Krízis és útkeresés – 4 lépcsőfok, ami egy tinédzsert elvezet az önálló identitásig

James Marcia identitásállapot megközelítése szerint a fiatalok 4 szakaszon keresztül jutnak el a saját identitásukig. Ez a folyamat azonban megköveteli a szembenézést önmagukkal és azzal, hogy kik is akarnak lenni valójában.

Elérni az önálló identitást – annyira megfoghatatlan ez a cél, hogy sokszor azt sem tudjuk, hol érdemes nekikezdeni. Egyáltalán mi szükséges ahhoz, hogy fejlődjön a személyiség, nem történik ez meg csak úgy magától? Az identitás maga jóval több, mint amit mi, az önmagunkról alkotott képbe belesűrítenénk. Tartalmazza mindazt a tudást, ami segít megérteni a saját személyiségünket, vágyainkat, hovatartozásunkat, megkülönböztet minket másoktól, továbbá ide sorolódnak a vallási, etnikai, nemi, kulturális mintáink és a pályaválasztási motivációnk is. Habár a pszichológia azt mondja, hogy az önmegismerés egy életen át zajló folyamat és a fejlődés valójában nem záródik le a 18. születésnapunkon, mégis a helyzet iróniája az, hogy már kamaszkorban elvárjuk a gyerekektől, hogy válaszoljanak olyan súlyos kérdésekre, mint a „mi akarsz lenni, ha nagy leszel?” vagy a „milyen pályát választasz az érettségi után?”.

identitás keresés, identitálsállapotok
Fotó: Tara Moore/ Getty Images

Krízis vs. elköteleződés

James Marcia a tinédzsereket 4 különböző identitásállapot kategóriába sorolta, amelyek magának az identitásformálódásnak az eltérő állomásait mutatják be. Elmélete szerint serdülőkorban megvan a lehetőségünk arra, hogy többféle szerepet, identitást kipróbáljunk és a rengeteg alternatíva közül eldöntsük, hogy melyik a saját utunk. Az érett identitást két dolog befolyásolja: a krízis és az elköteleződés. A krízis a mérlegelés időszaka, amikor még oda-vissza lépegetünk a különböző világnézetek, foglalkozások és jövőképek között. Az elköteleződés azt mutatja meg, hogy milyen mértékben tudunk azonosulni ezekkel a nézetekkel és fel merjük-e vállalni a döntéseink kizárólagosságát.

1. Diffúz identitás

Ebben az esetben az egyén még nem köteleződött el, és nem is élt át identitáskrízist. Ilyenkor a leggyakrabban megjelenő érzelmek a bizonytalanság és döntésképtelenség. Amikor minden héten más színre festi a tinédzser gyerek a haját és a harmadik egyetem sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor valószínűleg a diffúz identitás szakaszában vergődik éppen. Jelenleg azon van, hogy minél többféle irányt kipróbáljon. Ez egy meglehetősen kiszámíthatatlan időszak. Lehet, hogy egyik héten még rockernek érzi magát, a következőben meg jogot tanulna. Ami közös ezekben a választásokban, hogy nem tartósak. Az elköteleződés hiánya azonban hosszútávon gátolja a fejlődést.

2. Korai zárás

A korai zárás esetén van elköteleződés, azonban ez anélkül történik meg, hogy a fiatal keresztülment volna identitáskrízisen. Ez tipikusan az az idillinek tűnő helyzet, amikor ki van kövezve az út, és mindenféle dráma nélkül elénk áll a gyerek, hogy orvos szeretne lenni. Valójában azonban arról van szó, hogy a próbálgatás és keresés időszaka kimaradt, mert a gyerek, mintegy emésztetlenül magáévá teszi a család álláspontját anélkül, hogy megkérdőjelezné azt. Előfordulhat, hogy a családban már generációk óta minden férfi orvos, így fel sem merül a nyílt vagy burkolt szülői elvárás mellett, az, hogy esetleg más utat is lehet választani. Ennek a veszélye, hogy anélkül köteleződik el vallási, politikai, foglalkozásbeli kérdésekben a kamasz, hogy valóban átgondolná, ezek a nézetek illenek-e hozzá.

3. Moratórium

A moratórium a személyiségfejlődés során a vívódás időszaka. A kamasz itt épp identitásválságot él meg és válaszokat keres. Ki vagyok én? Mit akarok kezdeni az életemmel? Mi iránt szeretnék elköteleződni? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre saját belső erőforrásait mozgósítva igyekszik válaszolni. Mindeközben persze megéli a választás nehézségeit, a külső elvárásokat és milliónyi belső konfliktust. Azonban innen már csak egy lépés választja el őt az identitás eléréséig.

4. Valódi identitás

A negyedik szakasz a valódi identitás megtalálása és elérése. Mire eljutunk ide, valószínűleg lesz jó pár rossz döntés a hátunk mögött. Olyan választások, melyek nem feltétlenül a sajátjaink, de az elvárások miatt igyekeztünk megfelelni, több olyan jövőkép, amit a kukába dobtunk és több átsírt éjszaka is. A jutalom azonban az intergrált személyiség, aki tisztában van a saját értékeivel, nézeteivel, identitásával és készen áll arra, hogy megvalósítsa azt az életet, amit eltervezett magának.

Nyitókép: Ivan Hernandez / EyeEm / Getty Images

    Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

    Legnépszerűbb cikkek: