Kumano Kodo, túra Japán szent zarándokútján

1800 éves fürdő, jelen és múlt találkozása, misztikus légkör. Ez a Kumano Kodo, egy 87 kilométeres zarándokút, ami átszeli a japán Kii-hegységet, Kiotótól délre. Egyike az ország legnagyobb tiszteletnek örvendő helyeinek.

A zarándokút mágikus ösvényeit évezredek óta járják az emberek társadalmi rangjuktól függetlenül, így szamurájok, előkelő családok tagjai és közemberek sokasága látogatott már el ide az idők során. Egyáltalán nem egy átlagos, bakancsos túráról van szó. Ez a shugendo, az ókori japán vallás földje, ahol a fizikai kirándulástól kezdve, a természeti világon keresztül, egészen a megvilágosodásig vezethet az út.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mtsnb Nksn (@asiancultures) által megosztott bejegyzés

Addig kell menned, amíg a természet, a tested, és a szíved eggyé nem válik. És amikor ez megtörténik, a jutalmad egy mágikus erő lesz” – állítja Ryoei Takagi, shugendo mester. Lehet, hogy ez valóban megtörténhet, ugyanis a mestert látták már a terület legszentebb és legnagyobb, fagyos vízesése alatt meditálni közel egy órán át. A legtöbb ember egy percig sem bírná. „Ha létezik olyan túra, ami a Nirvánába vezet, akkor az a Kumano Kodo.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bk (@cja90k) által megosztott bejegyzés

A zarándokút Takijiri Oji-ból indul, és több napon át tart, mialatt számos szentélyt és természeti csodát érint. A zarándoklat nem kíméli a testet, hosszú utak kanyarognak a sűrű erdőben. A tájból mégis nyugalom árad, a régió meleg vizű forrásai pedig gyógyírt jelentenek az elgyötört végtagoknak. A leghíresebb fürdő, az 1800 éves Yunomine forrására épült, ami szerepel a világörökségi listán is, csakúgy, mint a teljes zarándokút. A hagyomány szerint a zarándokok ebben a vízben tisztálkodtak, mielőtt beléptek a Taisha szentélybe imádkozni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KUMANO TRAVEL (@kumanotravel) által megosztott bejegyzés

Habár a négy főútból álló zarándokút már közel sem olyan veszélyes, mint a múltban, mégis mindegyik sajátos kihívások elé állítja a kirándulókat, aminek a végén varázslatos szentélyek fogadják a fáradt utazót. A szent helyeken a zarándokok a jelenükről elmélkedhetnek, és megtisztulhatnak a múlt bűneitől. Az utazókat a helybéli szerzetesek kísérik, akik akkor is spirituális élménnyel gazdagítják a turistákat, ha azok egyáltalán nem hívők. Kumano Kodo Japán egyik legmisztikusabb régiója, aminek feltétlenül szerepelnie kell a látnivalók listáján, ha ázsiai körútra indulunk.

Forrás: National Geographic
Nyitókép: Saha Entertainment/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: