Kulturális programajánló november második hetére

A héten természetesen rengeteg program kapcsolódik a Márton-naphoz és csúcsot dönt az éves libafogyasztás is. De a gasztronómiai élvezeteken túl is számos kiváló program vár, ezekből választottunk egy zenei és képzőművészeti eseményt.

Képzőművészet

fotó: acb.hu

November 10-től megtekinthetők Barabási Albert László hálózatkutató, képzőművész alkotásai a Riadólánc címet viselő önálló kiállításon, az acb Attachment-ben. A kiállítás egy adatvizualizációra épül, ami egyszerre alapoz az alkotó tudós és művész identitására, perszónájára. Barabási és kutatócsoportja 2007 januárja és 2009 januárja között megtörtént vészhelyzeteket, katasztrófákat vizsgált, egészen pontosan azok kommunikációs vetületeit. A történések helyszínén tartózkodó szemtanúk mobiltelefonos adataiból generálták a kiállítótérben is látható összetett ábrákat. A vizsgálat fő kérdése az volt, hogy egy tragikus esemény szemtanúja, vagy túlélője kit és hányszor hív fel a mobiltelefonján. Az először gráfként (komplex hálózatként) megszületett ábrákat Barabási évekkel később hímzésmintaként értelmezte újra, textilformátumba konvertálva a korábbi adatvizualizációkat. Ehhez a projekthez kapcsolódó műveit mutatja most be kamarakiállítása.

Barabási Albert László művészeti tevékenységére fókuszáló Rejtett Mintázatok című kiállítását először a budapesti Ludwig Múzeum mutatta be 2020-ban, és a ZKM, Karlsruhe 2021-ben. A projekt további állomásai az elmúlt évek során csíkszeredai és marosvásárhelyi múzeumok voltak. Az alkotónak a New York-i Postmasters Galériában is volt önálló kiállítása 2022-ben. Barabási Albert-László 1994 óta több áttörést ért el a komplex hálózatok elméleti kutatása terén. A Northeastern University Komplex hálózatok kutatóközpontjának igazgatója, a Harvard Orvostudományi Tanszékének oktatója. Barabási eddigi pályája során megkapta többek között a Bolyai János-, a Moholy-Nagy-, és a Prima Primissima- díjakat. A magyarul 2018-ban megjelent A képlet című könyve a siker törvényszerűségeire világít rá.

Zene

Pusker Júlia, fotó. Müpa/Csibi Szilvia

Idén is bemutatkoznak Európa legígéretesebb fiatal zenészei a Rising Stars sorozat keretein belül. Az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) köszönhetően öt egyedülállóan tehetséges muzsikus debütál a Művészetek Palotájában, november 10. és 12. között. A Rising Stars 1995-ben indult, az ECHO kezdeményezésében, azért, hogy a versenyalapú komolyzenei világban segítse a fiatal, kiemelkedő kvalitású zenészeket.

Ebben az évben Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a kiválasztottak közé, aki a budapesti Zeneakadémián kezdte, majd a Royal Academy of Music falai között végezte tanulmányait. Koncertjén nem csak szólistaként hallhatjuk, Christia Hudzy ukrán zongoraművésszel közösen is fognak zenélni. A BOZAR – Centre of Fine Arts Brussels jelöltjeként a Sonoro Quartet érkezik, a belga vonósnégyes már a 2021-es budapesti Bartók Béla világversenyen is osztatlan sikert aratott. Végül a Konzerthaus Dortmund, a Festspielhaus Baden-Baden és a Kölner Philharmonie képviseletében Sebastien Heindl orgonaművész koncertezik, sőt egy az 1922-es Nosferatu című némafilm horrorisztikus világára építő orgonaimprovizációs kíséretét is hallhatjuk majd.

Márton-nap

fotó: dannymesel.hu

A Marczibányi téri Művelődési Házban Sipos Orsolya művészetpedagógus vezetésével a fenntarthatóság szempontjait szem előtt tartva, újrahasznosított anyagokból lehet Márton-napi lámpást készíteni, majd a lámpásokkal felvonulás indul, élő zenei kísérettel. A séta után Mézeskalács úr meséje várja a családokat, az előadás után pedig a hangszerek kipróbálására is lesz lehetőség.

Az angol nyelvű dalbetétekkel tűzdelt előadásban az amerikai népmesék egyik kiemelkedő alakjának, Mézeskalács úrnak a történetét ismerheti meg a közönség a népszerű mesemondótól. A finomságokkal díszített mézeskalács figurát az aprócska öreg néni, az aprócska öreg bácsi, a tehén, a szamár, és ha hiszitek, ha nem, a Márton-napi liba is meg szeretné kóstolni. Aki ezért csak szalad és szalad, míg végül elér a folyó partjára, és találkozik az ott szundikáló rókával… A mese vége egyelőre maradjon titok, de az biztos, hogy az angol nyelvű dalokat addigra kicsik és nagyok egyaránt könnyű szerrel fújják majd.

Nyitókép: müpa.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: