Kullancs elleni védelem kutyáknál: segítünk megtalálni a legjobb megoldást

Itt a kullancsszezon, amikor nem is az a kérdés, véded-e kutyusodat az élősködők ellen, hanem az, hogyan: lássuk, milyen alternatívákkal működhet a hatékony kullancs elleni védelem kutyáknál, milyen lehetőségek vannak, előnyökkel-hátrányokkal.

Aki egyszer személyesen, vagy akár az ismeretségi körében tapasztalja, mekkora bajt tud okozni egy apró élősködő egyetlen csípése, annál utána a kullancs elleni védelem a kutyáknál nagyon fontos szerepet fog kapni. Sőt, itt ki kell emelnünk a védelem kapcsán a „megbízható” jelzőt is. Mert anno Barney kutyánknál – kezdő gazdiként – vásároltunk mi is (hozzáteszem, nem két forintért) drogériában kullancs elleni nyakörvet, csak hát, mint utólag kiderült, a kullancsok körberöhögtek minket. És egy nagyobb sétáról hazatérve annyi kullancs volt a kutyánkban, hogy egyedül ki sem tudtuk szedni mindet, szaladtunk az állatorvoshoz.

Utána csakis szakember által javasolt készítményeket alkalmaztunk, de persze, adja magát a kérdés: honnan tudjuk, melyik lesz a megfelelő a kutyánk számára? Mert hát az ilyen termékekből is Dunát lehetne rekeszteni a választékkal. És bár tudunk és szeretünk is több forrásból tájékozódni, még így sem garantált, hogy gyorsan meglesz a legmegfelelőbb. Tekintsük most át a kullancs elleni szerek fő típusait, előnyökkel-hátrányokkal, és utána reméljük, neked is könnyebb lesz a választás!

Milyen lehetőségek vannak, milyen előnyökkel és hátrányokkal?

Nyakörvek: ár-értékben sokan szeretik a kullancs elleni nyakörveket. Én is sokáig így voltam ezzel, hiszen 10 ezer forint körüli összegért akár nyolchónapos védettséget is kaphatott a kutyánk. Ezen kívül nem kellett minden hónapban emlékeztetni magam, hogy be kell adnom a tablettát vagy rá kell csepegtetnem a megfelelő készítményt. Új négylábú társunk, Zorró érkezésével viszont már bonyolultabbá vált a kérdés. Mert bár az ár-érték továbbra is szuper lenne, egy kölyökkutyánál, aki állandóan izeg-mozog és félő, hogy beleakad valamibe, vagy leszedheti, megrághatja, nem a legjobb választás. Arra pedig az állatorvos hívta fel a figyelmünket, hogy ha nyáron majd sokat megy vízbe a kutyus (márpedig ez a terv), szintén nem lesz jó a kullancs elleni nyakörv, mert az élővilágnak sem tesz jót.

Rácsepegtetős készítmények: ezeket spot on néven is ismerheted. Előnyeik közé tartozik, hogy sokféle élősködő ellen nyújtanak védelmet, illetve gyorsan, könnyen alkalmazhatók. A kutyus szőrét a nyakán vagy a gerincén kicsit szét kell húzni, és oda kell csepegtetni a kullancs elleni folyadékot. Meg kell várni, míg beszívódik, és pár órán belül már hatni is kezd. Hátránya, hogy a havi egyszeri alkalmazást nem szabad elfelejteni, és akkor is figyelni kell, hogy a teljes mennyiség a bőrre kerüljön, ne pedig a szőrre. Akkor sem biztos, hogy működnek ezek a szerek, ha gyakran megy vízbe kedvenced, mert akkor a védőfolyadékok veszítenek hatékonyságukból.

Tabletták: kisgyerekes családoknál (illetve ahol fontos, hogy semmilyen „szer” ne dörzsölődjön le a kutyáról) ideális, hiszen a tablettát csak beadod a kutyusnak, és utána készítménytől függően akár három hónapig is biztonságban lehet az élősködőktől. Kölyökkutyának is adható és a pancsolás szerelmeseit sem akadályozza majd semmiben. Hátránya, hogy a beadása nehézkes lehet, illetve egyes tablettákról elterjedt, hogy súlyos mellékhatásokkal is járhatnak. Ilyen esetekben kérd nyugodtan az állatorvosotok tanácsát, segítségét – biztosan találtok olyan megoldást, amivel a kutyus és te is elégedett leszel.

Kullancs elleni védelem kutyáknál: mi alapján dönts?

Ha életmódotokat, szokásaitokat figyelembe véve választasz, mi biztosak vagyunk benne, hogy jó döntést hozol. Fontos még, hogy ne használj „valamikorról maradt” vagy a szomszédoktól örökölt, bizonytalan eredetű vagy lejáratú szereket, és ne hallgass feltétlen ismerősökre vagy a kutyás csoportokban olvasott infókra (sokszor írnak jókat a netezők, de van, hogy csak összezavarnak). Inkább az állatorvost kérdezd meg, ha bizonytalan vagy – spot onok, tabletták megvásárlásához például úgyis szükséged lesz rá.

De már azzal is sokat tehetsz kutyád védelméért, ha az interneten is megtalálható kullancstérképekből tájékozódsz, és nem kirándultok a térképen különösen veszélyesnek feltüntetett helyekre. Persze, ezzel nem arra akarunk biztatni, hogy mostantól üljetek otthon a kullancsok miatt. Ellenkezőleg! Járjátok csak a természetet, de időnként ellenőrizd a kutyádat, nem mászik-e rajta egy hívatlan vendég. Ha igen, gyorsan seperd le róla, még mielőtt a bőrébe fúrná magát. Ha otthon mégis észreveszed, hogy kedvenced kullancsot szedett össze, mielőbb távolítsd el az élősködőt vagy kérd ebben az állatorvos segítségét. Ne tévesszen meg ezeknek az parazitáknak az aprócska mérete, mert már egy kis kullancs is hatalmas bajt okozhat, mint a babéziózis, a kullancs-encephalitis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) vagy a Lyme-kór. Utóbbi ellen ugyan van védőoltás, de csak 18 hetesen kaphatják az elsőt a kölykök. Tehát a 18 hetesnél fiatalabb kutyusok még biztosan védtelenek a Lyme-kór ellen. De felelős gazdiként minden életkorban fontos, hogy odafigyelj a kutyád egészségére, és ebbe a kullancs elleni védelem is beletartozik.

Forrás: szabadagazdi.hu és negylabupatika.hu
Fotó: Omica Photography / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: