Kis karácsony, SLOW karácsony: December 13. – Házi chai latte, amitől garantáltan átjár az ünnepi hangulat

Becsapós az elnevezése, az íze viszont mennyei: házi chai latte keverék, ahogy mi szeretjük.

Ez az indiai eredetű ital valójában se nem kávé, se nem tea. Vagyis, persze ez attól is függ, ki mit ért kávé illetve tea alatt. Az biztos, hogy a hagyományos chai alapja egy masala, vagyis fűszerkeverék, amiből fekete tea hozzáadásával főzik meg az italt. A nálunk is népszerű változatban tejjel dúsítják, és jó néhány receptben a teát csak egyszerűen elhagyják belőle. Egy közös, bármelyik változatot készítsük is el: az ízéről nincs ember, akinek a karácsonyon kívül bármi más is eszébe jutna.

Hozzávalók:

  • 1 kanál őrölt gyömbér
  • 3 kanál őrölt fahéj
  • 1 kanál őrölt kardamom
  • fél kanál őrölt szegfűszeg
  • fél kanál őrölt szerecsendió
  • 2 db csillagánizs
  • fekete tea-filterek
  • 2 dl tej – szója- vagy mandulatej
  • 1,5 dl víz
  • méz

Elkészítés:

Keverd össze a fűszereket, majd forralj vizet a fűszerekkel attól függően, hogy hány adag italt szeretnél főzni. Ha felforrt, tedd bele a teát és áztasd 3-4 percig. Töltsd poharakba, habosítsd fel a tejet és add hozzá. Az italt fűszerekkel vagy tejhabbal is díszítheted.

Slow karácsony tipp:

Bevallom, én teljesen szabadon értelmeztem a receptet. A keveréket bevittem az irodába, és, ha egy kis forró italra vágyunk, akkor egyszerűen csak egy kis tejben elkeverjük a masalat. Isteni, ráadásul azonnal ellazít!

Nyitókép: Dannko/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: