Az igazi ajándékok nem a fa alatt várnak rád: idén vegyél vissza picit a vásárlásból!

Mi történik akkor, ha idén karácsonykor szakítasz a hagyományokkal, és az ajándékozás helyett másra helyezed a hangsúlyt? Elmondjuk!

– Ajándék nélkül nem igazi a karácsony. Ez a mondat ütötte meg a fülemet az egyik este filmnézés közben. Akármennyire szeretem a karácsonyi filmeket, ezzel a kijelentéssel teljesen kizökkentem a meghitt hangulatból, és elgondolkoztam: mégis milyen üzenete van ennek a gondolatnak? Ajándékozás nélkül valóban nem igazi az ünnep? Nos, addig töprengtem a válaszon, amíg a párom elő nem állt az ötletével, miszerint idén karácsonykor szakítsunk a hagyományokkal és ne adjunk egymásnak semmit. Talán pár éve megbotránkoztam volna a kérésén, de most valamiért tetszett a kezdeményezés és rögtön belementem. Különösebben nem esett nehezemre.

Tavaly ilyenkor azon stresszeltem, hogy mivel lepjem meg a szeretteimet, minek örülnének a legjobban. A párom ajándéka miatt még feszültebb voltam, mert valami különleges dolgot akartam adni neki. Persze ebből az lett, hogy semmit sem találtam elég jónak és mindent összevásároltam, ezzel pedig teljesen lenulláztam a bankszámlámat. Természetesen mindezt az ajándékozni jó címszó alatt tettem, de visszagondolva, inkább az ajándékozni muszáj érzés uralkodott el rajtam. Ne érts félre, ez most nem azt jelenti, hogy az ajándékok ellen vagyok! A probléma ott kezdődik, hogy egy hagyomány miatt a legtöbben kínnak élik meg a meglepetések beszerzését, pedig az ünnepnek pont az a lényege, hogy az egész évi rohanás után végre lelassítsunk és egymásra koncentráljunk. A legtöbben mégis elvesznek a bevásárlóközpontok kígyózó sorai között, ráadásul a fizetésük nagyját olyan dolgokra költik, amelyek nélkül is ugyanúgy teljes lenne az ünnep. Az egyik ismerősöm például hitelt vett fel, mert a családjában szokássá vált, hogy minél drágább ajándékokkal lepik meg egymást. Így követte a családi hagyományt, mivel korábban ő is több százezer forintos ajándékokat kapott a szüleitől karácsonykor. Ebből a történetből is jól látszik, hogy karácsonykor kétségkívül érezzük azt a nyomást, hogy árban ne adjunk alább a másiknál, így egyáltalán nem ritka az, hogy tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér.

Engem mégis az bosszant a legjobban, hogy az ajándékok nagy részéhez az év többi napján hozzá sem nyúlunk. A tavaly karácsonykor odaajándékozott könyvet anyukám ki sem nyitotta, de a páromnak szánt üveg whiskey-tartó is üresen álldogált egész évben. Nem haragszom rájuk, mert én sem olvastam el az összes tavaly karácsonyra kapott könyvemet, sőt az ajándékaim felére már nem is emlékszem. Helyette azok a pillanatok élnek mélyen bennem, amiket nem lehet pénzen megvenni. A karácsonyfa díszítés, a közös főzések, a nagy pálinkázások apukámmal vagy az, amikor hóesésben Komárom utcáit jártuk, és összetalálkoztunk a régen látott ismerősökkel, nekem ezek az igazi ajándékok. Milyen jó is lett volna, ha tavaly az üzletekben rohangálás helyett inkább hazautaztam volna a családomhoz, hogy még több időt töltsek velük!

Nyitókép: evgenyatamanenko/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: