Kocsmafilozófusoknak kötelező: Kell egy pszichológus, mondta Isten – Könyvajánló

Humorbonbon a borús napokra

A kortárs német irodalom mindig tartogat valami kis izgalmat, talán a német humor adja a könyvek báját, nem tudom. Az azonban biztos, ha egy kis vidámságra és filozofálásra vágyunk, akkor Hans Rath-nál jobbat keresve sem találhatunk.

Dr. Jakob Jakobit éppen dobta a neje, mindennek a tetejében a nő újdonsült szeretője még az orrát is betörte búcsúzóul. A nem túl keresett pszichológus teljes elkeseredésében belebotlik Abel Baumannba, aki civilben letargikus bohóc, valójában azonban maga a Jóisten. Előzetesen ennyit tudtam a könyvről, mondanom sem kell, hogy ez bőven elég volt ahhoz, hogy előkerítsem, akár a föld alól is. Végül az egyik kedves ismerősöm kölcsönadta, azzal a felszólítással, hogy ráérek visszaadni. Már a villamoson felcsaptam, és alig bírtam megállni, hogy időnként hangosan fel ne röhögjek a könyv lapjaiból. Három napnyi mosolygás után a végére értem, és meglepődve tapasztaltam, hogy az elsőre szórakoztató irodalomnak tűnő történet mély nyomokat hagyott bennem.

 

Animus Kiadó, 3290 Ft

Semmi nincs, ami konkrétabb volna, mint egy érzés. Ez az oka annak, hogy az emberek nem ismeretekre vágynak, hanem szerelemre, boldogságra és barátságra.

Hans Rath úgy beszél a legfontosabb morális kérdésekről, hogy közben halálra kacagjuk magunkat. Mik ezek? Az emberi türelmetlenség, a nagyravágyás, a hűség, a hit, a halál vagy épp az élet értelme. Ugyanakkor nem mély filozofálgatás történik a könyvben, a gondolatok mégis mélyen megérintik az olvasót. Az abszurd történetvezetés pedig már csak hab a tortán, eleinte Jakob Jakobival együtt hitetlenkedünk, majd szép lassan elgondolkodunk azon, hogy vajon lehetséges-e, hogy Isten az elsőre szemfényvesztőnek tűnő Abel Baumann képében köztünk jár?

Nyitókép: Uximetc pavel/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: