Koppenhágában gyümölcsfákat ültetnek az utcákra, és ezekről bárki ehet majd

Dánia fővárosában nemrég úgy döntött a városi tanács, hogy teleültetik a köztereket szederbokrokkal, vagy almafákkal – és ezekről mindenki leszedheti a terméseket.

„Úgy gondoljuk, hogy a város mindannyiunk tulajdona ” – mondta Astrid Aller, a koppenhágai Szocialista Néppárt képviselője. „Azt akarjuk, hogy ez a közös tulajdonban lévő terület olyasmi legyen, amelyet az emberek használhatnak.” Bár világszerte egyre népszerűbb lett az otthoni zöldség – és gyümölcstermesztés az utóbbi években, Dániában kifejezetten erős mozgalommá vált. A legújabb skandináv gasztrotrend ugyanis arra biztat mindenkit, hogy helyi alapanyagokat használjanak a főzéshez – és ha lehet, azt a saját kis hátsó kertjükből gyűjtsék be.

Sőt, létezik egy „Vild Mad”, azaz „Vad ételek” nevű dán szervezet is, akik a takarmányozás ökológiai és gasztronómiai előnyeit oktatják az embereknek. „Ez a legjobb módja annak, hogy igazán megtapasztaljuk a környezetet, amiben élünk: ha megkóstoljuk” – mondta a híres koppenhágai séf, René Redzepi, aki az új skandináv gasztrotrend egyik szülőatyja. Még egy appot is kifejlesztettek a lakosoknak, ami segít megtalálni a „vad ételeket”, és olyan recepteket is megosztanak benne, amikhez felhasználhatják ezeket. Az alkalmazásból például kiderül, hol akadhatnak rá szederre és bodzára, amelyek fehér virágai tavasszal tökéletesek a szirupokba. Felsorolnak olyan ételeket is, amelyek elsőre talán szokatlanok lehetnek az otthoni szakácsoknak, pedig mind olyan hozzávalókból készülnek, amik ott vannak a városban élők orra előtt.

A növénytermesztés mára akkora divat lett Koppenhágában, hogy a szupermarketek árulnak szezonális helyi ételeket is. Ráadásul Astrid Aller szerint a gyümölcsfákban van egy eredendően demokratikus vonás is. „Befolyásolják az általános értelmezésünket, képünket a városról, amit közösen birtoklunk.” Azonban a képviselő nem is állna meg itt, és azt javasolta, hogy hozzanak létre olyan állatsimogatókat is, ahol a gyerekek találkozhatnak azokkal a haszonállatokkal – például tehenekkel vagy disznókkal -, akik később az asztalukra kerülhetnek. „A helyi ételek inspirálhatják az embereket arra, hogy jobban szolgálják a körülöttük lévő világot. Ha vigyázunk a természetre, akkor virágzik, ami hasznos nekünk” – nyilatkozta Astrid Aller.

Nyitó kép: Allard1/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: