Egy héttel ezelőtt még azt sem tudtam, mi az a granita. Mostanra azonban az egyik kedvenc hűsítő desszertemmé vált.
Őszintén bevallom, én azelőtt még sosem hallottam a granitáról. Viszont amikor rábukkantam erre a csodás receptre, azonnal bepötyögtem a Google-be: g-r-a-n-i-t-a. Mint kiderült, nagy hókusz pókusz nem rejlik a szó jelentése mögött, Szicíliában egyszerűen így hívják a jégkását. Na, de kávés jégkása? Az ötlet azonnal megmozgatta a fantáziámat és a hétvégén el is készítettem életem első granitáját. És biztosan nem az utolsót! Az eredeti recepten csupán annyit változtattam, hogy a sűrített tejet kókusztejszínre cseréltem, így nemcsak alacsonyabb lett a jégkásám kalóriatartalma, hanem a vegán étrendembe is beilleszthettem. A végeredményről mindent elmond, hogy az első adag egy szempillantás alatt el is fogyott. Egyszerűen elkészíthető, csupán 3 hozzávalót igényel. A folyamat kicsit időigényes, de hidd el, az utolsó percig megéri. Nem is húzom tovább, nézzük, hogyan készül ez a kristályos, kávés csoda!
Hozzávalók:
A házi sűrített kókusztejhez:
- 4oo ml kókusztejszín
- 2 evőkanál kristálycukor
A kávés granitához:
- 2 csésze cold brew (vagy erős kávé hidegen)
- 1 csésze víz
- 3/4 csésze kristálycukor
Elkészítés:
Házi sűrített kókusztej:
- Öntsd a kókusztejszínt egy lábosba, forrald fel és adj hozzá 2 evőkanál cukrot.
- Alacsony lángon főzd kb. egy órán keresztül. A mennyisége a felére fog csökkenni és egy sűrűbb állagú folyadékot kapsz eredményül.
- Öntsd át egy hőálló tálba és tedd hűtőbe.
Jöhet a kávés granita!
- A hideg kávét öntsd egy közepes méretű tálba.
- A vizet és a kristálycukrot öntsd egy lábosba és addig főzd alacsony lángon, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Az elkészült cukorszirupot add a kávéhoz és jól keverd össze. Az elkészült mixet tedd egy órára a hűtőbe.
- Ha letelt az egy óra egy kb. 33 x 22 cm nagyságú tepsit tölts tele a kihűlt cukros-kávés mix-szel és tedd a fagyasztóba. Egy óra leteltével fogj egy villát és a fagyásban lévő kávét törd össze. Ezt fél óránként ismételd meg kb. 5-8 alkalommal, amíg a granita el nem éri a jégkristályos állagot. Tálalás előtt még egyszer fuss végig rajta a villával. Ha nem azonnal kerül az asztalra, akkor a mélyhűtőben tárold.
- Ha tálalásra kerül sor, a granitát kanalazd üvegpoharakba és locsold meg az egészet kókusztejszínnel.
Nyitókép: Elena Veselova/Shutterstock