Kutyafuttató etikett: mit illik és mit nem egy kutyás parkban?

Kutyafuttató: hát persze, hogy imádjuk – ahogy a kutyánk is –, de biztos, hogy ismerjük használatának „íratlan szabályait” is?

Szocializáció, önfeledt rohangálás, játék a többi kutyával. Többek között ezek miatt érdemes a kutyafuttató rendszeres látogatóivá válni négylábúddal. Igen ám, de mint minden közterületnek, ennek is megvannak a maga írott és íratlan szabályai… Nézzük, melyek ezek!

Írott szabályok: a kutyafuttató házirendje

A kutyafuttató olyan közterület, ami kerítéssel van körbekerítve, és tartalmazhat különböző foglalkoztatóeszközöket, akadálypályát. Az önkormányzatok általában mindegyikre – a bejárat(ok)nál – kifüggesztik a házirendet, amely szabályozza a rendeltetésszerű és a társadalmi együttélési szabályoknak megfelelő használatot.

Ezeket a gyakran piktogramokkal ellátott táblákat bárki elolvashatja. A házirend, melynek betartása és betartatása mindannyiunk érdeke, olyan szabályokat tartalmaz, mint például, hogy ne vigyünk a közösségbe tüzelő, esetleg fertőző beteg kutyát, vagy éppen hány óráig használhatjuk azt. És a rossz hír az, hogy akár egyetértesz ezekkel az előírásokkal, akár nem, köteles vagy betartani őket. Az írott szabályok egyértelműek tehát. Az íratlanok azonban – mivel nincsenek kifüggesztve – nem mindenki számára azok. Essen hát szó most ezekről!

Köszönj és kérdezz!

Mielőtt belépnél – a balesetek elkerülése végett –, ajánlott tájékozódni arról, hogy a bent szabadon rohangáló kutyák szívesen látják-e a tiéd. (Az ugye nyilvánvaló, hogy nem küldhetsz ki mindenkit, mert ti megérkeztetek.) Ha már – a köszönést követően – a nemüket és ivarukat megtudtad, majd magad is megadtad ugyanezeket az információkat, eldöntheted, bemész-e a kutyafuttató területére a kutyáddal. A bent tartózkodó gazdik pedig szintén határozhatnak arról, hogy maradnak vagy éppen elmennek.

Le a pórázzal

A kutyafuttatók egy részénél (sajnos, nem mindegyiknél) úgynevezett zsilipes (kettős kapus) részt is kialakítottak. Ez teszi biztonságossá a belépést, már ha a gazdi tudja, hogyan kell azt használni. Ezt a zsilipek közötti területet azért alakították ki, hogy a pórázt biztonságos körülmények között csatolhasd le a kutyádról – miután meggyőződtél arról, hogy a mögötted lévő ajtó zárva van. Ezt követően úgy lépj be a futtatóba, hogy egyetlen kutya se tudjon kiszökni.

De miért is olyan fontos, hogy négylábúd póráz nélkül érkezzen a futtatóba?

Szabad kommunikáció akadályozása

Elsősorban azért ne vigyél pórázon kutyát szabadon engedett társai közé, mert a négylábúd így akadályozva van a szabad kommunikációban. Magyarán elveszed tőle annak a lehetőségét, hogy ha szeretne, elmenekülhessen az adott szituációból; egy másik kutyával való találkozást ugyanis emiatt megélhet úgy is, hogy sarokba szorították, te pedig nem hagyod elfutni. Megelőzésként agresszíven viselkedik, hiszen ezzel próbál elkerülni egy esetleges támadást. (A további okokat majd egy későbbi cikkben taglalom. Mert több is lehet…)

Nem ismered a többieket!

Teljesen rendben van, hogy ismered a saját kutyád és biztos vagy benne, hogy békés, nyugodt és nem fog kitámadni, de a kutyafuttatóban tartózkodók között lehetnek számodra ismeretlenek is. Így a pórázon bevitt kedvenced – ha nyolcan köré gyűlnek – kellemetlenül fogja érezni magát, feszült lesz és akár morogni is kezdhet, amelyre válaszul akármelyik rátámadhat. (Megjegyzem, póráz nélkül ugyanebben a szituációban semmi probléma nem lenne!) Ha erre hirtelen pánikba esel és felkapod, azzal pedig még többet árthatsz neki: a többiek fel fognak ugrálni rád, amitől a kutyád még jobban megijed.

Nagy dolgok a kutyafuttató területén

Ha bejutottatok és a kutyák a kötelező ismerkedési körök után játszani kezdtek, ne merülj bele a mobiltelefonodba. Fél szemed mindig tartsd négylábúdon, hogy közbe tudj lépni, ha a játék hevessé válik. De akkor is kezelned kell a helyzetet, ha a kutyád nem viselkedik megfelelően vagy ha pont ő szorul segítségre. Arról nem is beszélve, hogy ha nem figyelsz rá, a „nagydolgát” sem tudod feltakarítani utána. (Mindig szedd össze, kérlek!)

Ne parázd túl!

Ne ess át a ló túloldalára sem! Tehát nem kell folyamatosan fegyelmezni a kutyád, lábhoz rendelni, kiszedni a játékból, ha kicsit elkezdenek morogni – vannak fajták, akik játék közben hörögve-morogva kommunikálnak. Hagyd, hogy kedvére játsszon, szaladgáljon, szaglásszon. Hadd legyen kutya! Csak akkor avatkozz közbe, ha feltétlenül szükséges. Ehhez mindig figyeld a testjeleit.

Juti és labda: maradjanak a kutyafuttató területén kívül

Ha előveszed a jutalomfalatot, számolj azzal, hogy nem egy éhes kutyád lesz hirtelen – mindenki köréd fog gyűlni, hogy kunyerálhasson. Ha pedig kettesben labdáznál a kutyáddal, vedd figyelembe, hogy lehet a futtatóban rajta kívül más „labdaőrült” eb is, akivel akár össze is kaphatnak a játékon. Tehát, ha nem egyedül vagytok, jobban teszed, ha nem állsz neki tréningezni vagy labdázni.

Hidd el, ezeknek a szabályoknak a betartása nemcsak a kutyák balesetmentes „bandázását” teszik lehetővé, hanem a gazdikat is közösséggé tudják kovácsolni. Ezáltal pedig még kellemesebb lehet a futtatóban eltöltött idő!

Szerző: Szabó Viktória, gazdi coach, kutyaoktató
Nyitókép: Capuski / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: