Ezek a különleges helyszínek és programok biztosan új szintre emelik idén nyáron a bor iránti rajongásodat.
Nyáron nincs is attól jobb, mikor a lemenő nap fényében, egy finom bort kortyolgatva, jó társaságban beszélgetéssel töltjük az időt vagy csak elmerengünk a gondolatainkban. Sokáig így gondoltam én, mindaddig, míg egyszer el nem mentünk egy borkóstolóra, ahol nemcsak a finom borok és a mesés környezet adott tökéletes keretet a napnak, hanem még azok a hasznos és érdekes informáiók is, melyeket az általunk kóstolt borokról megtudtunk. Persze, így már idén is mindenképp szeretnék pár ilyenen részt venni, éppen ezért körül is néztem, hogy melyek azok a pincészetek, melyek számomra is tetsző programokkal várják a látogatókat.
Bolyki Pincészet
Ha valaki Egerben jár a vár mellett, semmiképp sem hagyhatja ki a jó borokat. Utóbbi kóstolására viszont nemcsak a pincesor, hanem Bolyki János pincészete is kiváló helyszín lehet. A borász 1998-ban kezdett el szőlővel foglalkozni és mára Verpelét Öreghegyen és a Síkhegyen összesen huszonhét hektáron termeszt gyümölcsöt saját nedűihez. A borászat különböző rendezvényeknek, sőt még esküvőknek is helyet biztosít, de ha csak beugranánk pár pohár borra vagy néhány fröccsre, akkor is bőven van lehetőségünk programokból válogatni. A Bolyki pincészet háromféle borkóstolóval várja vendégeit és idén nyáron egyre én biztosan vevő leszek. A borkedvelők az „Indián Nyár” kóstolón a birtokon történő kilencven perces séta közben hat bort kóstolhatnak, míg a „Meta Tema” nyolc bort és 120 perc sétát foglal magába, de „A buszmegálló” keretein belül tíz ital megízlelésére is lehetőség van, mely a hely legkülönlegesebb nedűit is magába foglalja.
Borkóstolás: hétfőtől-csütörtökig bejelentkezéssel, szombaton és vasárnap nyitvatartási időben
Nyitvatartás: hétfőtől-csütörtökig: 8:00-16:00, péntek: 8:00-20:00, szombat: 11:00 – 22:00, vasárnap: 10:00-15:00
További információk és foglalás: Bolyki Pincészet
Bodri Pincészet
A Szekszárd déli határában található, festői szépségű Faluhely-dűlő völgyében fekvő száz hektáros Bodri Pincészet igazi borturisztikai központ. A finom borok mellett tehát így a környezet is adott ahhoz, hogy kikapcsolódjunk és hosszú munkával töltött hét után. A birtokon található Optimus étteremben pedig még a helyi borokhoz tökéletesen illő fogásokat is fogyaszthatunk, ahogy a vendégházak arra is lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy az egész hétvégét ott tölthessük. Természetesen a borkóstolókat illetően is széles a választék, hiszen standard, prémium és exkluzív csomagokból válogathatunk. A standard hat vagy nyolc bor kóstolhatunk, a prémium hat fajta „DŰLŐ” válogatást foglal magába, de az exkluzív “Gurovica” borkóstolón is részt vehetünk. Illetve azoknak is kedveznek, akik szeretik halmozni az élvezeteket, hiszen a Bodri István borait azok ízeivel harmonizáló, illetve kiemelő bonbonjaival is megízlelhetjük.
Borkóstolás: nyitvatartási időben, pincebejárás bejelentkezéssel
Nyitvatartás: hétfőtől-csütörtökig és vasárnap 12:00-22:00, péntek és szombat 12:00-24:00
További információk és foglalás: Bodri Pincészet
SAUSKA
A SAUSKA koncepciója számomra egészen zseniális, hiszen a borászat két borvidéken is otthont talált magának: Tokajban és Villányban is megtaláljuk őket. Borkóstolóik azonban Villányban kerülnek megrendezésre, melyeknek a Sauska 48 kóstolótermének galériája szolgáltat festői környezetet. A borkedvelők náluk is különböző csomagok közül választhatják ki, azt ami leginkább felkeltette érdeklődésüket. A classic kóstoló hat, az aktuális évjáratból származó tételt tartalmaz, a pezsgőtől kezve a tokaji száraz fehér- és villányi vörösborokon át, egészen a desszertborig. A prémium kóstolón 8 prémium bort kínálnak, melyben az aktuálisan kapható és korábbi, vintage évjáratokból egyaránt szerepelnek italok. Ezt borkorcsolyaként kiegészítik még a helyi termelők válogatott kézműves sonkáival és sajtjaival, hogy az élmány igazán tökéletessé váljon. Ezenkívül még lehetőség van az „Elite” borkóstolóra is, mely a honlap szerint felejthetetlen kulináris élvezettel kecsegtet minket, hiszen a tíztételes borsor is páratlan, ahogy azt kiegészítő Bicsár Attila séf ötfogásos menüje méginkább fokozza az élvezeteket. Természetesen mindegyik program tartalmaz egy pincetúrát, ahol a pincészet dolgozóinak köszönhetően megismerhetjük a borászat működését, illetve a két birtokról is hasznos információkkal gazdagodhatunk.
Borkóstolás: szerdától-vasárnapig előzetes bejelentkezés alapján
További információk és foglalás: SAUSKA
Rókusfalvy Birtok
A sokunk által műsorvezetőként ismert Rókusfalvy Pál 1999-ben kezdett el borokkal foglalkozni, ekkor szeretett ugyanis bele Etyek romantikájába. A Rókusfalvy Birtok így szépen lassan olyannyira kinőtte magát, hogy mára már több mint 30.000 palack bort készítenek évente. A borászat természetesen nemcsak finom italokkal, hanem nagyszerű programokkal is várja a birtokra látogatókat. Hetente kétszer, szervezett borsótolókon vehetnek részt az érdeklődők. Szerdán 18:00-tól, illetve szombaton 12:00-tól autentikus környezetben, frissen sült házi pogácsával, szódával és finom borokkal négy tételes borkóstolóra van lehetőség, ahol a vendégek megismerhetik a pincészet mindennapjait, illetve a borvidéket is.
Borkóstolás: szerda 18:00; szombat 12:00
Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig: 10:00-16:00; szombat-vasárnap 10:00-17:00
További információk és foglalás: Rókusfalvy Birtok
Nyitókép: Bolyki Pincészet Szekszárd Facebook
Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:
- Kísérteties kastélyok, ha borzongtató kirándulásra vágysz
- Utazás a Föld középpontja felé: Szicília
- Hazai látnivalók: 5 fenséges magyar vár