Mit végezhet el a kozmetikus, és mi az, amivel már inkább plasztikai sebészt keress?

Utánajártunk, hol húzódik a kozmetikusok kompetenciahatára

Az elmúlt hetekben rengeteget hallunk elrontott szájfeltöltésekről, botoxról, vagy olyan kezelésekről amelyeket plasztikai sebészek helyett képesítéssel nem rendelkező kozmetikusok végeznek. Hol kezdődik a felelőtlenség a témában?

Gyakran látok vonzó hirdetéseket, kozmetikusoktól, fogorvosoktól és plasztikai sebészektől. Laikusként egyfelől nehéz eldönteni, vajon melyik kezelés működik, és melyik nem, illetve joggal feltételezzük, ha valaki reklámoz egy szolgáltatást, akkor arról van papírja, megfelelő szaktudása, hozzáértése. Sajnos ez a feltételezés teljesen naív, hiszen manapság minden második sarkon olyan szolgáltatásokba botlunk, leggyakrabban önjelölt kozmetikusoknál,  amelyhez nem társul megfelelő szaktudás, és pusztán anyagi érdekek állnak mögötte.

A kompetenciahatárok szószólójával és aktivistájával, Kormanik Andrea bőresztétával beszélgettünk.

Fotó: kormanikandrea.hu

A szép a tét?

– Az elmúlt hetekben szörnyű képek, elszúrt kezelések járták be a világhálót olyan elrontott, és borzalmasan kinéző kezelésekről, amelyeket nem orvosok végeztek. Mi a véleményed erről?

Szeretném hangsúlyozni, hogy orvosi beavatkozás esetén is lehet a páciens elégedetlen a végeredménnyel, vagy kialakulhatnak szövődmények. A különbség annyi, hogy az orvos azonnal, már korai szakaszban is felismeri a szövődményt. Megfelelő tudással, eszközökkel, háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy kezelni tudja, hiszen sok gyógyszert már kötelező tartani a rendelőben. Ezen felül pedig azonnal segítséget tud nyújtani, akár a probléma megoldásában, akár abban, hova kell vele fordulni.

– Sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mit és mivel kezelhet kozmetikus, és mi az, ami már orvosi kategória…

Az ajakdúsítás, és mindenféle tűvel való feltöltés például minimál-invazív beavatkozás. Azaz általános orvosi diplomához, plusz három szakvizsgához kötött tevékenység.  Korábban sebészeti, vagy egyéb első szakvizsgák után a plasztikai sebész szakvizsga csak ráépítettként volt megszerezhető. Tehát ahhoz, hogy egy anyajegyet levehessen, feltölthesse a páciens ajkait, az orvos 16-18 évig tanul és gyakorol.  Ez a rengeteg tanulással, gyakorlással, munkával, oktatással, továbbképzésekkel eltelt idő a biztosíték a pácienseknek arra, hogy magas szintű ellátást kapnak.

– Többször voltál az elmúlt években a hónap kozmetikusa, és szalonod a hónap szalonja, mégis a kozmetikusok határvonalait húzod meg pirossal.

– A törvény mindenkire vonatkozik. Ez nem jelenti azt, hogy a kozmetikus nem lehet sokkal ügyesebb kezű, szépérzékkel jobban megáldott, felkészült, vagy megbecsült a szakmájában. De akkor ezt kamatoztassa a mitesszerek eltűntetésében. Sőt lehet, hogy egy-egy orvos kevésbé ügyes, vagy naprakész. Ezért azt mondom érdemes a plasztikai sebészek között is alaposan körülnézni, kire bízza magát a vendég. Azonban a kozmetikusok által végzett invazív vagy minimál invazív beavatkozások a törvény által szankcionáltak, jogi számonkéréshez vezethetnek. A beinjektált anyagokról pedig ne is beszéljünk…

– Mit értesz ezalatt?

Az engedély nélküli beavatkozásokat végzők gyakran külföldről szerzik be, a Magyar hitelesítéssel nem is rendelkező anyagokat. Ezek beszerzési ára lényegesen olcsóbb, ami a páciens oldalán is kedvezőbb látszatot kelt, ugyanakkor  visszafordíthatatlan károkat okozhat egy-egy ilyen engedély nélküli anyag az emberi szervezetben.

– Akkor tulajdonképpen te egyszerre véded a kozmetikusokat, a plasztikai sebészeket, és a vendégeket is?

Pontosan. Hiszen a vendég mindig azzal az elvárással érkezik, hogy kihozzuk belőle a maximumot, és  mindegy, hogy az egy kozmetikus vagy egy sebész, és rossz fényt vet az egész szakmára, ha nem tartjuk tiszteletben egymás határait. Mi ugyan nem tettünk Hippokrateszi esküt, de hiszem azt, hogy nagyon fontos az alázat. És az igazán jó kozmetikus megérti és felelősségel kezeli azt, hogy a vendég a legféltettebb kincsét, az arcát bízza ránk.

Nyitókép: djtrener /Getty Images
Forrás: Kormanik Andrea

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: