Amit senki sem mond el neked, pedig fel kell rá készülnöd, mielőtt lesz egy kiskutyád

Egy kiskutya érkezése olykor meglepő, vagy épp vicces dolgokkal is együtt jár, ezekről szól összeállításunk – a teljesség igénye nélkül.

Hatalmas boldogság, amikor kiskutya érkezik a családba, de szinte azonnal megjelennek a kérdések, bizonytalanságok, illetve azok a helyzetek is, amelyekkel kapcsolatban azt kívánod, bárcsak valaki felkészített volna ezekre. Mindenre természetesen én sem tudlak, de igyekeztem a legfontosabbakat kiválogatni azok közül az infók közül, amelyeknek én örültem volna, ha tudom, mielőtt örökbe fogadtuk a kutyáinkat. Barney 2017-ben érkezett hozzánk, őt sajnos egy súlyos betegség tavaly elragadta tőlünk. Zorrót novemberben ismertük meg, és bár gondolkodtunk, mennyire jó ötlet újra egy kis beagle-lel bővíteni a családunkat, győzött a szívünk szava, és januárban hazahoztuk őt a Beagle Fajtamentés gondozásából. Gyorsan világossá vált, hogy bár a fajta stimmel, Zorcsi személyiségben teljesen más, mint Barney volt. És ez a szerencse, hiszen így elkerüljük az összehasonlítgatást, ugyanakkor a tanulást tekintve megint az elején vagyunk.

Mivel már négy hónapja velünk van Zorró is, azt hiszem, a kezdeti időszak tanulságait (mindkét kutyánk ismeretében) érdemes összefoglalni néhány pontban, hátha neked is tudok vele segíteni. Elvenni senki kedvét nem akarom a kutyatartástól, épp ellenkezőleg. Remélem, hogy egy teljesebb kép bemutatásával csak még inkább kedvet csinálok, hogy te is felelős kutyatartóvá válj. Hidd el, nagyon is érdemes!

Zorró, aki itt épp fáradt kiskutya. (Fotó: Balogh Mia)

Megvan a kiskutya: az első lépések

Ami nagyon fontos: mindenhez idő kell. Ne várd, hogy azonnal megszokja a lakást vagy a szobakennelt, és bizony, a tanulás is egy hosszú, közös folyamat. Lesz, amit gyorsan megtanul, de lesznek nehézségek. Hallottam olyan sztorit valakitől, hogy ők hónapokig, sőt, talán több mint egy évig küzdöttek a szobatisztasággal, de még akkor sem volt száz százalékos a siker, más pedig azt mesélte, hogy sikerült ugyan elérni a vágyott célt, de néhány hét múlva a kutya elkezdett újra bepisilni. Megint más pedig elmondta, hogy hiába jártak kutyaiskolába, trénerhez, meg nagyjából mindenhova is, vannak dolgok, amiket a kutya egyszerűen nem akar rendesen csinálni. Pedig következetesek és türelmesek vele. Erre is csak azt lehet mondani, hogy idő, idő, idő… meg majd esetleg egy másik tréner.

A másik, hogy rendszeresen kell pénzt és időt szánnod a kiskutya karbantartására ugyanúgy, mint a saját egészségedre és szépségedre. Bár kozmetikushoz mi nem járunk (most még), állatorvoshoz rendszeresen – ilyenkor a Doktornénink nemcsak pajtizik egyet a kis barátjával, hanem át is nézi, hogy minden rendben van-e. És miközben a kérdéseimre válaszol, megejtjük a körömvágást, és megkapjuk a kullancs– és bolhaellenes készítményünket is.

Kérdések és válaszok

Apropó kérdések: arra is készülj fel, hogy sok, azaz inkább nagyon sok kérdésed lesz, miután hazavittétek a kutyust. A legjobb, ha ilyenkor nem Google barátunkat kérdezed, illetve nem próbálsz a környezetedben meg a közösségi média kutyás csoportjaiban mindenkire hallgatni, hanem a tenyésztőt hívod fel vagy az állatorvost. Velünk például az történt, hogy amikor hazahoztuk Zorrót, nem akart enni. Persze, én nagyon megijedtem, hiszen egy beagle-nél a nem evés elég nagy bajt jelent. Azonnal írtam a fajtamentőknek, akik megkérdezték, milyen tápot vásároltam neki. Leírtam, hogy melyik hipoallergén kutyakaját szereztem be, mire jött is a válasz: ja, hát azért nem eszi. A hipoallergén tápok ugyanis a legízetlenebbek mind közül, amire egy kölyökkutya (meg egy felnőtt is) simán reagálhat úgy, hogy az bizony neki nem kell. Persze, szemezgetett belőle, de az étvágyát csak az hozta meg, amikor a boltból egy másik, nem hipoallergén táppal tértem haza. Abból már lakmározott rendesen.

Szerintem alapjában véve is fontos, hogy ne hallgass túlzottan másokra, mert bár mindenki jobban fogja tudni, hogyan kellene a kutyáddal bánni, mit kellene enni adnod neki, mennyit kellene sétálnotok, négylábú barátod a te kutyád. Te fogod ismerni az igényeit, a személyiségét, és te tapasztalod majd ki, mi a legjobb neki. Szóval a tanácsokat meghallgathatod és átszűrheted magadon, de ne feledd, semmi nem kötelező.

Meglepő és mulatságos, avagy élet egy kiskutya mellett

És ha már a beszélgetés került szóba: meg fogsz lepődni, mennyien megszólítanak, hány gyerek fog odaszaladni, hogy megsimogassa a kiskutyád (mindig intsd őket óvatosságra, mert bár a te kutyusod nem bánt, mással megjárhatják, ha hirtelen közelítenek). És ha szóba elegyedsz az emberekkel, egyik meglepő sztorit a másik után hallhatod séta közben. Én például találkoztam olyannal, akinek elrabolták a kutyáját, de megismertem személyes tragédiákat és nagy boldogságok történetét is. Például a kutyafuttatóban egy srác mesélte, hogy neki felesége is a kutyák miatt lett: ott, a futiban ismert meg egy lányt, akivel olyan gyorsan egy hullámhosszra kerültek, hogy az esküvő is megvolt már.

Na és persze készülj fel azokra a vicces jelenetekre, amelyek a YouTube-on is megállnák a helyüket, de persze, legtöbbször nem lesz nálad kamera, hogy ezeket rögzítsd. Egyik kedvencem, amikor Zorró felfedezte, hogy a kanapéról többféle módon le tud jönni, és prezentált egy olyan vicces fenéken lecsúszást, hogy dőltem a nevetéstől. A minap legyet fogott: a légy túlélte, én viszont majdnem belehaltam a röhögésbe. De előfordult, hogy nagyban dolgoztam, amikor a kutya berohant a szobába, az arcomba lehelt, bedurrantott egy istentelen büdöset a szobába, majd kirohant. Így élünk mi, de cseppet se bánom, mert a sok nevetés és a rengeteg szeretet is a mindennapok része. És ezek is olyan dolgok, amelyekre nem tudsz felkészülni, viszont minden nap élvezheted őket a kiskutyád mellett.

Fotó: Georgijevic / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: