6 kozmetikai összetevő, amit jobb, ha messzire elkerülsz

Oxybenzone, ftalát, formaldehid: ágyő!

Egyre szélesedik a kozmetikai cégek termékpalettája, de sajnos még így sem lehetünk teljes biztonságban, mivel a tartósításra, a szín és az illat fokozására használt anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezeket az összetevőket inkább kerüld!

Illúzió azt gondolni, hogy a drogériák polcain megtalálható összes termék biztonságos, és egyáltalán nem tartalmaznak ártalmas összetevőket. Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) álláspontja szerint a gyártók felelőssége, hogy teszteljék termékeiket. De a kozmetikai produktumokat nem ellenőrzik és vizsgálják olyan alaposan, mint például a gyógyszereket, így egészen hamar kikerülnek a forgalmazó cégekhez. Hazánkra és az Európai Unióra ugyan más szabályok vonatkoznak, de a távolabbi országokból rendelt termékek esetében nem biztos, hogy elkerülheted a káros anyagokat. Sajnos azokban az árucikkekben sem lehet teljes mértékben megbízni, amelyeket hipoallergén vagy organikus felirattal látnak el. Ezért a legjobb megoldás az, ha még vásárlás előtt megnézed, pontosan mit is tartalmaz egy-egy kozmetikum. Összeszedtük azokat az összetevőket, amelyeket érdemes kerülnöd. Szerencsére az Európai Unió már több mint 1000 káros alkotórészt kitiltott a forgalomba hozható összetevők listájáról, ami nagyban megkönnyíti a dolgodat. A szakértők szerint a következő anyagok kifejezetten károsak:

  • ftalát,
  • parabén tartósítószerek,
  • peszticid trikozlán,
  • szintetikus pézsma
  • és a nem megfelelő naptejek kémiai anyagai.

Íme a kerülendő vegyi anyagok:

1. Oxybenzone

Leginkább a napfényvédő krémekben, a testápolókban és a szájfényekben találkozhatsz vele. Káros lehet a hormonális rendszerre, továbbá elősegíti a bőrben a káros szabad gyökök képződését.

2. Ftalátok

Általában szappanokban, hajlakkokban, samponokban, körömlakkokban és azokban a kozmetikumokban található meg, amelyek illatanyagokat is tartalmaznak. A hormonháztartást zavaró vegyületekről van szó, amelyek káros hatással lehetnek a nők szervezetére, valamint terhesség alatt a magzatot is veszélyeztetik. A férfiakat sem kímélik, ugyanis ezek a vegyületek ronthatják a szaporodási képességet. Az egészségre ártalmas DEHP-t a PVC lágyítására, rugalmasabbá tételére használják. Noha a DEHP alkalmazását betiltották a gyermekjátékokban és a kozmetikumokban, még mindig megtalálható számos, élelmiszer-csomagolásban és egyéb, lágyított műanyagból készült termékben. A Német Kockázatbecslő Intézet szerint a ftalátok – így a DEHP is – főleg táplálkozás útján kerülhetnek a szervezetbe.

3. Ásványolaj párlatok

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport EWG (Environmental Working Group) kutatásai alapján a különböző petróleumkivonatok bőrgyulladáshoz vezethetnek, ésrákkeltő, veszélyes anyagokat, szennyeződéseket is tartalmazhatnak.

4. Formaldehid

Ügyelj a körömlakkok, a hajfestékek és keratinos hajegyenesítő szerek összetevőire! Ha az összetevők közt olyan vegyületeket találsz, mint például a quaternium-15, a dimetilol dimetil (DMDM) hydantoin, az imidazolidinyl urea, a diazolidinyl urea vagy a bronopol, jó, ha tudod, hogy ezekből kis mennyiségű formaldehid szabadul fel, az erre érzékenyeknél pedig már ez is allergiás reakciókat válthat ki.

5. Toluol (más néven metilbenzol)

Leginkább körömlakkokban fordulhat elő. Rendkívül mérgező, színtelen, erősen párolgó folyadék. Belélegezve károsítja az idegrendszert, valamint hallucinációt is okozhat. Ha tartalmazza a lakk, azonnal a kukába vele! Ne csak otthon legyél körültekintő, a körmösödnél is tájékozódj, hogy milyen anyagokat használ, és azok mennyire megbízhatóak. Soha nem lehetsz elég óvatos, ha az egészségedről van szó!

6. Illatanyagok

Az Amerikai Mellrák Alapítvány kutatásai szerint a kozmetikai termékekben használt szintetikus illatanyagok akár 100 összetevőt is tartalmazhatnak, többek között a már említett ftalátokat, a hormonháztatást megzavaró vegyületeket és az etilén-oxidokat. Kémiai koktélnak is nevezik ezeket az illatszármazékokat, amelyek sokszor allergiás tüneteket okoznak. Ezért érdemes olyan kencék után nézni, amelyeken világosan feltüntetik, hogy pontosan milyen illatanyagokat tartalmaznak.

Nyitókép: lechatnoir/E+/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: