Kis karácsony, SLOW karácsony: December 7. – Az igazi komfortkaja: a leves

Nem tudok elképzelni meghittebb slow pillanatot, mint amikor a gőzölgő levesemmel leülök a kanapéra, és szépen elfogyasztom a napi ajánlott zöldségbevitel jelentős hányadát. Igen, egészségfanatikus vagyok. És imádom a leveseket.

Már az elkészítése is segít abban, hogy kikapcsolj. Nem beszélve arról, hogy a leves az egészségednek is jót tesz. Hidratál, eltelít és a hideg időben segít kezelni a megfázásos tüneteket. Az amerikaiak természetesen a levessel kapcsolatban is készítettek kutatást. Az Iowai Egyetemen bebizonyították, hogy az, aki rendszeresen fogyaszt levest a diétája során, könnyebben éri el a vágyott eredményt. Ráadásul a levesfogyasztók több rostot, A-vitamint, magnéziumot, vasat és káliumot visznek be a szervezetükbe. Persze nem mindegy, hogy milyen levest választunk, a krémlevesek kalóriatartalma magasabb, mint normál leveseké, illetve a pürésítés következtében sérül a zöldségek rostszerkezete, ezért ezek a levesek gyorsabban felszívódnak és kevésbé telítenek el. Remélem megjött a kedved a főzéshez, ugyanis elhoztam neked a kedvenc télies receptemet, amivel én képtelen vagyok betelni:

Idiai ihletésű karfiolleves

Hozzávalók:

  • 2 tk őrölt koriander
  • 2 tk curry
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk só
  • fél tk őrölt bors
  • egy csipet cayenne bors
  • 1 fej karfiol
  • 2 tk olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 csészényi finomra vágott répa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk friss gyömbér
  • 1 friss chilli
  • 1 konzerv passzírozott paradicsom
  • 4 csészényi zöldségleves alaplé
  • 3 csészényi apróra kockázott krumpli
  • 3 csészényi apróra vágott édesburgonya
  • 1 lime leve
  • 1 konzerv kókusztej
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tálban keverd össze a koriandert, a kurkumát, a fahéjat, a kurkumát, a sót és a kétféle borsot és adj hozzá olívaolajat. A mixből tegyél félre egy fél evőkanálnyit. A maradék keverékkel jó alaposan kend be a karfiolt, majd told be a sütőbe, és pirítsd 15-20 percig. Egy lábasban melegíts olívaolajat, dobd rá a hagymát és a répát, majd pirítsd 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, a chilit és a fél evőkanálnyi fűszerkeveréket. 1 percig hagyd, míg az ízek összeérnek. Jöhet a passzírozott paradicsom is a fazékba, majd add hozzá az alaplevet, a krumplikat és a lime levét. Alacsony lángon hagyd felforrni a levest. 35-40 percig főzd, míg a zöldségek megpuhulnak. Végül add hozzá a kókusztejet és a sült karfiolt, tálaláskor petrezselyemmel és egy kis chillivel díszítsd.

Slow karácsony tipp:

Ez a recept remek lehetőséget kínál arra, hogy kicsit gyakorold a mindful főzés és étkezés módszerét. Szagolj meg minden egyes fűszert külön-külön. Várd meg, míg az illat előcsalogat egy emléket, majd tudatosítsd azt. A zöldségek aprításánál gondolj arra, hogy honnan érkezett az adott zöldség, milyen nagy utat járt be, míg a konyhádba került. Figyelj arra, milyen tapintása van a zöldségeknek. Mikor összeállítod a levest, minden egyes alapanyag hozzáadása előtt szagolj bele a fazékba, érezd, hogyan változnak az illatok egy-egy hozzávaló hatására. Ne kapkodj, élvezd az ételkészítés folyamatát! Ha kész a leves, lassan, komótosan fogyaszd el, figyelj a különböző ízjegyekre és a leves textúrájára.

    Nyitókép: MmeEmil/GettyImages 

    Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: