Télből a tavaszba: 3+1 magyar kirándulóhely, ahol adózhatsz a hegyi sportok iránti szenvedélyednek

Már unod az otthonlétet és a Netflix-sorozatokat? Új izgalmakra vágynál a többhónapos bezártság után? Összegyűjtöttünk néhány népszerű kirándulóhelyet, ahol a következő hideg napokban a téli sportok iránti szenvedélyednek is hódolhatsz.

Télen és a tavasz eleji hidegben kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, pedig számomra például nincs jobb altató, mint néhány mozgással töltött óra, még akkor is, ha a 10 fok alatt van a hőmérséklet. A kirándulás egy olyan egész évben űzhető tevékenység, amelyet rövidebb távokon a kevésbé edzettek is gyakorolhatnak, és kikapcsolódást jelenthet családdal vagy barátokkal, hosszabb távon pedig kemény sport. A síelés és a snowboard közben átélt lesiklási élmény és a körülöttünk lévő hegyek látványa pedig testi és lelki feltöltődést is nyújthat. Bár Magyarország nem a magas hegyeiről híres, ne becsüld alá az itthoni sípályákat és kirándulóhelyeket. De miért is érdemes kimozdulnod, és kipróbálnod néhány hegyi sportot?

Síelés és snowboard

Amíg tartja magát az éjszakai hideg, és nem olvad el a hó a pályákon, érdemes lécre, deszkára pattannod, és kipróbálnod a síelést vagy a snowboardot. Mindkét mozgásforma szinte az egész testet megmozgatja, de legalább a comb, a fenék és a törzs izmaiban garantált a másnapi izomláz, a snowboardtól pedig a has- és vállizmokban is. Nagy Zoltán sí- és snowboardoktató szerint eleinte a snowboard megterhelőbb lehet a síelésnél. „Több az esés, illetve a leülés-felállás, többet dolgoznak az izmok. Magasabb szinten viszont a síelés nehezebb. Ha az ember már elsajátította az alapokat, a snowboard egyszerű mozgásforma, a síelés összetettebb.”

„Jól síelni több energiabefektetés, mint jól snowboardozni.”

Az oktató szerint a felszerelést eleinte érdemes bérelni – ezt szinte bármelyik sípályán vagy Budapesten és a vidéki városokban is megtehetjük –, a kölcsönzőkben dolgozó szakemberek segítenek a megfelelő felszerelés kiválasztásában is. „Aki egyáltalán nem szeretne befektetni, akár még síruhát és sisakot is bérelhet, de egy jó minőségű, vízhatlan kabát a mindennapokban is jó társ lehet, ráadásul évi egy-két hét síelés esetén öt-hat szezont is kibír, ezért hosszú távon jobban megéri.” Elkezdeni nem lehet elég korán, és szinte sosem késő. Felnőttként, a harmincas-negyvenes éveinkben is biztonságosan belevághatunk, és nyugdíjas korunkban is élvezhetjük. „A mozgás a friss levegőn, a siklás élménye és az, hogy a természet az úr, alkalmazkodnod kell az időjárási körülményekhez, semmihez nem fogható. A hegyen töltött idő számomra, és tapasztalatom szerint a tanítványaim számára is, száz százalék kikapcsolódás és öröm” – foglalja össze Nagy Zoltán.

Kirándulás a hegyekben

Ha az idő melegszik, és a pályákon elolvad a hó, a síparkok körüli kirándulóhelyeket se hagyd ki. Magyarországon is számos kilátót, túraútvonalat és kalandparkot meglátogathatsz. Bár sokaknak nem sport a kirándulás, egy meredekebb terep után másnap biztosan megérzed a lábizmaidat, ha pedig nagyobb kihívásra vágysz, próbáld ki például a nordic walkingot, a szükséges botot akár kölcsönözheted is. A túrázáshoz egyébként nem kell professzionális felszerelés, egy jó túrabakancs vagy magasabb, barázdált talpú sportcipő megfelelő társ lehet a magyar terepeken. Mindig legyen nálad elég víz, és hosszabb túrákra ajánlott ételt is pakolni. Öltözz rétegesen, felülre vízhatlan ruhát vegyél, hogy alkalmazkodni tudj a változó időjárási körülményekhez, majd irány a természet!

1. A Bakony gyöngyszeme – Eplény

Az Intersport Síaréna Eplény a Bakonyban, Veszprémtől húsz kilométerre található. A sícentrumában jelenleg öt kilométer pálya és hét sílift üzemel. Nemrég megnyitották a snowparkot is, ahol az ügyesebbek akadályokon és ugratókon tehetik próbára a tudásukat. A pálya minden nap reggel kilenctől este hétig üzemel. Saját síkölcsönzővel rendelkezik, ahol előző estig online foglalhatsz felszerelést, amelyet érkezéskor rád alakítanak. A hütték nyitva vannak, de a járványügyi rendelkezések miatt helyben nem fogyaszthatsz, csak elvitelre. Kezdőként ajánlott egyéni vagy csoportos oktatáson részt venni, de Eplény a haladók számára is kínál órákat a Carving technika vagy a dinamikus sízés elsajátítására. Érdemes korán érkezni, mert a pályán létszámkorlát van érvényben, egyszerre legfeljebb háromezerötszáz embert fogadnak!

Felnőtt napijegy: hétköznap. 10.900 Ft, hétvégén 11.900 ft

Eplény és környéke melegebb időjárás esetén is számos programot kínál az arra járóknak. Az Ámos-hegyi Kilátó a sípálya zárása utáni időszakban annak négyszemélyes liftjével vagy gyalog is könnyen megközelíthető, a tetejéről pedig csodás panoráma tárul elénk a Magas-Bakonyra. A területen két tanösvényt is bejárhatsz, amelyek bemutatják a környék növény- és állatvilágát, melegebb napokon pedig a Mezítlábas Ösvény és a Játéksziget is várja a kirándulókat. Ha pedig most indulsz útnak, és szerencséd van, megcsodálhatod az éppen nyíló hóvirágokat.

2. Kirándulás egész évben, síelés március végéig – Mátraszentistván

Mátraszentistvánon három és fél kilométer pálya és nyolc lift várja a síelőket és a boardosokat. Ha szerencséd van, idén itthon is megtapasztalhatod a tavaszi, alpesi síélményt, mert a park március végéig tervezi a nyitvatartást, az idő pedig már melegszik, lehetnek napok, amikor pulcsiban is sportolhatsz, kiélvezve a meleg napsugarakat. Eplényhez hasonlóan a kezdőket itt is képzett sí- és snowboardoktatók várják, a hüttében pedig akár gőzgombócot is ehetsz – ha megy az állva evés, mert a helyben fogyasztás itt is tilos. A síparkban fél tíztől (early bird jeggyel fél kilenctől) fél ötig élvezhetjük a havas lejtőket, a hócsúszdapark jelenleg nem üzemel.

Felnőtt napijegy: hétköznap 8000 Ft, hétvégén 9000 Ft

Ha nem a síelést választod, kirándulás céljából a szomszédos Galya-tetőt látogasd meg. Az Országos Kéktúra nyomvonalán található Galya-kilátó 1939-ben épült, majd néhány éve újjáépült, 2015-ben a kortárs magyar építészet legjobb alkotása lett. A harminc méter magas kilátóból 360 fokos panoráma tárul elénk, szép időben akár Budapestig, a Mecsekig vagy a Magas-Tátráig is elláthatunk a tetőteraszról.

3. Panorámás csúszás – Visegrád

Magyarország talán legszebb panorámájával bíró sícentruma a visegrádi Nagyvillám Sípálya, amely jelenleg hétszáz méternyi nyitott pályával és hat üzemelő sílifttel várja a sportolni vágyókat. A Budapesttől csak negyven kilométerre fekvő sípark tetejéről a Visegrádi Fellegvárra és a Duna-kanyarra nyílik kilátás. Minden nap kilenctől este hétig tart nyitva, így Budapestről és környékéről akár egy rövidebb munkanap után is felugorhatunk néhány körre. Oktatásra és kölcsönzésre a visegrádi pálya is biztosít lehetőséget.

Felnőtt napijegy: hétköznap 5700 Ft, hétvégén 6500 Ft

Bár a Fellegvár most nem látogatható, ha a környéken akarsz kirándulni, a Duna-kanyar sosem okoz csalódást. Felsétálhatsz a Nagy-Villámra, hogy a tetején álló Zsitvay-kilátóból gyönyörködhess a Duna-kanyarban, ha nagyobb kihívásra vágysz, akkor pedig a Prédikálószéket is megmászhatod. Ha más szemszögből gyönyörködnél a tájban, a Duna túloldalán, Nagymarosnál, a Hegyes-tető csúcsán található Julianus-kilátóból nyílik csodás kilátás a környező hegyekre és a folyóra.

+1. A hely, ahol akár nyáron is síelhetsz – Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandpark komplexumában télen-nyáron síelhetsz vagy snowboardozhatsz a természetes havas, illetve műanyag pályákon. Jelenleg az egyetlen síterep itthon, ahol minden pálya és sílift üzemel, így összesen két kilométeren csúszhatsz, és öt liftet vehetsz igénybe. A pálya a többihez hasonlóan biztosít kölcsönzési lehetőséget, valamint sí- és snowboardoktatást is. Legnagyobb előnye, hogy a műanyag pályának köszönhetően az oktatás a téli szezon után sem áll le, előzetes egyeztetést követően műanyagon folytathatjuk a tanulást.

Felnőtt napijegy: hétköznap 5490 Ft, hétvégén 5990 Ft

A kalandpark a síelésen kívül is számos programot tartogat a látogatóknak, amelyek közül három kirándulóhely: a Magyar Kálvária emlékmű, a kilátó és a tanösvény most is látogathatók. A tanösvényen a Zemplén növény- és állatvilágáról, valamint történelmi, irodalomtörténeti érdekességeiről tanulhatsz, a kilátóból szép panoráma tárul Sátoraljaújhelyre, Hegyaljára és Szlovákia hegyeire, a Magyar Kálvária emlékmű pedig olyan, történelmi jelentőségű sétát kínál, amely során megtekintheted a trianoni békeszerződéssel elszakított városok neveit és címerét, a hegy tetején pedig a Szent Koronát formázó Szent István-kápolna áll.

Szerző: Lebedi Réka
Nyitókép: Chris Bennett / Aurora Photos/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: