Kompromisszumokat kötsz vagy áldozatokat hozol a párkapcsolatodban? Válts nézőpontot!

Nincs párkapcsolat kisebb-nagyobb konfliktusok nélkül. Márpedig ahol konfliktus van, ott megoldást is kell találni, ilyenkor jön a képbe a kompromisszumkészség vagy az áldozathozatal.

Kompromisszum és áldozathozatal közt vékony lehet a határvonal. Sőt, sokan össze is keverik: azt hiszik, kompromisszumokra törekszenek, holott folyamatosan áldozatot hoznak a párkapcsolatukban. Tisztázzuk gyorsan a különbséget, majd ejtsünk pár szót arról is, mikor válhat a sokak által károsnak bélyegzett áldozathozatal a kapcsolat előnyére.

Mi a különbség kompromisszum és áldozathozatal közt?

A legfontosabb különbség valószínűleg a felek által befektetett erőfeszítésben rejlik. Akkor beszélhetünk kompromisszumról a párod és közted, ha mindketten változtattok a viselkedéseteken, illetve a vágyaitokon annak érdekében, hogy megoldjátok az adott konfliktust. Vegyünk egy példát: ő imád vásárolni, te viszont szeretnéd végre kicsit jobban megfogni a pénzt. Akkor születik kompromisszum, ha te engedsz egy kicsit. Például még ebben a hónapban megveheti a kiszemelt edzőcipőt, de megígéri, hogy mást nem vesz. Vagyis a kompromisszum egyfajta adok-kapok helyzet, amiben mindenki jól jár.

Az áldozathozatal viszont azzal jár, hogy az egyik fél lemond valamiről, vagy felad valamit, hogy a másiknak jó legyen. Tehát a fenti példánál maradva: ha a párod az edzőcipőről is lemond, hogy többet tudjatok félretenni, ahogyan te szeretnéd, az a részéről egyértelműen áldozathozatal.

A kompromisszum jó, az áldozahozatal rossz?

Bár a kompromisszumok, illetve az ezzel együttjáró kommunikáció a biztonság, a bizalom és az összetartás érzését is segíti a kapcsolatban – ahogy Elizabeth Fedrick pszichoterapeuta, PhD fogalmaz -, azt sem jelenthetjük ki, hogy mindig minden áldozathozatal rossz. Szakemberek szerint, mivel az áldozathozatallal azt fejezzük ki, mennyire nagyra értékeljük a partnerünk szükségleteit (még akkor is, ha szemben állnak a saját vágyainkkal), ez is támogathatja az egészséges párkapcsolatot. Főleg, ha nemcsak konfliktuskerülésből hoz valaki áldozatot, hanem azért, hogy azzal kifejezetten a párjának szerezzen örömet. Erre egy remek példa, ha a párod családjánál töltitek a karácsonyt, és a te szüleiddel csak 26-án vagy 27-én tudtok találkozni, mert tudod, hogy ez a párodnak mennyire fontos.

A kutatók szerint egyébként már csak a szándék, hogy valaki képes lenne áldozatot hozni a párja kedvéért, erős befektetés a kapcsolatba, ami összefüggésbe hozható a személyes és kapcsolati jóléttel.

Fotó: Maskot/GettyImages

Áldozathozatal okosan

Egy dologról viszont ne feledkezz el: szép dolog, ha hajlandó vagy a partnered kedvében járni, és olykor engedni neki, de ne hagyd, hogy ez folyamatos és egyoldalú legyen. Képzeld el magatokat úgy, mintha kötelet húznátok. Ugye, hogy nem akarsz mindig te landolni a sárban?

Ha döntéshelyzetben vagytok, és leültök beszélni, legyél higgadt, mert ritkán van jó vége, ha az ember stresszesen hoz döntést. Vagy áldozatot. És az sem baj, ha nyomatékosítod a párodban, hogy igenis te most áldozatot hozol kettőtökért, és ez téged hogyan érint. Például: rendben, töltsük a te családoddal a karácsonyt, de szeretném, ha tudnád, hogy ez az egész most egy kicsit rosszul esik nekem / nehéz nekem / lemondásokkal jár a számomra.

Ezt a párod valószínűleg megérti, elraktározza magában, és reméljük, egy következő döntéshelyzetben ő fog egy kicsit engedni neked.

Forrás: Well+Good
Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: