a vállad, a törzsed izomzatát. Emellett az állóképességedet és a mozgáskoordinációdat is fejleszted.
A cardio-box edzéshez hasonló jellegű még az ironbox – egyébként ezt egy magyar tréner, Tatarek Rezső dolgozta ki 1998-ban –, a fitfight, az aerobox, a kickbox-aerobic vagy a Les Mills BodyCombatja is. Ez utóbbit végzi szakértőnk, Mátis Bea is, aki minden kérdésemre válaszolt a mozgásformával kapcsolatban.

Nem csak a karizmaidat dolgoztathatod meg!

A kardio-bokszhoz hasonló élményben legutóbb a piloxing óra alatt volt részem. Már a bemelegítés alatt elkezdtük gyakorolni a különféle ütéseket, miközben folyamatosan figyelnem kellett arra, hogy a törzsemet feszesen tartsam. A következő feladat 20 terpesz-zár szökdelés volt.

Az ütéseket gyakoroltuk be először

Ezután nekiálltunk betanulni a mozgáskombinációkat, amelyeket – ha nem is elsőre, de – egészen könnyen tudtam követni, hiszen lassan, lépésről lépésre haladtunk, folyamatosan mozgásban maradva. Először az ütéseket, majd a rúgásokat gyakoroltuk, végül összekötöttük ezt a két mozdulatot, közben pedig kardióztunk, hogy magasan tartsuk a pulzusunkat. 

Az órát talajgyakorlatokkal, plankkel és haspréssel zártuk, hogy tényleg minden porcikánkat átmozgassuk.

WooHoo-tipp:
Cardio-box órán szorosan össze kell szorítanod az öklöd, hogy feszesen, erősen tudj ütni, emiatt a legjobb, ha rövid körmökkel érkezel.
Az ütésekhez végül hozzákapcsoltuk a rúgásokat

A kardio-boksz előnyeiről Mátis Bea fitneszedzőt, kardio-boksz oktatót kérdeztük:

  •  „Az ütés- és rúgáskombinációkkal remekül fejleszthető a mozgáskoordináció. Az idegek és az izmok közötti kapcsolat kiépítése és fenntartása a mindennapi mozdulatokhoz is elengedhetetlen.
  • Szuperül levezetheted vele a feszültséget, csökkentheted a stresszt.
  • Elsődlegesen a kar- és lábizomzatodat dolgoztatod meg, viszont az ütések és a rúgások kivitelezéséhez elengedhetetlen a törzsizomzat használata, emellett pedig a mozgásforma a fenekedet is gyönyörűen formálja.
  • Zsírégetésre és alakformálásra egyaránt alkalmas a magasra vitt pulzusszám és a kardióelemek végzése miatt.
  • Növeli az állóképességed.”

– árulta el a WooHoo.hu-nak Bea.

Izmot is építhetsz a kardio-boksszal?

Szakértőnk kiemelte, hogy amennyiben a célod kizárólag az izomépítés, akkor nem biztos, hogy ez a mozgás neked való. „Kardio-boksz órán nem használunk plusz súlyokat, és mivel a pulzusszám a zsírégető tartományban marad, a testépítésnek ez nem kedvez” – emelte ki Bea. Az izmosodáshoz súlyokra és alacsony ismétlésszámra van szükséged.

Az órát talajgyakorlatokkal zártuk: hasprések és plank
Kinek ajánlott a kardio-boksz?
Kezdőknek és haladónknak egyaránt kiváló edzés lehet, hiszen ahogy Bea is fogalmaz: „ebben az óratípusban az a nagyszerű, hogy az intenzitást minden résztvevő magának szabályozza, te döntöd el, milyen erőbedobással végzed.” Igaz, a kombinációk nehézséget okozhatnak, viszont mivel minden alkalommal szép lassan, az edzővel együtt építitek fel azokat, így az is meg tudja tanulni, aki először jár ilyen edzésen. „Ízületi panaszokkal, sérülés utáni időszakban vagy beszűkült ízületektől szenvedőknek nem ajánlom ezt az edzéstípust; ilyen esetekben inkább alacsonyabb intenzitású, koncentráltabb izommunkát igénylő mozgást érdemes választani, például pilatest, gerinctornát vagy jógát.

Mivel nekem nem az izomépítés volt az elsődleges célom, hanem pusztán a fittségem fenntartása, így elképesztően bejött az edzés! Bátran próbáld ki te is, pláne, ha a diétád mellé keresel valami jó kis mozgásformát! A magasra vitt pulzusszám miatt ez egy szuper zsírégető hatású sport.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: