Így segítettek a kutyák oldani a pandémia okozta lelki terhet

Már jóval a koronavírus kitörése előtt kutatók alátámasztották, hogy a háziállatok jelenléte enyhíti a depressziót. Sőt, a kutyatartók a korlátozások nehézségeit is határozottan könnyebben vészelték át, mint azok, akiknek nincs házi állatuk.

Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a kutyatartás enyhítette a világjárvány okozta negatív pszichológiai hatásokat a gazdik körében. Saint Louis-i kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberek, akiknek kutyájuk van, kevésbé voltak depressziósak a világjárvány ideje alatt, mint azok, akiknek nincs. A kutatásban összesen 1535 amerikai felnőtt vett részt, akiket a szorongás, a depresszió és a boldogság szintjeiről faggattak. A kutyatartók egyöntetűen úgy érezték, hogy jóval több „szociális támogatásban” van részük, mint azoknak, akiknek nincs négylábú kedvencük.

A szociális támogatás ilyen mértéke valószínűleg egyfajta kiegyenlítő erővel bírt a pandémia negatív hatásaival szemben” – áll a tanulmányban. A kutatók azonban nem találtak különbséget a boldogság és szorongás szempontjából a két csoport között. Az eredmények alapján viszont egyértelmű, hogy a kutyák hozzájárulnak a gazdik jólétéhez még a nehéz időszakokban is. Ez a megállapítás kiegészíti egy korábbi tanulmány eredményeit, miszerint a négylábú kedvencek hozzájárulnak az ember mentális egészségéhez. A kutyák ugyanis feltétel nélküli szeretettel fordulnak gazdáik felé.

A háziállatok egyfajta kikapcsolódást nyújtanak és elterelik a figyelmet a problémákról. Más szociális interakciókkal ellentétben, az embernek nincs szüksége különleges készségekhez ahhoz, hogy pozitív reakciót váltson ki a házi kedvencéből” – olvasható.

Az Egyesült Királyságban is készült hasonló kutatás, ahol a megkérdezettek 90 százaléka mondta azt, hogy házi kedvencük segített megbirkózni a világjárvány következtében hozott korlátozásokkal, valamint, hogy hála nekik sikerült fitten és aktívan tartani magukat. „Azt is felfedeztük, hogy ebben a vizsgálatban a háziállatokhoz fűződő érzelmi kötődés erőssége statisztikailag nem különbözött állatfajonként, ami azt jelenti, hogy a mintánkban szereplő emberek átlagosan ugyanolyan érzelmi közelségben érezték magukat például a tengerimalacukhoz, mint a kutyájukhoz” – mesélte a tanulmány vezetője.

A szakemberek egyet értenek abban, hogy a háziállatok közelsége érzelmi biztonságot nyújt. Ráadásul egyáltalán nincs szükségünk képzett, terápiás állatokra, hogy csökkenjen a stressz szintünk és higgadtabban reagáljunk váratlan helyzetekben is.

Forrás: INDEPENDENT
Nyitókép: Wade Austen Ellis/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: