5 praktikus tipp, hogy könnyebbé tedd az életed

„Az élet nehéz, tele van fájdalommal és szenvedéssel.” „Csak a kemény munka hoz gyümölcsöt.” Ismerősen csengenek ezek a mondatok? Akkor itt az idő, hogy változtass!

Vajon miért gondoljuk azt, hogy az életbe bele kell halni ahhoz, hogy elérjünk valamit? Nem lehet, hogy pont ezzel a mentalitással nehezítjük meg a saját dolgunkat? Mi lenne, ha úgy gondolnánk az életünkre, mint valamire, ami könnyű, élvezetes és ami tele van játékkal és fejlődési lehetőséggel? Azt hiszem, akkor sokkal kevesebb kihívással kellene szembenéznünk és kevésbé ostoroznánk magunkat. Ugyanakkor amellett, hogy nézőpontot váltunk, az is segíthet, ha bevezetünk néhány praktikus változtatást.

1. Tanuld meg kiosztani a feladatokat

A mártírságért még senki nem kapott érmet. Nem attól leszünk rendíthetetlenek és megbecsültek, ha mindent magunkra vállalunk és egyedül próbálunk megoldani. Ezt a hibát a legtöbb ember mégis elköveti. Pedig a feladatok leosztása, akár a magán-, akár az üzleti életben, egy nagyon fontos készség. A családban a terhek egyenlő elosztása jobb dinamikát és kiegyensúlyozottabb kapcsolódást eredményez, nem beszélve arról, hogy rengeteg időt spórol meg nekünk is.

2. Száműzd a lehúzó embereket és viselkedésmódokat

A pletykálás és az önmagunk másokkal való összehasonlítgatása két dolog arról a listáról, ami mindenki falán ott kellene lógjon, mint elkerülendő tevékenység. Amint elkezdjük kipucolni a negatív energiát az életünkből, soha nem látott szellősség és a megnyugvás érzése lesz úrrá rajtunk. Igaz ez a lehúzó, energiavámpír emberekre is. Inkább kevés ember vegyen körbe, de azok olyanok legyenek, akik inspirálnak, feltöltenek és boldoggá tesznek.

Fotó: Pheelings Media /Getty Images

3. Fordítsd a technológiát a javadra

A digitális világ rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy megkönnyítse a mindennapi életet. Csak jól kell használni. Ameddig arra fordítjuk az energiánkat, hogy végtelen órákon át görgetjük a közösségi oldalakat, addig csak elpazarolt időt és temérdek negatív érzelmet halmozunk fel. Ugyanakkor ott van az internet pozitív oldala is. Rengeteg hasznos alkalmazás és forrás áll rendelkezésre, amelyeket a javunkra fordíthatunk, hogy növeljük a hatékonyságot és kevesebb idő alatt végezzünk el dolgokat. Bármit is csinálsz, mindig találsz valamit, ami segíthet. Mindössze egy Google-keresésbe kerül.

4. Használd a rutin erejét

Egy jó rutin kiszámíthatóságot és könnyedséget nyújt. Nem kell gondolkozni, tervezni, automatikusan tesszük a dolgunkat. A sikeres emberekben az a közös, hogy hatékony és egyszerű rutinjaik vannak, és ezek mentén szervezik az életüket. Egy jó reggeli rutin segít megfelelő hangulatban indítani a napot, az esti pedig azért hasznos, mert határt húz a teljesítmény-orientált és a pihenő üzemmód között.

5. Egyszerűsíts

Az életet a legtöbb esetben mi magunk tesszük bonyolulttá. Elhalmozzuk magunkat olyan teendőkkel, melyek egyébként nem is annyira fontosak, és körbevesszük magunkat millió ingerrel és tárggyal. A minimalista élet egyben egyszerűbb élet és ez a döntéseinkre is igaz. Mindig van könnyebb út. Nem megfutamodás vagy megalkuvás, ha ezt választjuk. De komolyan, miért kényszerítenénk magunkra a nehezebbet vagy a fárasztóbbat? Legyen 2-3 csapásvonal, ami fontos nekünk. Koncentráljunk ezekre, legyenek prioritások és akkor minden más másodlagossá válik. Így kiürítjük a felesleget, de megmarad a lényeg. Kevesebb gond, de több élet.

Nyitókép: Tatiana Maksimova/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: