„Be kellene vezetni, hogy minden tizedik szelfi után kötelező elolvasni egy könyvet”: Könyvajánló – Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

A Libri Könyvkiadó gondozásában magyarul is olvasható mű szerzője szakított a regényírás hagyományaival, és csupán pontokba szedve mesélte el a főhőse történetét. A tanulság azonban így sem marad el.

Aki ismer, már jól tudja, hogy megrögzött listaíró vagyok. Feljegyzem a teendőimet, a kiadásaimat, a sorozatokat, amiket meg szeretnék nézni vagy a könyveket, amiket el szeretnék olvasni („Majd, ha egyszer lesz rá időm!”). Biztosan ki merem jelenteni, hogy lassan a listáimról is listát kellene írnom. Éppen ezért Matthew Dicks „21 tétel a szerelemről” című könyve azonnal felkeltette a figyelmem, hiszen a szerző a regénye cselekményét rövid listákon keresztül adja át az olvasóinak. A mű főhőse, Dan Mayrock tulajdonképpen Bridget Jones férfi alteregója is lehetne: az egykori tanárból lett könyvesbolt-tulajdonos Helen Fielding hősnőjéhez hasonlóan naplót vezet. A különbség mindössze annyi, hogy a nap eseményeit, a gondolatait és a problémáit ő pusztán csak pontokba szedi. Bár ez a formátum első hallásra ridegnek és tárgyilagosnak tűnhet, a sorok közül valójában csak úgy áradnak az érzelmek – és persze a poénok is. Matthew Dicks bebizonyítja, hogy egy házasság történetét is el lehet mesélni minden sallang nélkül, tételesen – mégis romantikusan és meghatóan. Ha találgatnom kellene, mi az író szuperereje, akkor biztosan az alábbit mondanám: pontosan tudja, miként kell kiragadni a a mindennapok eseményeinek lényegét úgy, hogy azok közben betaláljanak az olvasó szívébe is.

Libri Könyvkiadó Kft., 3999 Ft

Dan bennünk él?

Dan Mayrock egy teljesen átlagos férfi, mondhatni anti-főhős (Spoiler alert: Na jó, a könyv második felében tartogat számunkra egy nagy meglepetést magával kapcsolatban! – a szerk.): olyasvalaki, aki feladja a tanári karrierjét azért, hogy könyvesboltot nyisson, aztán folyton azon töpreng, vajon jól döntött-e, hogy követte az álmait. Dan egy kicsit ott él mindannyiunkban (Igen, még bennünk, nőkben is!). Tulajdonképpen ő az a bizonytalan énünk, akinek nehezére esik lemondani a kedvenc csokis sütijéről az egészséges életmód érdekében, aki hajlamos összehasonlítani az életét a testvéréjével, aki még mindig féltékeny a felesége, Jill exére, aki titkolja a párja elől, hogy fél a gyermekvállalástól. Ő az, aki szorong a pénzügyek miatt, és rettegve nyitja meg az aktuális egyenlegét az internetbankján. Dan éppen keresztülmegy valamin, ami sokaknak ismerős lehet: eléri azt a mélypontot az életében, amikor már szinte kilátástalannak tartja a helyzetét. És bár hajlamos a hibákra és a rossz döntésekre, a botlásai közben mégis példát mutat nekünk. Ugyanis nem fél attól, hogy beismerje, elrontott valamit. Sőt, minden erejével megpróbálja helyrehozni azt, és jó útra térni. A férfi napjait közel hét hónapon át, novembertől júniusig követhetjük és mire elköszönünk tőle, a személyisége óriási változáson megy keresztül – például megtanul hinni a második esélyekben.

Fotó: woohoo.

21 tételnyi életbölcsesség

Egy biztos: nem szabad óriási életbölcsességeket várva felnyitni Matthew Dicks regényét. A „21 tétel a szerelemről” egy könnyed, szívmelengető és humoros mű az emberi kapcsolatokról és arról, hogy a legtöbbször a saját szorongásaink, félelmeink és az önmagunkkal vívott felesleges csatáink állnak a boldogságunk útjában. Nem hallhatunk semmi olyat, amivel eddig nem lettünk volna tisztában. A különbség csupán annyi, hogy ezúttal egy hozzánk hasonló problémákkal küzdő ember tolmácsolja nekünk ezeket a tanulságokat. Nem véletlen, hogy az utolsó lapokhoz érve megszeretjük őt és akár önmagunkkal szemben is egy kicsit elnézőbbek leszünk. És még az is lehet, hogy Danhez hasonlóan egyre többen kedvet kapunk a listaíráshoz. Én már össze is állítottam egy újat.

Íme 21 gondolat, amit magammal viszek Matthew Dicks „21 tétel a szerelemről” című könyvéből:

 1. Ha a gyerekkori önmagad gyűlölné a felnőttkori énedet, valamit szarul csinálsz az életben.
 2. A szokás valójában egy rögeszme, csak úgy teszünk, mintha szándékos és ellenőrizhető lenne.
 3. Minden egyes felszedett grammot tízszer olyan nehéz lesz leadni.
 4. Nem kell sampon-, keksz- vagy golyóstoll vásárlással álcázni, ha óvszert akarsz venni. Rohadtul senkit sem érdekel a nemi életed.
 5. Soha senkit nem érdekelnek annyira a részeg történeteid, mint téged.
 6. A megoldások elmondhatatlanul egyszerűbbek lennének, ha az embernek csak saját magát kellene megmentenie.
 7. Csak azért, mert valami igaz, nem biztos, hogy helyes, ha kimondjuk.
 8. Soha nem szükséges azt mondani valakinek, hogy figyeljen ránk, ha az illető egy méterre áll tőlünk, és minket néz.
 9. Be kellene vezetni, hogy minden tizedik szelfi után kötelező elolvasni egy könyvet.
 10. Az internet maga a pokol, ha egészségügyi információkat keresel.
 11. Hagyd, hogy mások dicsérjenek! Ha úgy érzed, nem kapod meg az elismerést, amit megérdemelsz, nem vívtad ki azt az elismerést, amit megérdemelsz. Próbálkozz jobban!
 12. Egy ember több mint pusztán egy ember. Egy ember az ígérete mindazoknak a dolgoknak, amivé válhat.
 13. Egy nem hívő ember nehéz pillanatokban ugyanúgy imádkozik Istenhez, ahogy a vízben fuldokló levegőért kapkod. Néha nem marad egyéb, mint a lehetetlen.
 14. Ha hagyjuk, hogy egy probléma hónapokig halmozódjon, az végül csak törésponthoz vezet.
 15. Igazán csodálatra méltó az az ember, aki megérti a jól kiválasztott állatnevek értékét.
 16. Néha az erkölcsileg helyes döntés nem is olyan helyes erkölcsileg, ha mások életére is hatással van.
 17. Az őszinte szeretet azt jelenti, hogy mindig elég jó vagy annak a szemében, aki a legjobban szeret, mégis úgy érzed, sosem vagy elég jó neki.
 18. A szerelem semmit nem tesz jobbá, de mindent megkönnyít egy kicsit.
 19. A szerelem azt jelenti, hogy megígérsz olyan dolgokat, amelyeket talán nem tudsz betartani, aztán foggal-körömmel harcolsz, hogy betartsd őket.
 20. Szeretni valakit azt jelenti, hogy nem a legjobb énje kell nekünk. Csak a valódi énje.
 21. A legnagyszerűbb dolog, amit megtehetsz a jövőbeli siker érdekében, ha olvasol.

Nyitókép: woohoo.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

  Legnépszerűbb cikkek: