„Fogalmam sem volt, mit művelek!” Kipróbáltam a spinninget!

Ennyit tekerni egyhuzamban...

Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy végig tudok majd csinálni egy spinning edzést, annak minden kiállásával és kartartásával. De kipróbáltam, mert kíváncsi voltam.

Amikor beléptem a sötét, tükrökkel körülvett, neonfényekkel megvilágított terembe, kétszer is megnéztem, hogy biztosan jó helyen járok-e. Nem tudtam elhinni, hogy itt spinning óra lesz – és ezen a plafon közepéről csüngő diszkógömb sem segített. Pedig a 4-5 sorban álló, speciális kerékpárok arra utaltak, hogy nem tévesztettem el az ajtót. Úgyhogy felpattantam egyre – biztonságos távolságban a középponttól, nehogy mindenki az én szenvedésemen nevessen.

Szó se róla, eléggé izgultam. Aránylag edzett a lábam, de azt, hogy 50-60 percig folyamatosan tekerjek, időnként kiállásokkal (ez az, amikor felemelkedsz az ülésről, és így tekered végig az adott szakaszt), lehetetlen feladatnak tartottam. Otthon a szobabiciklin szoktam nagy ritkán ügyködni, de az maximum 20-25 perc, ami után a kanapén pihegek legalább ugyanennyi ideig.

A spinning bicikli a kerékpárversenyző, Jonathan Goldberg találmánya
A spinning bicikli eredete:
A dél-afrikai kerékpárversenyző, Jonathan Goldberg fejlesztette ki a szerkezetet a ’80-as években, amikor egy komoly versenyre készült, így a szabadalmaztatott találmány a  Johnny G. Spinner nevet kapta. A spinning biciklit az egyedülálló felépítés és a láncmeghajtású lendkerék különbözteti meg egy hagyományos szobakerékpártól.

Minden sérülésre felkészültem

Az új dolgokban általában rekordsebességgel fedezem fel a veszélyfaktort. A spinning esetében sem volt másképp, és ezen az sem segített, hogy előtte nem sokkal láttam a Túl szexi lány című vígjátékot, amelyben minden bonyodalom okozója egy spinning baleset volt. Végül is, ha ultrabombázónak képzelem magam, miután lezuhanok, abból amúgy nem lehet gond. De azért igyekeztem biztonságosan tekergetni.

Lábizomzat terén egész jól állok, de akkor sem voltam felkészülve arra, amit ez az edzés tartogatott számomra. Az oktató gyorsan felvezette a szabályokat, beállította a biciklit, és már fel is pattant a saját szerkezetére, hogy elkezdődjön a végeláthatatlan biciklizés.

WooHoo-tipp:
Felülre elég egy sport top, a pólót úgyis leveszed. Én sem szeretem mutogatni a hasamat, de a sötét terem előnyösnek bizonyult: nem kellett aggódnom az esetleges becsmérlő tekintetek miatt. Rendkívül izzasztó edzés a spinning, így minden réteg textilt feleslegesnek fogsz érezni. Alulra is bőven elég egy rövidnadrág vagy egy térdig érő leggings.

Őszinte leszek: azt sem tudtam, mit csinálok. Nagyon rossz pozícióban lévő spinning biciklire ültem, hiszen alig értettem, mi a feladat. A zene üvöltött, ami arra jó volt, hogy sokkal gyorsabban repüljön az idő, de emiatt csak nagy odafigyelések árán tudtam meghallani, hogy miféle mozdulat következik.

Egy sport top bőven elég a leggings mellett

Kétszer leestem

Az első két kiállást annyira nagy lendülettel akartam venni, hogy mindkétszer kizuhant a lábam a tartóból, én pedig kis híján homlokkal köszöntöttem a kormányt. Ezután már biztonsági tempóra lassítottam a kiállások előtt. Mivel továbbra sem volt teljesen tiszta, hogy pontosan mi is a teendő – hova kell kapaszkodni, milyen ellenállással haladunk –, így a mellettem lévőt figyeltem, aki nálam sokkalta járatosabbnak tűnt a spinningben.

Készüljetek!

Mindig csak ezt hallottam, de a fejemben annyi volt, hogy „oké, de mire készüljek?”

A negyedik kiállás idejére már felvettem a ritmust, és a lábam is kezdett hozzászokni a tempóhoz – az óra első 20 percében még zsibbadt, aztán már nem is éreztem. Ekkorra már megértettem a menetet:

 1. lassú tempóban tekerünk
 2. hegymenetbe kapcsolunk úgy, hogy nehezítést teszünk a bringára: a kormány alatt lévő, kis gombot a pluszjel irányába fordítjuk
 3. ismét adunk rá némi ellenállást
 4. felemelkedünk kiállásba: ez alatt a kartartásokat váltogatod egyes, kettes, hármas pozícióban

Nem állítom, hogy teljesen beleszerettem a spinningbe. Az érzéseimen pedig a másnap fellépő, égető izomláz sem segített – sőt, a fenekem is iszonyatosan fájt az üléstől.

A spinningben különböző kartartások váltakoznak

Ennek ellenére a spinningnek rengeteg előnye van:

 • kiváló erőnlétet nyújt, ha rendszeresen űzöd
 • a lábaidon és a fenekeden kívül a hasizmodat és a törzsedet is edzi, hiszen azt végig feszesen tartod
 • remek rekreációs mozgásforma
 • a zene, ami közben szól, remekül hozzájárul a stresszoldáshoz
 • szuper zsírégető edzés, sok kalóriát dolgozol le vele
 • intervall mozgásforma a laza és a sprint szakaszok váltakozása miatt
 • fejleszti az állóképességed

Annak ellenére, hogy ez a mozgásforma nem lett a kedvencem, és alig vártam, hogy leszálljak a spinning bicikliről, nem mondom, hogy nem megyek több ilyen órára. Pont azért látogatnék el máskor is, hogy ismét kihívás elé állítsam a testem. Kemény edzés volt, rendesen elfáradtam közben, de pont a nehézségek motiválnak benne.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: