Hogyan ünnepelhetnénk meg stílusosan a tojás világnapját? Egy kreatív, szellemes videóval, amely bemutatja a tojáskészítés 59 változatát.
Képzeld el, hogy kinyitod a hűtőszekrény ajtaját és néhány tojáson, illetve a maradék vajon kívül semmi mást nem találsz benne. Sőt, még a kamra és a konyhaszekrények is üresen állnak. Te milyen ételt készítenél magadnak ebben a helyzetben? A klasszikus tükörtojás, a rántotta vagy a főtt tojás mellett tennéd le a voksod? Vagy inkább egy omlettet ütnél össze? Hiszed vagy sem, ennél jóval több opciód van. Ezt az amerikai Bon Appétit is bebizonyította, hiszen a magazin szerkesztője, Amiel Stanek kipróbálta – és legnagyobb szerencsénkre videóra vette – a tojáskészítés 59 különböző módszerét.
A hagyományos receptek mellett néhány nem szokványos és egészen bizarr lehetőséget is kipróbált, de nem minden esetben járt sikerrel. A gofrisütő, a teafőző és a mikró is átment a teszten, de – a videó alapján – a szaunában főtt, az aszalt és az autómotor mellett sült tojást inkább nem ajánljuk senkinek. Ahogyan a hamuban sült verziót se, mert ennek egy hatalmas ős(tojás)robbanás lett a vége. Ha kíváncsi vagy, milyen érdekes ötleteket tesztelt le Stanek, például a mosogatógépben főtt változatot vagy a tojás-jégkrémet, ne hagyd ki a Bon Appétit videóját. Bevalljuk, mi mind a 27 percet végigültük, és egy pillanatig sem bánjuk. Ha pedig kipróbálnál néhány receptet, íme 2 olyan, amely sikeresen vizsgázott a videóban.
Szuflé omlett
Elkészítés (a videóban 14:15-nél kezdődik)
- Törj fel 3 tojást egy lapos felületen, válaszd ketté, majd a tojássárgáját és a tojásfehérjét tedd egy-egy külön tálba.
- Adj egy csipet sót a fehérjéhez, és egy kézi vagy gépi habverővel keverd habosra.
- Add hozzá a tojássárgáját, óvatos mozdulatokkal keverd össze.
- A serpenyőben olvassz meg egy kis vajat, öntsd rá a tojást, és tegyél egy hőálló tálat a tetejére, hogy a felső oldala is átsüljön.
- Egy spatulával hajtsd félbe. Ha szükségesnek látod, egy kicsit még sütheted, de akár rögtön tálalhatod is.
- A receptet feldobhatod fűszernövényekkel, spenóttal vagy akár sajttal is.
Felhőtojás
Elkészítés (a videóban 14:47-nél kezdődik)
- Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Válaszd szét a tojásokat, a sárgákat egy-egy külön kis tálba vagy pohárba tedd bele, a fehérjék mehetnek együtt egy nagyobb tálba.
- Adj egy csipet cukrot a fehérjékhez, és verd habosra. Egy sütőpapírral bélelt tepsin formázz belőlük felhő formákat (annyit, ahány tojást feltörtél). Süsd a tojásfehérjéket körülbelül 5-10 percig, amíg a felhőtojás „felhője” kissé megszilárdul.
- Ezután mindegyik felhő közepére helyezd rá a tojássárgáját, és süsd addig (kb. újabb 5-10 perc), amíg a tojássárgája elkészül.
- Tálald salátával vagy pirítóson, de egy kis metélőhagymával, petrezselyemmel vagy reszelt sajttal megszórva magában is isteni.
Nyitókép: Nathan Dumlao/Unsplash