Az igazi élet a komfortzónán túl kezdődik: 10 tipp, amivel kiléphetsz a megszokottságból

A komfortzóna kényelmében ritkán történnek igazán emlékezetes dolgok. Itt az idő, hogy elkezdd feszegetni azokat a bizonyos határokat!

Félelmetes, szokatlan, kissé kényelmetlen – ezek mind olyan érzések, amik akkor lesznek urrá rajtad, ha a megszokott, kényelmes kis komfortzóna határait kezded súrolni, esetleg mersz egy lépést tenni még kintebbre is. És hogy milyen érzés a határokon belül maradni? Meglehetősen kényelmes, ugyanakkor halál unalmas. A komfortzónád az a hely, ahol neked mindig igazad van, az élet egyszerű, megszokott, és semmi sem késztet változásra. A buborék, amit magadnak készítettél, ugyan megóv a legtöbb kellemetlenségtől, de gondoljunk csak bele, mennyi élmény és élet vár a buborékon túl, amitől egyetlen lépés választ el. Vajon milyen lenne, ha nagyobb helyet mernénk elfoglalni a világban? Mutatunk 10 tippet, amelyek segíthetnek az elindulásban.

4 lépés vezet ki a komfortzónából

1. Komfortzóna: a kiindulási pont ugye az a hely, ahol alapvetően nagyon is jó neked. És csak néhány különleges eset világít rá, ha már kezd kissé szűkössé válni a hely odabent. Ezeken kívül minden ismerős és kiszámítható itt.

2. Félelem zóna: a következő lépcsőfokon szembe találhatod magadat a félelemmel és az ismeretlentől való szorongással. A kifogások, az önbizalomhiány és önmagad meggyőzése a komfortzónában maradásra olyan akadályok, amelyekkel szembesülhetsz, amikor megpróbálod elhagyni azt.

3. Tanulás zóna: a tanulás gyógyír a félelem zónájára. Itt ismerkedhetsz meg az új törekvésekkel, amelyekbe belekezdesz, és új készségeket sajátíthatsz el a kihívás leküzdéséhez.

4. Fejlődési zóna: végül pedig eljutsz a fejlődési zónába, ahol megtanulhatsz új célokat kitűzni és megvalósítani azokat. A cél az, hogy felismerd az erősségeidet, és felhasználd őket új eredmények elérésére.

10 gyakorlatias tipp a komfortzóna elhagyásához

1. Készíts egy „kényelmetlen dolgok” listát

Az első, amit megtehetsz a komfortzónádból való kilépéshez az, hogy megtalálod azokat a dolgokat, amik nagyon távol állnak tőled, de mégis izgatják a fantáziád egy ideje. Hideg zuhany? Korán kelés? Felhívni telefonon egy régi barátot? Készítsd el a saját kényelmetlen listádat és kezdd el végrehajtani róla a teendőket.

2. Filmezd le magad és nézd vissza

Kamera elé kerülni a legtöbb ember számára igencsak kényelmetlen érzés, nem beszélve arról, ha még vissza is kell néznünk azt. Filmezd le az egyik edzésed közben magad, vagy amikor éppen a kedvenc hobbidat űződ, esetleg csak ülj le a kamera elé, és kezdj el beszélni az érzéseidről. Ha kívülről látjuk magunkat, javítja az önértékelést és a verbális készségeket is.

3. Tegyél fel mély kérdéseket

Igyekezz többször beszélgetést kezdeményezni, akár nem hétköznapi témákról is. Áss mélyebbre a felszínnél! Tegyél fel mélyreható kérdéseket, ha legközelebb találkozol valakivel, így őszintébb és nyíltabb kommunikációban lehet részed, mint az emberek nagy többségének.

4. Engedd el egy kissé a kontrollt

A hétköznapokban a legtöbbször ennek az ellenkezőjét szeretnénk érezni: hogy kontroll alatt tartjuk az életünket. Azonban a kontroll feladása nagyszerű módja annak, hogy kiszakadj a komfortzónádból. Amikor nem akarsz mindent irányítani, akkor teret hagysz a meglepetéseknek és magadnak is, hogy alkalmazkodj a nem várt eseményekhez. Ez segít a jövőben, hogy azt érezd, könnyebben megbirkózol a váratlan helyzetekkel. Pl. bökj rá a térképen egy random úti célra, kérd meg az egyik barátodat, hogy válasszon ki egy új éttermet vagy edzőtermet neked. A lényeg, hogy légy rugalmas!

5. Tedd meg az első lépést online

Ha introvertált vagy, szörnyen nehéz lehet a komfortzónád elhagyása. Ebben lehet segítségedre az online tér. Minden, amit kipróbálnál élesben, azt előbb megteheted kevesebb kockázattal az internet anonim világában. Így lassanként építheted fel az önbizalmad és a valós bakiktól sem kell tartanod. Fejtsd ki a (kulturált) véleményed egy témával kapcsolatban, vagy esetleg szólalj fel egy meeting során. Később ezt élőben is gyakorolhatod, de addig is gyűjts tapasztalatot online.

6. Építsd fel a tűréshatárod

Amikor új dolgokba kezdünk, hajlamosak vagyunk a mindent vagy semmit mentalitást képviselni. Egyből fejest ugrunk az ismeretlenbe. Vagy el sem kezdjük. Viszont ez nem mindig jövedelmező. Sokkal jobb, ha fokozatosan szoktatod magad a változásokhoz. Kezdetben tedd magadnak a legkönnyebbé a feladatokat. Vess egy pillantást a kényelmetlen listádra és cseréld ki a lehető legkisebb erőfeszítést igénylő részfeladatra a teendőket. Le szeretnéd gyűrni a vezetéshez kapcsolódó félelmed? Válassz egy mellékutat a gyakorlásra, nem kell egyből az autópályát megcélozni.

7. Jutalmazd magad

A komfortzóna tágítása korántsem kényelmes manőver, így néha azzal tehetsz magadért a legtöbbet, ha vállon veregeted magad egy-egy lépés után. Jutalmazd meg magad, ha sikerült valamin túljutni vagy valami újat beépíteni. Ez kellő motivációt adhat a folytatáshoz.

8. Semmi jónak elrontója ne légy

Mostanában sokszor halljuk, hogy milyen fontos a nemet mondás képessége. Ugyanakkor legalább ilyen fontos az is, hogy néha „igen-emberek” legyünk, mert így rengeteg új élménnyel gazdagodhatunk. Amiknek voltaképpen csak azért mondanánk nemet, mert ismeretlenek számunkra. Legyen 3 igen a napodban. Lehet, hogy egy váratlan buli, egy random kiruccanás vagy életed szerelme lesz a jutalom érte.

9. Keresd a visszautasítást

Sokszor azért nem merünk belevágni új dolgokba, mert félünk a csalódástól és főleg a visszautasítástól. Menj elébe és keresd azokat a helyzeteket, ahol elutasítást kaphatsz, így növelheted a tolerancia szinted. Kérj 30.000 Ft-ot csak úgy valakitől. Vagy bármit, amit tudod, hogy biztosan visszautasítanak. El sem hinnéd, mennyire felszabadító érzés!

10. Változtass gyökeresen egy dolgon az életedben

A fenti tippek mind egy-egy apró változtatásra vonatkoztak, azonban válassz egy területet az életedben, amit gyökeresen meg szeretnél változtatni. Legyen ez az edzés, étkezés vagy bármi, ami javításra szorul.

Nyitókép: Lauren Bates/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: