Köszönöm, megleszek szívószál nélkül is! – Így csökkentsd az ökolábnyomod a nyári vakáció alatt

11 tipp, a környezettudatos kikapcsolódásért

A „környezettudatos vakáció” kifejezés hallatán nem kell egyből egy jurtára és a nomád életmóddal összekötött pihenésre gondolnod. Ma már több fenntartható lehetőség áll turistaként is a rendelkezésedre, hogy megvédd a bolygót! 11 tipp következik.

A nyaralás kezdetével általában csak bekapcsoljuk a vakáció üzemmódot és élvezzük az életet, hiszen csak néhány napunk van arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok mókuskerekéből. Az önfeledt lazításban viszont hajlamosak vagyunk nemcsak a mindennapi problémáinkról, hanem a környezettudatosságról is megfeledkezni, pedig a Föld jelenlegi állapotát elnézve, jobb lenne, ha ezt nem tennénk.

Az igazság az, hogy az utazás és a turizmus révén rengeteg az üvegházhatást fokozó gáz kerül a levegőbe, ezzel tovább gyorsul a klímaváltozás folyamata. A másik globális méretű probléma a mértéktelen műanyaghasználat, ami az óceánok szennyezettségét és a vízi élővilág pusztulását okozza. Ezzel nem azt mondjuk, hogy egész nyáron otthon kellene ülnöd, de a vakáció során is figyelj néhány apróságra, válassz ökobarát megoldásokat. A környezettudatos vakáció kifejezés hallatán nem kell egyből egy jurtára és nomád életmóddal összekötött pihenésre gondolnod. Ma már rengeteg fenntartható lehetőség áll a turisták rendelkezésére, így kisebb-nagyobb változtatásokkal igenis megoldható, hogy ökobarát módon élvezd az utazást.

1. Kapd elő a térképet és kutass új úti cél után!

Már biztosan te is hallottál a köznyelvbe is beépült overtourism kifejezésről, ami tükörfordításban annyit jelent: túlzott turizmus. Ez történik akkor, amikor egy népszerű úti célt elözönlenek a látogatók, és ezzel nemcsak a helyiek türelmét teszik próbára, hanem az adott hely infrastruktúráját is megbénítják és gyakran a természetben is kárt tesznek. A közösségi médiaoldalaknak, az influenszereknek és a különböző sikeres hirdetési kampányoknak köszönhetően folyamatosan növekszik azoknak a helyeknek a listája, amik szinte teljesen lepusztulttá váltak a szüntelen tömegáradat miatt. Az egyik legjobb módja a zöld utazásnak, hogy elkerülöd ezeket a városokat, szigeteket, és kevésbé felkapott helyek után kutatsz.

2. Irány a vasútállomás!

Ha nem a világ másik végére indulsz, hanem egy közelebbi úti cél meghódítását tervezed, akkor válaszd a vonatozást a repülés helyett. Ma már rengeteg nemzetközi járat indul, amik ráadásul sokkal kényelmesebb utazást biztosítanak, mint ahogy azt elképzeljük. Az utazás időtartama valóban egy picit hosszabb lesz (viszont valószínűleg olcsóbb is), de a vonaton is kellemesen el lehet tölteni az időt – ha mással utazol, beszélgess egy jót, vidd magaddal a kedvenc könyved, tarts maratoni sorozatnézést vagy egyszerűen csak gyönyörködj az ismeretlen tájban!

3. Válassz ökobarát hoteleket vagy apartmanokat

2019 egyik legnagyobb utazási trendje a fenntartható turizmus, aminek köszönhetően már számos helyen választhatunk környezetbarát szállást. Ha már tudod, hova szeretnél legközelebb utazni, akkor tájékozódj a Kynder, a Green Hotels Association, vagy az Ecobnb weboldalán, hogy található-e a közelben ökobarát hotel vagy apartman.

4. Minden nap friss törölköző? Minek?

Valóban kellemes érzés, amikor a földre dobott használt törölközőnk helyett egy frissen mosott, puha példány vár a hotelszobában. Azonban mielőtt legközelebb egy hanyag mozdulattal a szőnyegen hagynád a használt törcsid, gondold végig, hogy otthon is ugyanezt tennéd-e. Ha még egy-két napot simán kibír, akkor ne mosasd ki feleslegesen!

5. Vidd magaddal a kulacsod!

Az újratöltehető vizes palackodnak biztosan tudsz még egy kis helyet szorítani a megtömött táskádban. Így egyszerre maradhatsz hidratált, pénzt is spórolsz (hiszen egy ásványvízért is képesek kisebb vagyont elkérni), sőt megkíméled a környezetet a műanyag hulladéktól is.

6. Müzliszelet helyett nasizz gyümölcsöt!

Ha legközelebb egy természetjáró túrára indulsz, a műanyagba csomagolt müzliszelet helyett válassz inkább valamilyen gyümölcsöt. A hagyományos szendvics nélkül nem igazi a kirándulás? Felejtsd el a folpackot és az alufóliát, inkább csomagold a zsemléket papírszalvétába vagy egy textil konyharuhába!

7. Válassz tudatosan fényvédő krémet!

Tudtad, hogy a naptejek bizonyos komponensei hasonlóan nagy szerepet játszanak a korallok pusztulásában, mint a globális felmelegedés vagy az óceánok szennyezettsége? Az oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó fényvédő krémeket néhány országban már be is tiltották, mivel ezek a kémiai anyagok (amellett, hogy allergének) felgyorsítják a korallok visszafordíthatatlan kifehéredését. Vásárlás előtt alaposan tanulmányozd a krémek összetevőlistáját!

8. A jó öreg tömegközlekedés

Több ezer kilométert utazol, ezért nem tudsz a repülés helyett más alternatívát választani? Akkor csökkentsd egy picit a széndioxid-lábnyomod miután megérkeztél. Kocsibérlés helyett válts bérletet és úgy járd be a környéket! Plusz pont jár a biciklis és gyalogos közlekedésért.

9. Hibrid és elektromos járművek

Nem rajongsz a buszozásért és a vonatozásért? Akkor bérelj elektromos vagy hibridautót. Valóban drágábbak, mint hagyományos társaik, de azért olvasod ezt a listát, mert érdekel a környezetvédelem, nem igaz?

10. Adios szívószálak

Szerencsére rengeteg helyen már nincs is olyan opció, hogy szívószállal kérjük az italt. Ezekre a műanyag vackokra valójában semmi szükségünk, főleg, hogy a vízparton valószínűleg rúzst sem viselünk. Rendelj valamilyen italt és jelezd a pultosnak vagy a pincérnek, hogy megleszel szívószál nélkül is.

11. Ügyelj a környezetedre!

Ne hagyj magad után semmilyen szemetet, akkor sem, ha a közelben egy kukát sem találsz. Szedd össze és a visszafelé vezető úton dobd ki az első útba eső szemetesbe! Sőt, ha már napozás közben a szél a fejedre fújta azt a fránya nejlonzacskót, akkor szedd össze, mutass példát! Ezzel máris szereztél magadnak egy kis jó karmát!

Nyitókép: Thomas Barwick/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: