Komplett, 5 fogásos húsvéti menü, amiből egész hétvégén lakmározhatsz

Kezdd az itallal!

Pár könnyen beszerezhető alapanyagból is készülhet isteni húsvéti menü, íme!

Ez a húsvét nem a nagy családi ebédekről, a rokonlátogatásról és a locsolók hadáról szól majd, ami bizonyos szempontból nem is baj. De az is igaz, hogy most sokan úgy érzik, rájuk szakad a húsvéti menü elkészítésének terhe. Többektől hallom, hogy ez a húsvét csak elcseszett lehet, hiszen a nagymama kalácsa vagy citromos sütije nélkül nem ünnep az ünnep. Még az a szerencse, hogy a L’ecsó című rajzfilmből mind megtanulhattuk: Főzni bárki tud! A technológiának hála pedig akár a nagyit is bakapcsolhatjuk, akivel élő egyenes adásban süthetjük a kalácsot. Hogy megkönnyítsem a dolgotokat, egy olyan menüt állítottam össze, ami akár egész hétvégén kitart, és aminek elemei bár ínyencnek tűnnek, egyszerűen elkészíthetők. 

Persze az egészséges életmód iránti szenvedélyemet sem tudtam mellőzni. Éppen ezért zöldségben nem fukarkodik ez a menüsor, de pár remek gyógynövény, gyümölcs és más egyéb finomság is terítékre kerül!

Előétel: Sonka, kaláccsal, tojással, tormával és sült reteksalátával

Klasszikus húsvéti előétel, amiből érdemes jó nagy adagot készíteni, hogy uzsonnára is maradjon. Hogy egy kicsit egészségesebbé (és laktatóbbá) tegyük ezt a fogást érdemes salátát készíteni mellé. Egy egyszerű sült reteksalátát ajánlok. A frissen reszelt torma meg egyébként az egyik legjobb vírusölő gyógynövény, úgyhogy érdemes a friss változat mellett dönteni.

1. Kalács

Hozzávalók 2 babához:

  • 80 dkg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 dl étolaj
  • kevés tej

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel elegyítsd, majd tedd egy gyúródeszkára! A liszt közepébe egy mélyedésbe jöhetnek a tojások, és a porcukor. Óvatosan dolgozd össze, és adj fokozatosan annyi tejet a tésztához, amennyit felvesz. Ez nagyban függ a liszt típusától és az élesztő minőségétől is. Ha már nagyjából összeállt a tészta jöhet hozzá a vaj, az étolaj és egy csipet só. Végül könnyű levegős tésztát kell kapj. Ha megvan, vágd két egyforma bucira, majd hagyd kelni 1 órát. Miután letelt az egy óra az egyik bucit vágd ketté, majd formázz két darab másfél centis csíkot, ezután jöhet a fonás. A fonást jóval egyszerűbb megmutatni, mint leírni, éppen ezért íme egy videó, ami lépésről lépésre bemutatja a műveletet.

Ha kész a kalács kend meg egy felvert tojással! A tojásos tésztát hagyd még 15 percig kelni, majd told be 180 fokra előmelegített sütőbe, 25 percre!

2. Sonka

Hozzávalók:

  • 1 kg sonka
  • 8-10 szem bors
  • 3-4 babérlevél
  • 3-4 zsályalevél

Elkészítés:

Azt talán mindenki tudja, hogy ahány kilós a sonka, annyi órán keresztül kell főzni. Fontos azonban, hogy még a főzés előtti este áztasd be a húst hideg vízbe. A főzéshez másnap forralj annyi friss vizet, amennyi a sonkát épp ellepi. A főzővízbe kerülhet fokhagyma, bors, babérlevél, zsálya vagy akár kakukkfű is. Lényeges még, hogy a víz csak gyöngyözzön, ne forrald vadul! A sonkát tálalásig hagyd a főzővízben, a vizet pedig később se öntsd ki, isteni bableves alaplé lesz belőle.

3. Reteksaláta

Hozzávalók:

  • 10-15 szem hónapos retek
  • egy zacskó madársaláta
  • balzsamecet
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A retket mosd meg, negyedeld fel. Dobd serpenyőbe, locsolj rá némi olívaolajat, két evőkanál balzsamecetet kevés sót, borsot, majd fedő alatt párold 10 percig. Ha letelt az idő, magasabb lángon piríts rá még egy picit. Ha kész keverd össze a madársalátával és locsolj rá még egy kevés olívaolajat!

Leves: Medvehagyma-krémleves

A kedvenc infóm a medvehagymáról, hogy azért ez a neve, mert a barnamedvék nagyon szeretik. A másik kedvenc infóm, hogy nagyon egészséges növényről van szó, vérnyomás-csökkentő, tartalmaz C-vitamint, gyakori fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Emellett megjelenésével és illatával is tavaszi hangulatot kelt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 2 nagyobb darab krumpli
  • 1 hagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 nagy csokor, 50g medvehagyma
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat egy lábasban. Ha már picit habzik, add hozzá a krumplit, az apróra vágott hagymát és hagyd kicsit párolódni őket. Sózd, borsozd. Alacsony lángon főzd 10 percig, míg a zöldségek megpuhulnak, közben néha kevergesd, nehogy leégjen. Ha az idő letelt, jöhet az alaplé, ha felforrt, dobd hozzá a medvehagymaleveleket és főzd 2 percig, vigyázz, ne főzd túl, mert akkor elveszíti az ízét és a csodás zöld színét is. Egy mixer segítségével pürésítsd, majd add hozzá a tejszínt és hagyd még egyet rottyanni. Pirítóssal tálald!

Főétel: Citromos, rozmaringos csirkemell, brokkolival, barna rizzsel

Ez az étel a gyors előkészítésnek hála egyáltalán nem pepecselős. Könnyedén elkészíthető, sőt, ha szeretnéd, feldobhatod plusz zöldségekkel is. A csirkemell egyébként egészben, sütőben sütve a legfinomabb!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál friss rozmaring
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 kanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 citrom
  • 2 pár csirkemell (4 nagy szelet)
  • 2 fej brokkoli
  • 1 lila hagyma
  • pirospaprika
  • barna rizs

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy kis tálban keverd össze a mustárt, egy evőkanál olívaolajat, az áttört fokhagymát, némi sót, borsot és a rozmaringot. A páccal dörzsöld be a csirkemelleket, tedd őket egy tepsibe és jöhetnek is rá a citromszeletek. 20-22 percre mehet is a sütőbe az étel. Ezalatt mosd meg a brokkolit, szedd rózsáira. A lila hagymát vágd fel csíkokra, majd a brokkolival együtt egy tálban öntözd meg némi olívaolajjal, fűszerezd sóval, borssal és egy kis kanál pirospaprikával. Vedd ki a sütőből a tepsit, és vedd körbe a csirkét a zöldségekkel, majd told vissza további 15-20 percre a sütőbe, a hőfokot vedd le 100 fokra.

Desszert: Francia citromos tarte

Egy igazi különlegesség, ami legalább olyan nagyszerű, mint amilyen könnyen elkészíthető.

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 125 g citromlé
  • 150 g vaj
  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál citromhéj (kezeletlen citrom!)

Elkészítés:

A tésztához keverd el a lisztet a sóval és a cukorral. Vágd fel a vajat kis darabokra, majd add a keverékhez, ezután jöhet a tojás. Dolgozd össze jól a tésztát, formálj belőle egy nagy gombócot. Tekerd fóliába és 1 órán keresztül pihentesd a hűtőben. A krémhez egy lábasban keverd simára a tojásokat a cukorral, ehhez jöhet a citrom és a citromhéj. Alacsony lángon főzd a keveréket, míg a felesleges folyadék el nem párolog. Ha már krémes állagú, akkor szűrd le, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. A hideg vajat aprítsd fel, add hozzá, majd egy mixer segítségével keverd el, ezután hagyd hűlni a krémet. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Vajazd ki a tortaformát. A tésztát nyújtsd ki, majd egy sodrófa segítségével tedd a formába. Ha van otthon sütőbab, akkor azzal töltsd meg a formát, hogy a tészta ne emelkedjen fel. Ha nincs, az egyszerű szárazbab is megteszi. Told sütőbe 15-20 percre, ha kész hagyd hűlni. Jöhet bele a krém, majd a már majdnem kész tortád mehet a hűtőbe három órára. Ha szeretnéd, felvert tojáshabbal díszítheted a süteményt!

Ital: Grapefruit mimóza

Ahogy fentebb is javasoltam, a húsvéti főzést, érdemes ezzel a finomsággal indítani, így a jókedv garantált!

Hozzávalók:

  • 1 cl víz
  • 1 cl cukor
  • 3 szál rozmaring
  • 1 üveg száraz pezsgő
  • 2 cl grapefruitlé

Elkészítés:

A rozmaringsziruphoz öntsd egy kis lábasba a vizet és a cukrot, melegítsd, míg a cukor el nem olvad. Keverd bele a rozmaringot, majd hagyd állni 15 percet. A pezsgős poharakat töltsd meg két rész pezsgővel, egy rész grapefruitlével, a tetejére pedig kanalazz két kávéskanálnyi szirupot! Ízlés szerint pezsgővel vagy grapefruittal lazíthatod.

Nyitókép: kajakiki/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: