Környezetbarát megoldás: új életre kelnek a tönkrement gumimatracok egy solymári anyuka kezei között

Táskák, neszesszerek és tolltartók készülnek a nyaralás után leselejtezett gumimatracokból.

A nyaralás és a nyári programok egyik elmaradhatatlan, ikonikus kiegészítője a gumimatrac. Most nyilván mindenki előtt megjelenik a kép, amikor a 90-es évek közepén, az apukák unott kedvvel pumpálják a matracot a strandon, hogy nyugiban legyenek a gyerekek. Nekem ezzel kapcsolatban a legviccesebb emlékem az, amikor a nagymamámnak annyi dolga volt, hogy nem tudott minket vízpartra vinni. Ezért a testvéremmel két óriási kék pokrócot összekötöttünk, és arra tettük a gumimatracokat a kertben, abban az illúzióban ringatva magunkat, hogy épp a szombathelyi Tófürdőben élvezzük a napsütést.

Gumimatrac, az ikonikus strandkellék

A gumimatracokkal minden praktikusság mellett egy óriási gond van: viszonylag hamar tönkremennek. S mivel nem újrahasznosítható anyagnak számítanak, tulajdonképpen szemét lesz belőlük. Ráadásul ipari mennyiségű szemét, gondoljunk csak a manapság kapható nagyméretű állatfigurákra, vagy komplett kis szigetekre pálmafákkal, amelyek több méternyi anyagból készülnek.

Gács-Kováts Gabriella

Ez a szemétkérdés gondolkodatta el Gács-Kováts Gabriellát, amikor gyerekeivel a dorogi strandon járt, és a szemetes mellett összegyűjtve meglátta a gumimatrac kupacot. „A strandon szinte már nem is látni, annyi flamingó, jégkrém és mindenféle formájú gumimatrac volt, és hegyekben állt a szemetes mellett is. Ekkor kezdtem el azon töprengeni, hogy mi lenne, ha továbbgondolnám a sorsukat” – meséli Gabi, az első lépésekről.

Először csak összegyűjtötte és hazavitte őket, aztán egy nyugodt pillanatában készített több zsebkendőtartót. Aztán tolltartót, táskát és egyre bővült a repertoár. „Pár tű eltört a varrógépben, mire kikísérleteztem, hogy ehhez a masszív anyaghoz mi a legjobb. Menet közben folyamatosan jöttek az újabb ötletek, és a kedvemet csak erősítette, hogy mindenhol nagyon jól fogadták a táskákat, tolltartókat, neszesszereket”. Így született meg a hellomatrac.hu.

A gumimatracoknak is lehet több életük

A kezdetekben még ő maga járt összegyűjteni a matracokat, de ahogy híre ment a tevékenységének egyre több helyen dolgoznak a keze alá. Ma már az ország több helyén van gyűjtőpont, ahol le lehet adni a feleslegessé vált matracokat, többek között az ötlet születésének helyszínén, a dorogi strandon is.


Gabi két kisgyermeke jövőjét is szem előtt tartva igyekszik az élet minél több területén környezettudatosan élni, és fontosnak tartja azt is hangsúlyozni, hogy a gumimatracok nem gyűjthetők szelektíven. „Sokan azt gondolják, hogy a leselejtezett gumimatrac szelektív hulladék, de sajnos nem az, megy a kukába. Ez egy nagyon speciális és masszív műanyag, de az újrahasznosításra alkalmatlan. Azzal, hogy feldolgozom őket igyekszem példát is mutatni, de szerencsére azt látom, hogy ma már egyre nagyobb trend az újrahasznosítás. A jövő generációja szem előtt tartja a figyelmeztető jeleket, és nem érzik cikinek, ha nem a legújabb divat szerinti fast fashion üzletekben vásárolnak”.

Sok munkával alakul át valami mássá a gumimatrac

Ráadásul Gabi táskáival abban is mindenki biztos lehet, hogy teljesen egyedi darabja lesz, ugyanis a nullával egyenlő az esélye annak, hogy két egyforma darab készüljön. Minden gumimatrac jó alapanyag, kifejezetten hasznos uszodába és strandtáskának, hiszen vízálló. Ma már komoly mennyiségű megrendelése van, és igyekszik az egyéni igényeket is teljesíteni. Sok munka, mire egy-egy termék elkészül, mivel feldolgozás előtt egy alapos tisztításra is szükség van, és a szabásuk, varrásuk sem könnyű, hiszen nehéz anyagok.

Számomra ez nem hulladék, úgy dolgozom velük, mintha exkluzív selymek lennének. Próbálom minden centiméterüket megmenteni, ha már nagyon kopott, vagy sokat használt egy matrac, akkor azokból dekorációs elemeket készítek. Nem gondolom, hogy nagy dolgot viszek ezzel véghez. De ha ebből csak annyi eljut mindenkihez, hogy nem kidobják, hanem leadják valamelyik gyűjtőponton a matracukat, már megérte”.

Nyitókép: Hello Matrac termékek fotó: Gács-Kováts Gabriella

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: