Klímatudatos népmesekönyv jelent meg Magyarországon

Szakértők szerint egyre nő a Föld jövője miatt szorongó fiatalok száma, ezért Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület összegyűjtött olyan népmeséket, amik segítenek, hogyan beszélj a világ iránti felelősségről a legkisebbeknek.

A klímaváltozás, a klímakatasztrófa szavakkal gyakorlatilag naponta találkozhatsz a hírekben, vagy az interneten, és az emiatt érzett klímaszorongással egyre több ember küzd. Azonban nemcsak az idősebb korosztályt kezelik ezzel a lelki betegséggel: sajnos folyamatosan nő a Föld jövője miatt aggódó fiatalok száma is, és sajnos már olyan esetekről is lehet hallani, amikor már gyógyszerekkel kellett kezelni a gyermekek szorongását. Éppen ezért nem szabad ráijesztenünk világvége elméletekkel a legkisebbekre, mert a negatív információk áradata megerősítheti bennük a tehetetlenség érzését – érdemes inkább a példamutatásra, a környezettudatos életmódra nevelésre fektetni a hangsúlyt.

A Magvető Kiadó gondozásában például nemrég megjelent Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület klímatudatos népmesekönyve: ebben olyan meséket gyűjtöttek össze, amelyekben az emberek harmóniában éltek a természettel, és pontosan tudták azt is, hogyan tudják ezt megőrizni. Ezekben a mesékben az emberek összhangban éltek a növényekkel és az állatokkal, és tisztelték őket. De olyan történeteket is olvashatsz benne, amiben már közelítenek a gondok, de még van egy utolsó lehetőség a megoldásra. A „Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért” hasznos segítség a szülőknek és a pedagógusoknak a klímaváltozás megfelelő tudatosításában.

Magvető Kft., 3499 Ft

Nyitó kép: Astrakan Images /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: