Koronavírus-járvány: 5 tipp, amivel segíthetsz másokon

Adakozástól a bevásárlásig

Azon túl, hogy mindent megteszünk azért, hogy ne terjedjen tovább a vírus – gyakori kézmosás, nem érünk az arcunkhoz, önkéntes karanténba vonulunk -, sokan gondolunk arra, hogyan segíthetnénk azokon, akik nálunk sokkal rosszabb helyzetben vannak.

Hogyan tudunk úgy segíteni az időseken vagy rászorulókon, hogy közben mi is biztonságban legyünk és rájuk is vigyázzunk? 5 tippünk is van:

1. Adakozás

Az önkéntes karantén ideje alatt nem kell tétlenül ülnünk otthon, kihasználhatjuk az időt arra, hogy felkutassuk azokat a szervezeteket, akiken keresztül adakozhatunk a rászorulóknak. Mi összegyűjtöttünk néhány ilyet:

  • www.segitunkegymasnak.hu – önkéntes munkát, tanítást, eszközt, szállítást, szolgáltatást, informatikai segítséget vagy ingatlant is felajánlhatunk
  • 1357-es adományvonal – a szám hívásával, vagy sms küldésével 500 forinttal támogathatjuk a rászorulókat
  • LISZTESKÖNYV – Házimenza – a Magyar Vöröskereszt, a NoSalty és a Publicis Groupe Hungary közös, ingyenes receptgyűjteménye. A könyv ötleteket ad arra, hogy hogyan lehet a felhalmozott tartós élelmiszerekből változatos, tápláló és finom ételeket készíteni.  Az ízletes ebédek elkészítése közben ráadásul támogathatjuk a Magyar Vöröskeresztet is: a könyvben található adományozási linkre kattintva lehetőségeinkhez mérten tudjuk segíteni a szervezet működését.
  • jobbadni.hu – a krízisalap támogatásával a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került családokat és időseket segíthetjük.

2. Segíteni a szomszédoknak, vagy a közelünkben élő időseknek

Ahelyett, hogy a netet böngésznénk és újabb ijesztő vagy épp elkeserítő híreket olvasnánk a vírus terjedéséről, inkább hívjuk fel az idős szomszédainkat, és kérdezzük meg, miben tudunk segíteni. Már az is jól eshet nekik, hogy egyáltalán gondoltunk rájuk.

3. Bevásárolni vagy ételt rendelni azoknak, akik az önkéntes karantént választották

Az utóbbi egy-két hétben sokan döntöttünk az önkéntes karantén mellett és egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritka esetben mozdulunk ki az otthonainkból. Ha van olyan barátunk, vagy családtagunk, aki szintén otthon maradt – lepjük meg azzal, hogy megrendeljük neki a kedvenc ételét vagy ha már magunknak úgyis elugrottunk bevásárolni, akkor vegyünk a másiknak is valami finomságot, és hagyjuk a csomagot a lakásának bejárati ajtaja előtt.

4. Pánikvásárlás helyett, inkább gondoljunk másokra is

Teljesen felesleges mindenből háromszor annyit vásárolni, hiszen a boltok nyitva vannak és folyamatos az árufeltöltés is. Pánikvásárlás helyett inkább legyünk okosak és jusson eszünkbe, hogy arra a kézfertőtlenítőre másnak is szüksége lesz (szintén abból az okból kifolyólag, amiért nekünk – hogy tiszta legyen a kezük és ne terjesszék a betegséget). Ha mégis jóval többet vásároltunk, adjuk le a feleslegesnek vélt dolgokat a helyi élelmiszerbanknak.

5. Jelentkezhetünk önkéntesnek!

Ha a fővárosban élünk, akkor akár kórházi önkéntesnek is jelentkezhetünk például. Három nappal ezelőtt tették közzé a Bajcsy-Zsilinszky Kórház orvosainak felhívását, amelyben önkéntes munkára keresnek vállalkozó szellemű, segíteni akaró, lehetőség szerint kevésbé veszélyeztetett fiatal, krónikus betegségben nem szenvedő embereket. Egyelőre csak egy adatbázist hozott létre az intézmény, amelyből szükség esetén a későbbiekben kérhetnek majd segítséget. Azt is írják, hogy remélik, nem lesz rá szükség, de ha esetleg mégis lenne, akkor szeretnének jó előre felkészülni.

Nyitókép: Malorny/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: