8 dolog, amit ne csinálj, miután megkapod a koronavírus elleni oltást

Világszerte folyamatosan zajlik a Covid-19 vakcinák beadása, így, ha te is regisztráltál rá, várhatóan hamarosan sorra kerülsz. A szakértők összegyűjtötték, mit kell tiltólistára tenned, miután túlestél az injekción!

Nap mint nap világszerte egyre inkább nő azoknak a száma, akik legalább az első védőoltást megkapták a koronavírus ellen. Jelen sorok írásakor Magyarországon például már minden harmadik ember túlesett az első oltáson. Így, ha te is regisztráltál, gyakorlatilag bármelyik pillanatban értesíthetnek arról, mikor kerülsz sorra. Bár a vakcina beadása miatt nincs szükség óriási változásokra az életviteledben, a szakértők szerint van néhány dolog, amit jobb elkerülni.

1. NE vegyél be vény nélkül kapható gyógyszereket az oltás előtt!

A vakcina beadása előtt kerüld az ibuprofent, a paracetamolt tartalmazó gyógyszereket, illetve az aszpirint is. Méghozzá azért, mert a vény nélkül kapható tabletták, mint például az ibuprofen vagy a gyulladáscsökkentők tompíthatják a szervezet válaszát az oltásra. Azonban, ha az injekció miatt bármilyen tünetet tapasztalsz magadon (fejfájást, vagy lázat), akkor ezeknek a kezelésére már nyugodtan beszedheted őket az oltás után pár órával.

2. NE aggódj az alkoholfogyasztás miatt!

A szakértők szerint nem okozhat gondot, ha az oltás utáni este megiszol egy pohár bort vagy sört. Ha viszont fáj a fejed, hőemelkedésed van, vagy bármilyen más mellékhatást észreveszel magadon, jobb, ha félreteszed az alkoholt.

3. NE tetováltass, vagy lövess be piercinget azonnal az oltás után!

A bőröd tulajdonképpen az elsődleges védelmi bástyád a kórokozókkal szemben, ami immunválaszokat vált ki a szervezetedben. A tetoválás és a piercing is képes kiváltani ezt, éppen ezért nem érdemes kockáztatni a vakcina és a testékszer immunválaszának kombinációját. A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy a tetoválások ebben az esetben esetleg nem káros immunreakciót stimulálnak-e. Legyél elővigyázatos, és inkább ne foglalj időpontot a szalonokba két héttel az oltások előtt és után.

4. NE kérj másik oltást a koronavírus elleni vakcinával egy időben!

A tudósok azt javasolják, ha egy mód van rá, ne időzítsd másik injekció beadását a Covid-19 vakcinához közeli dátumra. Hiszen nem áll még rendelkezésünkre elegendő információ az egyéb oltásokkal egyidejűleg megkapott mRNS COVID-19 vakcinák biztonságosságáról és hatékonyságáról. Jobb, ha 14 napnyi eltéréssel kéred a további injekciókat! Ha pedig egyszerre több oltáson is gondolkodsz, a szakértők azt tanácsolják, mindig a koronavírus elleni legyen a prioritási listád elején, kivéve, ha valamilyen vészhelyzetről van szó. (Például amennyiben tetanusz veszélye áll fenn.)

5. NE erőltesd az edzést!

Bár a mozgás jótékony hatással van az immunrendszered működésére, ha erőtlennek érzed magad a vakcina beadását követően, inkább pihenj! Figyelj a tested jelzéseire, úgyis megsúgják neked, van-e elég energiád edzeni.

6. NE felejts el vizet inni, különösen akkor, ha influenzaszerű tüneteid vannak!

Ha szeretnéd, hogy a szervezeted könnyebben feldolgozza a védőoltás által kiváltott immunválaszt, akkor figyelj oda a folyadékbevitelre! A hidratálás fontos kulcsa az immunrendszered helyes működésének, és ennek köszönhetően a tested is jobban reagál majd a vakcinára. Vedd magad mellé a kulacsodat és igyál sokat, főként akkor, ha hőemelkedésed van.

7. NE hagyd abba a szükséges szteroidok szedését, de ha megteheted, ne vedd be őket!

Ha valamilyen krónikus betegség miatt szükséged van szteroidos gyógyszerekre, ne változtass rajta a Covid-19 oltás miatt. Egyeztess erről az orvosoddal, kérdezd meg, hogy kérheted-e jelenleg a vakcina beadását, ha igen, milyen feltételekkel. Ha viszont például hátfájás miatt vennél be szteroidot, lehetőség az oltás előtt vagy után 14 nappal kerüld el az ilyen tablettákat.

8. NE kérj injekciós – azaz dermális – töltőanyagokat az injekcióval egyszerre!

Az ajkak megnagyobbítására, a ráncok kisimítására, esetleg a pattanások után kialakult hegeket eltüntetésére is alkalmazott dermális töltőanyagok miatt felduzzadhat az oltás helye az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer vagy Moderna) beadása után. Konzutálj az orvosoddal a koronavírus elleni injekcióról, ha már kértél ilyen jellegű szépészeti beavatkozást!

Forrás: HuffPost
Nyitókép: Flavio Coelho/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: