Kivándorlás számokban

Menjünk vagy maradjunk?

A kivándorlással kapcsolatban két dolog biztos: az egyik, hogy teljesen természetes jelenségről van szó, a másik, hogy mindenkinek van legalább 5 ismerőse, aki jelen pillanatban is külföldön tartózkodik.

960 ismerősöm profilját görgettem végig Facebookon, majd egy óvatos becslés után arra jutottam, hogy körülbelül a 10 százalékuk él vagy élt már valaha huzamosabb ideig külföldön.

Egyre égetőbb társadalmi kérdés

Emlékszem, pár évvel ezelőtt, a húszas éveim elején egyszer csak körbenéztem, és azon kaptam magam, hogy a legkedvesebb barátaim közül többen is szedték a sátorfájukat, elindultak szerencsét próbálni. Akkor és ott a szívemre vettem, talán egy kicsit jobban is, mint kellett volna. Elhagyatottnak éreztem magam, sőt, az igazán borús pillanataimban úgy gondoltam, hogy rám sem vár már Magyarországon semmi jó, hiszen „mindenki” elment. Hajnalokig képes voltam arról vitázni az itthon maradtakkal, hogy a kivándorlásnak ez a tendenciája nem normális, túl sokan mennek el, és – akkor még úgy tűnt – túl sokan lesznek azok, akik vissza se térnek többé. A huszonévesek szentimentalizmusával túloztam el az eseményeket, míg egy ismerősöm fel nem világosított: kivándorlás mindig is volt, ez a világ egyik legtermészetesebb folyamata, sokan elmennek, de sokan vissza is fognak jönni, csak várjam ki a végét. Így lett, mármint vártam és jöttek is haza szép számmal. A kivándorlás körüli számadatokat azonban azóta is szomorúsággal, vegyes csalódással követem. Hogy miért? 

Fél milliónál is többen

Mert megdöbbentően magas számokról van szó. A KSH legújabb becslése szerint akár 600.000 magyar is élhet külföldön. Ez elrettentő, pláne akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a kivándorlók többsége 25-45 év közötti felnőtt. Kétségbeejtő továbbá az is, hogy a többség a végzettségéhez képest alacsonyabb státuszú munkát kénytelen elvállalni, az itthon megszerzett végzettségüket kevesen tudják kamatoztatni. A diplomával illetve érettségivel rendelkezők többnyire Angliába, a szakmunkások pedig Németországban és Ausztriában találják meg a számításukat. A statisztikák szerint a magyar kivándorlók többsége, 250.000 ember Angliában él, a sorban Németország második, ahol 207.000 magyar vendégmunkás van jelen, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig 77.000 fővel az Ausztriában élők állnak.

Mi van azokkal, akik itthon maradtak?

Közülük is sokan vágyakoznak külföldre. A 16-64 év közötti magyar lakosság további 8,4 százaléka, 510.000 ember tervezi még a kivándorlást. Ha csak minden második álmodozó gondolja komolyan, akkor is rengeteg emberről van szó. A legnagyobb csábító erő a magasabb bér, ugyanakkor kevesen gondolnak bele abba, hogy a bérrel párhuzamosan külföldön a megélhetés is drágább. Nincs tehát kolbászból a kerítés, elmenni mégis úgy tűnik, megéri.

Nyitókép: FotoDuets/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: