Kristen Bell és Dax Shepard különös szabályt követnek a házasságukban

A hollywoodi házaspár egy dologra mindig odafigyel, ha konfliktusra kerül a sor, és állítják, ez a titka a hosszú párkapcsolatuknak.

Kristen Bell és Dax Shepard az a hollywoodi házaspár, akik nagyon is nyíltan mesélnek a mindennapjaikról, legyen szó akár a rendhagyó nevelési stílusukról vagy a házaséletükről. Nemrég Bell azt is elárulta, mi a titka a hosszú házasságuknak: egy interjúban kifejtette, mit tesznek akkor, amikor viharfelhők gyülekeznek a fejük felett. Bár az alapok – a közös célok, és a kölcsönös tisztelet – is nagyon fontosak, de a házaspár egy meglepő szabályt hozott, ami segít nekik eligazodni a nehéz helyzetekben, amit úgy hívnak a „belső gyermek szabálya”. Ennek alapja az az elmélet, hogy mindannyiunkban ott él a gyermekkori énünk, aki az örömök mellett rengeteg csalódást, olykor traumát is megtapasztalt, s ezek mind hatással vannak felnőttkori személyiségünkre.

A hosszú házasság titka

„A legfontosabb dolog, amit tehetsz, az, ha megérted, hogy a partnered valaha egy kisember volt. Néha, amikor a veszekedés küszöbén állunk, valamelyikünk – általában Dax – azt mondja, »úgy érzem magam, mint 8 évesen.« Ilyenkor képes vagyok úgy látni őt, mint a gyerekeimet, és azt mondani erre: »ó, igen, te is egy kisgyerek vagy, akit traumák értek, a viselkedésednek más kiváltó okai voltak, és ez nem rólam szól.« Ez nagyon más“ – mondta a színésznő.

Fotó: NBC/Getty Images

A kulcs a kommunikáció 

A szakértők régóta hangoztatják, hogy a jó kommunikáció elengedhetetlen a hosszú távú, egészséges kapcsolathoz. Habár a Bell és Shepard által alkalmazott „belső gyermek szabály” szokatlan módnak tűnhet a viták vagy nézeteltérések megbeszélésére, de jó taktika arra, hogy a legjobbat feltételezzük a partnerünkről. 

A lényegre koncentrálni

Michael Archord, a Marriage Restoration (Házasság helyreállítás) társalapítója szerint is nagyszerű, ha a párod cselekedeteit képes vagy úgy látni, mint amit a „belső gyermek” tett, és nem könyveled el azonnal jónak vagy rossznak. Az érzelmek tombolása közben kommunikálni komoly kihívás, de ha a legjobbat feltételezed és emlékszel arra, ki is valójában a másik, akkor az segít, hogy a lényegre tudj koncentrálni. 

Például a férj egy illetlen megjegyzést tesz” – magyarázza Archold. – „Ahelyett, hogy azonnal feldühödne, a feleség úgy is reagálhat, hogy elmondja: »Így értettem az imént tett megjegyzésedet, ezt akartad mondani?« Ez lehetőséget ad a férjnek, hogy tisztázza és bocsánatot kérjen, ha szükséges.” – mondta a szakértő. 

Együtt változni

Bell kifejtette, hogy a kapcsolatukban az egymást iránt érzett bizalom és tisztelet teszi lehetővé számukra, hogy észben tartsák, ugyanabban a csapatban vannak, még akkor is, ha éppen nem értenek egyet, így együtt fejlődnek és változnak. „Ha meg tudnám változtatni a viselkedésemet oly módon, hogy az a kapcsolatunk előnyére válik, miért ne tenném meg?” – mondta Bell. 

 

Forrás: fatherly.com

Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: