Kis karácsony, SLOW karácsony: December 8. – Kényeztető szauna, az igazi slow élmény

Kis humoros szaunakörkép

90 fokon ellazulnak az izmaim, az illóolajoktól a gondolataim, amik addig cigánykereket hánytak, megpihennek, végül a jéghideg víz szinte új életet lehel belém: már ha hagyják.

Imádok szaunázni. Minden stresszesebb időszak előtt (alatt és után) beiktatok egy alkalmat, amit legalább annyira várok, mint gyerekként a karácsonyt. Gondolatban jó előre rákészülök a szeánszra. Lelki szemeim előtt látom, ahogy lemosom a sminkem, felveszem a fürdőruhámat és átadom magam a teljes megújulásnak. Amikor elképzelem magam szaunázás közben minimum buddhai nyugalom leng körül, és ez valószínűleg a valóságban is így lenne, ha az idillbe, – mint elefánt a porcelánboltba – nem trappolna be egy-egy hobbi szaunás, aki még hírből sem ismeri az illemet. Ennek ellenére hiszem, hogy a szauna a tökéletes slow időtöltés, ehhez azonban kezdenünk kell valamit a kellemetlen figurákkal…

Akiknek be nem áll a szájuk

Állítólag a szauna az a hely, ahol mindenki tudja, hogy csendben kell lenni. A fenéket! Sokan képesek a legszaftosabb sztorikat kitárgyalni, miközben 5-6 másik ember is ül rajta kívül az izzasztóban. Így például kénytelen-kelletlen, de végighallgattam már nagymenő vállalkozókat tízmilliókról meg holmi NAV-osokról beszélni. Legutóbb azonban végleg elgurult a gyógyszerem, amikor három 60-as nő a szaunában tartott traccspartit. Persze mi másról, mint a kisváros szerelmi viszonyairól. Nem bírtam ki, tisztelettudón – hát hogy máshogy-, megkértem őket: Kezüket csókolom. Legyenek szívesek a megbeszélnivalójukat odakint folytatni, a szauna nem erre van. Különben is 10 percet még a legcserfesebb embernek is ki kell bírnia beszéd nélkül… Végül csend lett. Mondanom sem kell, hogy megérte a konfrontálódás.

Akik azért járnak szaunázni, mert dühösek

Igen, vannak ilyenek. Ráadásul ők azok, akik mindenre és mindenkire mérgesek. Velük már kicsit nehezebb elbánni, de nem lehetetlen. Onnan lehet egyébként megismerni őket, hogy a bőrükön felbukkanó izzadságcseppeket is izomból lecsapják, a mellettük és előttük ülők nagy örömére. Emellett megállás nélkül fortyognak, izegnek és mozognak, annyi bennük a feszkó, hogy az empatikus énem már fordulna is oda hozzájuk: Ne haragudj, de valami gond van? Olyan feszültnek tűnsz, segíthetek? Ha nem, akkor légyszi’ kapcsolj már ki, mert amíg te itt dúlsz-fúlsz, addig bizony én sem tudok lemenni alfába. Pedig, ha hiszed, ha nem, azért jöttem. Ezeket a mondatokat persze nem mondom ki hangosan, a morcos figurákkal ugyanis nem érdemes kekeckedni, mert csak az alkalmat várják, hogy még jobban felmehessen bennük a pumpa. Ellenük a saját eszközeiket kell bevetni. Ha izeg-mozog és fújtat valaki mellettem, akkor szinkronban elkezdem én is azt csinálni, amit ő. Erre persze marhára meglepődik, jó esetben érti a képes beszédemet és megpróbál némi nyugalmat erőltetni magára.

Akik nem hajlandók tudomást venni az alapvető higiéniai előírásokról

Na, ők azok, akik miatt rendszeresen elvesztem minden nyugalmamat: ők, akik zuhanyzás nélkül vetik bele magukat a merülő medencébe, papucsot hoznak a szaunába vagy műanyagpalackot, esetleg fittyet hánynak arra az elég szembetűnő szabályra, hogy szaunalepedőt terítsenek az izzadó hátsójuk alá. A képzeletemben lebegő levitáló énem ilyenkor foszlik semmivé. Velük szemben tehetetlennek érzem magam, mert mégsem oktathatok ki minden harmadik embert a szaunában a helyes viselkedésről. Egy megoldásom van, ami ugyan csak részeredményeket hoz, mindenesetre még nem találtam jobbat. Ha valami kihágást látok, félhangosan megjegyzem a barátomnak: Tudtad, hogy nagyon egészségtelen zuhanyzás nélkül bemenni a merülőmedencébe? Vagy: Hallottál már arról, hogy meleg hatására a műanyagrészecskék, – mondjuk egy papucsból vagy flakonból – elkezdenek lebomlani, bekerülnek a levegőbe és belélegezzük őket? Jó esetben ilyenkor a vétkes veszi az adást, mondjuk kiteszi a papucsát a szauna elé, rosszabb esetben hidegen hagyja vagy nem is hallja, amit mondok. De fontos, hogy a burkolt tanítást sosem adom fel!

Slow karácsony tipp:

Először is, hasznosítsd a fent hallottakat, nem fogod megbánni. Másodszor vigyél magaddal a szaunába egy luffa szivacsot vagy durvább kefét, ezzel dörzsöld végig a tested: felszabadító lesz, ígérem. Ha az adott helyen a szabályzat nem tiltja, vigyél magaddal illóolajat is, és élvezd, ahogy ellazul minden porcikád.

Nyitókép: HQuality Video/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: