Kísérteties kastélyok, ha borzongató kirándulásra vágysz

Kontinensünk történelmi és kulturális gazdagsága miatt nemcsak mesés épületeket, hanem még kísértetjárta kastélyokat is könnyűszerrel találunk.

Magyarország csodás kastélyait és fenséges várait már megmutattuk, most viszont álljon itt egy kísérteties gyűjtemény azokról az európai úti célokról, amelyek garantáltan izgalmas kalandokat kínálnak a borzongást kedvelők számára.

Törcsvári kastély

A Törcsvári kastélyt hajlamosak vagyunk Bram Stoker: Drakula című kultregényének helyszínével azonosítani. Azonban mindenkit el kell keserítsünk, hiszen sem Stoker, sem a vérszívók atyjának inspirációt adó, kegyetlen Vlad Tepes nem járt, főként nem élt ebben a borzongtató épületben. Az igazat megvallva egyes források azt állítják, hogy Tepes egyszer mégis vendégeskedett Törcsváron, viszont egy látogatástól mégsem kéne, hogy ilyen rossz híre legyen az I. Lajos magyar király engedélyével 1377-ben emelt épületnek.

A kastély egyébként az amellett elhaladó kereskedelmi út ellenőrzése miatt vált szükségszerűvé Erdélyben. Az épületért húsz évet leszámítva mindig a magyar királyok és az erdélyi fejedelmek feleltek. A transzszilvániai táj lankái között, festői környezetben fekvő kastély Trianon után természetesen a román állam tulajdona lett, így azt Mária királynő saját ízlésének megfelelően újította fel és rendezte be. Azonban a második világháború ezt a történelmi jelentőségű helyet sem kímélte, sokáig elhagyatottan, szinte romjaiba dőlve állt. Felújítását 1987-ben kezdték meg és a renoválás egészen 1993-ig tartott. A Törcsvári kastély napjainkban Mária királynő unokájának és férjének irányítása alatt üzemel múzeumként. És persze, ha már egy ilyen legendával hozták párhuzamba, az ide érkező turisták miatt ki is használják a „rossz”, de annál inkább jövedelmezőbb hírnevet. 

További információk a kastélyról ITT található.

(Fotó: Facebook)

Dragsholm-kastély

Dánia egyik leghírhedtebb épülete minden kétséget kizáróan a Zeeland-szigeteken található Dragsholm-kastély, melynek története egészen a 13. század elejéig nyúlik vissza. Erdetileg 1215 körül építtette Roskilde püspöke, melyet a történelem viharos évszázadai során pompás palotából igazi erőddé alakítottak. Dragsholm a 16. és 17. századokban így már börtönként funkcionálhatott, melyben a nemesi és egyházi foglyokat tartották bezárva. Az előkelő rabok közül pedig állítólag ma is többen annak falai között kísértenek.

Ha hihetünk a legendáknak, a „fehér ruhás nő”, a nagy múltú Bovles család lánya, Celine is köztük van, akinek holttestét is itt találták meg. Persze, hűséges szolgálója a halálban sem hagyta cserben, ő „a szürke ruhás nőként” jár-kel a kastély falai között, míg a Stuart Mária utolsó férjeként Dragsholmban raboskodó James Hepburn bothwelli gróf is gyakran kocsikázik annak udvarán szellemlovai hajtotta hintóján. Rajtuk kívül még számtalan lélek kísért itt mindennap, ha pedig valaki meg is akar erről bizonyosodni, szobát is foglalhat a napjainkban szállodaként és étteremként üzemelő szellemtanyán.

További információk a kastélyról ITT található.

(Fotó: Dragsholm Slot)

Moosham kastély

Egyes legendák szerint több ezer nő szelleme kísért ebben az osztrák kastélyban, mely nem véletlenül állt hosszú éveken keresztül elhagyatottan. Igaz, a salzburgi Moosham kastélyt sem abból a célból építették, hogy egyszer kísértetkastéllyá váljon. Története majd ezer évre nyúlik vissza, hiszen az épületet elsőként egy 1191-ben keltezett oklevélben említették. Körülbelül 1285-től a salzburgi hercegpüspökök lakhelyéül szolgált, majd több egyházi méltóság is élt itt.

Rossz hírneve a 17. század boszorkánypereivel kezdődött, hiszen 1675 és 1690 között 139 embert végeztek ki a kastély falai között és ennél jóval többet kegyetlen kínzásoknak tettek ki. Persze a holt és a szenvedő lelkek azóta sem találtak megnyugvást. Hieronymus von Colloredo herceg-érsek 1790-ben feloszlatta a Moosham börtönt és le is romboltatta az épületet. A maradványokat 1886-ban gróf Hans Wilczek vásárolta meg, aki restauráltatta azt. A Moosham kastély azóta is a család tulajdonában van, azonban múzeumként látogatható. Bár mielőtt utazásra adnátok a fejeteket, figyelmeztetünk titeket, hogy az ott lemészárolt és megkínzott emberek sikolyai ma is bármikor megborzongtathatnak titeket.

További információk a kastélyról ITT található.

(Fotó: Schloss Moosham)

Château Miranda

A Château Mirandat egykor Európa egyik legszebb neogótikus kastélyaként tartották számon, ám mára már szinte semmit nem talál az, aki a Château de Noisy-hoz látogat. A kastélyt 1866-ban Edward Milner angol építész tervezte, a Liedekerke-De Beaufort család megbízásából. Az impozáns, kész építményt azonban már nem láthatta, hiszen az csak 1884-es halála után, 1907-ben fejeződött be. Az építtető család sem élvezhette sokáig az új otthon melegét, hiszen Belgium német megszállása alatt az hadikórházzá vált.

Azonban a kastély ennek köszönhetően sem indult pusztulásnak, 1950-től a Belga Vasúttársaság üzemeltetése alá került. Akkor szanatóriummá alakították és többnyire beteg vagy árva gyermekek nyaralója lett. Persze, a helyiek új nevet is ragasztották rá: Home de Noisy, azaz a Zaj Otthona lett, hiszen mindent betöltött a vidéki levegőn erőre kapó gyermeke zsivaja. Az épület állagának megőrzésére viszont a vasút sem fordított pénzt, így 1991-ben végleg bezárták, 2017-ben pedig teljesen el is bontották. Így az egykor mesés kastély emlékét csak az ott maradt gyermekek szellemeinek kacaja és sikolya őrzi. Nekünk pedig leginkább a Hannibal című sorozatból derenghet ismerősen homlokzata, hiszen a harmadik évadban ez volt a Lecter család otthona.

Nyitókép: Bran Castle

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: