Kövesd velünk a 2021-as Oscar-díjátadó eseményeit!

Lemaradtál a 93. gáláról? A beszámolónkból megtudhatod, mi történt a filmvilág legrangosabb eseményén.

05:15 – VÉGET ÉRT a 93. Oscar-gála, gratulálunk a nyerteseknek!

05:14 – Joaquin Phoenix Anthony Hopkins nevét olvasta fel a borítékból, aki személyesen nem vett részt a gálán.

05:13 – Elérkezett az utolsó kategória, a legjobb színészek versenye.

05:12 – Kicsit fáj a szívünk, mert Bridget Jones megformálója Frances McDormandot (A nomádok földje) szólította ki. (Ez a színésznő 3. szobra ebben a kategóriában.)

05:10 – Az elismerést a kétszeres Oscar-díjas Renée Zellweger jelenti be.

05:09 – Ideje ezerrel szurkolnunk, mert eljött Vanessa Kirby ideje és a legjobb színésznő-jelöltek küzdelme!

05:05 – And the Oscar goes to… A nomádok földje (Nomadland).

04:59 – Kivételesen nem utolsónak adják át a legjobb filmért járó aranyszobrot. A díjat ez EGOT-klubtag Rita Moreno jelenti be. Ő azon kevés művész közé tartozik, akik Emmy-díjat, Grammy-díjat, Oscar-díjat és Tony-díjat is nyertek már karrierjük során.

04:51 -Angela Bassett felkonferálása után megemlékeznek a tavalyi évben elhunytakról, mint például Sean Conneryről, Chadwick Bosemanről.

04:39 – A „Fight for You” (Júdás és a Fekete Messiás) lett a Legjobb betétdal, amit H.E.R. énekel.

04:32 – A Legjobb filmzene Oscarja a Lelki ismeretek című filmnél landolt.

04:18 – A legjobb vágásért A metál csendjének ítélték oda az Oscart.

04:14 – Megérkezett Harrison Ford!

04:07 – Aztán rögtön begyűjtöttek még egyet a Legjobb operatőr kategóriában is Halle Berrytől.

Fotó: Handout/Getty Images

04:04 – A Mank az első szobrot a díszletért zsebelhette be.

03:54 – Szegény Glenn… Youn Yuh-jung lett a befutó, aki a kategória első koreai kitüntetettje. A színésznő megemlíti, nem is érti, hogy nyerhetett Close-zal szemben, majd poénkodva a fiainak köszöni a díjat, akik elküldték őt dolgozni. „Szeretett fiaim, ez az eredménye annak, hogy keményen küzdöttem.” 

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

03:53 – A Legjobb vizuális effektek a Tenetben voltak az Akadémia döntése alapján.

03:45 – Hamarosan jön Brad Pitt, aki bejelenti a Legjobb női mellékszereplő kategória nyertesét. Vajon Glenn Close nyolcadjára is hoppon marad?

Foró: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

03:27 – A Legjobb animációs film a Lelki ismeretek (Pixar) lett. A rendezőnek ez a harmadik Oscarja a Fel és az Agymanók után.

03:20 – A Legjobb animációs rövidfilm nyertesét Reese Witherspoon konferálja fel: a Netflixes If Anything Happens I Love You tarol. Ez a szobor részben a barátnőjénél, Laura Dernnél is landolt, hiszen ő volt a rövidfilm producere.

03:10 – A Legjobb hang Oscarja A metál csendjénél landolt.

02:56 –  Bong Joon-hoo (Élősködők) Szöulból adja át a Legjobb rendezőnek járó szobrot… méghozzá A nomádok földje direktorának, Chloé Zhaonak, aki hisz abban, hogy mindenkiben van jóság. Mindössze hitre és bátorságra van szükség, hogy ehhez mélyen leássunk magunkban. És igen, újabb hatalmas mérföldkő a női filmeseknek!

Fotó: AMPAS/Getty Images

02:44 – És a legjobb jelmezek is! Ann Roth közel 90 évesen lett ismét Oscar-nyertes.

02:42 – Az Akadémia szerint a legjobb sminkek és hajak a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című alkotásban készültek.

02:27 – Laura Dern a Legjobb férfi mellékszereplő-díját adja át. A befutó: Daniel Kaluuya (Júdás és a Fekete Messiás).

02:22 – Dánia megszerezte a 4. Oscarját a Még egy kört mindenkinek alkotással. A rendező, Thomas Vinterberg, lányának ajánlja az Oscarját, akit a forgatás kezdetén egy tragikus autóbalesetben veszítettek el. (Ő is szerepelt volna a filmben.) „Ida, ennek a csodának te is a része vagy.”

02:12 – A Legjobb adaptált forgatókönyv díját a The Father (Az apa) című film kapta. Florian Zeller elmesélte, hogy a forgatókönyvet Anthony Hopkinsnak írta, akit a legnagyszerűbb élő színésznek tart.

02:06 – A Legjobb eredeti forgatókönyv elismerését az Ígéretes fiatal nő rendezője és írója, Emerald Fennell kapta meg. Viccesen kiemeli, hogy angolként könnyedén megállja, hogy nem sír, hiszen a britekre nem jellemző ez. A szobrot elsők között Carey Mulligannek köszönte meg. „Annyira nehéz és hideg” – céloz az Oscarjára. Emeraldnak hatalmas taps jár, mert ebben a kategóriában 13 éve nem győzhetett nő.

Fotó: AMPAS/Getty Images

02:01 – Az este első díját Regina King jelenti be. „Nem semmi év volt ez… De a filmek iránti szeretetünk segített átvészelni ezt” – jelenti ki. A sztár első rendezése, az Egy éj Miamiban 3 kategóriában is indul a szobrokért.

02:00 – KEZDŐDIK a 93. Oscar-átadó!

01:58 – Zendaya pedig szó szerint ragyog a gálán.

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

01:55 – Bevonult az a nő is, akire most egész Magyarország figyel. Íme Vanessa Kirby Oscar-szettje!

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

01:50 – Hallhatjuk az utolsó Oscar-jelölt betétdalt, a „Fight for You”-t H.E.R.től a Júdás és a Fekete Messiásból.

01:44 – Reese Witherspoon és Laura Dern hihetetlenül izgatottak, hogy végre kiléphettek a házból és újra láthatják egymást. Laura tavaly díjazott volt (a Házassági történetben nyújtott alakításáért ismerték el őt), idén pedig átadó lesz. „Imádom ezt a hagyományt!”. Ráadásul közvetve megint jelölt is, mert ő producere az egyik animált rövidfilmnek (If Anything Happens I Love You).

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

01:40 – David Rubin, az Akadémia elnöke elmondta, reménykednek, hogy ezeket a csodálatos alkotásokat majd a filmszínházakban láthatjuk. De azt is kijelentette, hogy nagyon biztonságos környezetet teremtettek a résztvevők számára.

01:34 – Margot Robbie és Josey McNamara az Ígéretes fiatal nő képviseletében jelentek meg (mint producerek) a vörös szőnyegen. Margot dinamikusnak tartja Carey és Emerald párosát.

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

01:26 – Jöhet Leslie Odom Jr.-tól a „Speak Now” című szám az Egy éj Miamiban filmből. Leslie a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrocskáért is harcba száll ma.

01:16 – Felcsendült A chicagói 7-ek tárgyalása betétdala is, Celeste-től. A zenét és a szöveget Daniel Pemberton szerezte.

01:10 – Amanda Seyfried, a Mank színésznője arról beszélt, milyen nagy kihívás az, ha egy létező személyt kell megformálniuk. „Újra kell gondolni egy egész hagyatékot.” Amanda azt is elárulta, hogy az édesanyjától tudta meg, Oscarra jelölték. Ő éppen aludt a kisfiával, amikor a mama felkeltette az örömhírrel. A sztár örömmel kiáltott fel a miniinterjúja végén, hogy végre embereket lát mindenhol.

Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images

01:04 – Carey Mulligan, az Ígéretes fiatal nő főszereplője, és Emerald Fennell, a film rendezője/forgatókönyvírója kölcsönösen magasztalták a közös munkájukat a vörös szőnyegen. „A legnagyszerűbb ember, akit ismerek” – mondja Carey Emeraldról, aki két kategóriában is esélyes a győzelemre.

Fotó: Chris Pizzelo-Pool/Getty Images

01:01 – Egy kicsit Matthew McConaughey is becsekkolt, ő konferálta fel azt a videós összeállítást, melyben olyan dolgozók előtt tisztelegtek, akik mindent megtesznek azért, hogy visszatérhessenek a mozivetítések.

00:52 – Az Előttem az élet (Sophia Loren visszatérő filmje, melyet a fia rendezett.) főcímdala, az „Io Si (Seen)” következik, melyet Laura Pausini énekel. A szám írója, Diane Warren szerint ez a szerzemény nem működhetett volna angolul. Laura pedig úgy gondolja, hogy ezen a felvételen keresztül mindenkit magukhoz ölelhetnek.

00:36 – Molly Sandén előadásában hallhatjuk az egyik Oscar-jelölt betétdalt, mely az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című filmhez készült. ez a Husavik (My Home Town). Ezek az előadások egyébként idén nem élőben, hanem felvételről mennek.

Fotó: Handout/Getty Images

00:30 – 3…2…1… START!

23:53 – Hamarosan jön a 93. Oscar-gála!

Talán rég övezte ekkora kíváncsiság az Oscar-átadót, hiszen sokáig nem lehetett tudni, milyen formában is tudják majd megrendezni a 93. gálát a koronavírus-járvány árnyékában. Az eseményt a szokásos év eleji időpontról április 25-re halasztották, azonban a pandémia miatt továbbra is szigorú óvintézkedéseket kellet bevezetniük a szervezőknek. Ám míg a Golden Globe, vagy az Emmy esetében elmaradt a vörös szőnyeges bevonulás, úgy az Oscar-rajongói 2021-ben is láthatják bevonulni a sztárokat a lélegzetelállító ruhakölteményeikben. (Igaz, rövidebb ideig tart majd a műsor ezen része, továbbá a riportereknek és a vendégeknek tartaniuk kell a távolságot.)

A protokoll szerint a résztvevőknek legalább 3 negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk a testhőmérsékletüket pedig a helyszínen is ellenőrzik. Amíg a kamerák őket veszik, nem kell maszkot hordaniuk, utána azonban újra el kell takarniuk az orrukat és a szájukat. (Például a reklámszünetek alatt.) A közönség létszámát egészen szűkre szabták, mindössze 170 fő lehet jelen. Az idei évben egyébként nem csak a Dolby Színházból fogják közvetíteni, ugyanis lesz egy másik helyszín, a Los Angeles-i Union Station vasútállomás – pontosabban annak Art Deco stílusú termei.

Bár Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje sajnos nem került fel A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájának shortlistjére, azért mégis van magyar vonatkozású jelölt 2021-ben is: Mundruczó Kornél drámájának (Pieces of a Woman) főszereplőjét, Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznőnek járó aranyszobrocskára. Fun fact: utoljára 2005-ben fordult elő, hogy egy magyar rendezés kapcsán nomináltak valakit erre a díjra. Ekkor szállt harcba az elismerésért a legjobb színésznő kategóriában a Csodálatos Júlia sztárja, Annette Benning.

Wéber Kata, Mundruczó Kornél és Vanessa Kirby (Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images)

A 93. gála érdekessége, hogy akár az összes, színészeket érintő szobrot is fekete, vagy ázsiai jelölt viheti haza. Ráadásul 2021-ben két női rendező (Chloé Zhao és Emerald Fennell) is Oscar-várományos – sőt, a forgatókönyvek kategóriájában is győzedelmeskedhetnek. Direktorként eddig egyetlen nő, Kathryn Bigelow került be a nyertesek sorába, A bombák földjén című filmmel, 2010-ben. (2018-ban pedig Greta Gerwiget nominálták a Lady Birdért.) Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Legjobb női mellékszereplők finalistái közé bejutott Glenn Close (Hillbilly Elegy / Vidéki ballada az amerikai álomról) korábban már hétszer járt Oscar közelében, azonban még egyet sem ítéltek neki oda. Nyolcadjára megérdemelné a szobrot, igaz? (A dolog furcsaságát az adja, hogy a sztárt ugyanezért az alakításáért Arany Málnára is nominálták 2021-ben, ami éppen az Oscar ellentéte, azaz a legrosszabb filmeket és színészeket hirdeti ki.)

A korábbi évekhez hasonlóan egyébként idén sem kapott házigazdát a gála, a prezenáltók listáján viszont számtalan A-listát hollywoodi névvel találkozhatunk: többek között Viola Davis, Harrison Ford, Zendaya, Renée Zellweger, Reese Witherspoon, Brad Pitt és Joaquin Phoenix felel a díjátadásért.

Figyelem! Az Oscar-közvetítésről szóló cikkünk folyamatosan frissül, hogy egyetlen fontos pillanatról se maradj le!

Forrás: Variety/New York Post
Nyitókép:  Noam Galai, Vittorio Zunino Celotto, Amy Sussman, Stephane Cardinale – Corbis/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: