Lady Di nagy stíluskalauza, avagy hogyan öltözködne ma Diana hercegné

Diana hercegné a '90-es évek egyik legnagyobb stílusikonja volt, ruhaválasztásait nemcsak saját korában csodálták és próbálták lemásolni, ma is sokan merítenek belőle inspirációt. Most elgondolkodtunk azon, hogyan tenné egyedivé napjaink divatját?

Diana hercegné néhai ruhatárát, egyedülálló stílusát könyvek, kiállítások, Netflix-sorozatok, divatmagazinok és egy musical is megörökítette. Mesebeli esküvői ruhájától az úgynevezett ‚‚revenge dressig”, azaz ‚‚bosszú ruháig’’ – amelyet 1994 júliusában viselt, pontosan azon a napon, amikor Károly herceg hivatalosan is bejelentette viszonyát Kamillával – minden egyes ruhaválasztásával belopta magát az emberek szívébe. Illetve beírta magát a divatkönyvekbe. „A stílusa annyira egyedi volt. Annyira ő volt” – mondta Jack L. Carlson, a Rowing Blazers alapítója és kreatív igazgatója. „Nem követte a trendeket. Épp ellenkezőleg, tette a saját dolgát, mi mindannyian csodálkozva figyeltük, és igyekeztünk lépést tartani vele.” A walesi hercegné stílusáról sokat elárul, hogy még ma is rengeteg rajongója akad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Rowing Blazers tavaly piacra dobott Lady Di kapszulakollekciója. Carlson két olyan pulóvert tervezett, ami szinte teljesen megegyezett a hercegné által viselt darabokkal. A két pulcsi másfél óra alatt annyi bevételt hozott a márka számára, mint a korábbi három hónap összes eladása. 

Vajon Diana ma is a legnagyobb divatikonok közé tartozna? Biztosan, hiszen elég arra gondolni, Katalin hercegné milyen befolyással van a britek, illetve az egész világ vásárlási szokásaira. 

A gardrób, mint diplomáciai eszköz

Lady Di ügyesen használta a divatot a diplomáciai kapcsolatok elmélyítéséhez. A hercegné előszeretettel látogatott külföldre olyan ruhában, amely az adott kultúra szimbólumait hordozta. De az sem volt ritka, hogy az általa viselt darabot az adott ország egyik ismert vagy feltörekvő divattervezője készítette. Ezzel tisztelgett a hagyományok előtt, és kivívta mások csodálatát. Diana egykori stylistja, Anna Harvey 1997-ben a brit Vogue-nak mesélt erről: „Kezdettől fogva arra használta a ruhákat, hogy jó benyomást keltsen. Első walesi látogatásakor walesi színeket viselt – egy zöld és piros selyemruhát. Japánba Yuki Torimaru tervező ruhájában érkezett, Párizsban pedig Chanelt viselt.” 1986-ban, a Perzsa-öbölben járt, ahol arany sólyommal díszített ruhában jelent meg, ami Szaúd-Arábia egyik szimbóluma. Egy másik utazás során Japán zászlajának színeit öltötte magára és egy fehér alapon piros pöttyös ruhára szavazott. Igaz, a királyi család tagjai gyakran követik ezt a példát, de Diana hercegnő az 1990-es évek elején, a Károly hercegtől való elhidegülés után is megtartotta ezt a szokását. Vagyis ha ma is köztünk lenne, valószínűleg ma is így tenne. Habár lehetetlen megmondani, hogy Diana melyik brandek kínálatából választott volna, néhány tippet érdemes tenni. A külföldi utazásai során szerintünk egy Pieter Mulier és egy Isabel Marant ruha, vagy egy Philip Treacy kalap is bekerülne a bőröndjébe.

Philip Treacy SS21 kalap (bal), Diana hercegné Japánban (középen), Dior haute couture SS20 – a kollekciót a görög mitológia inspirálta (jobb) (képek forrása: @philiptreacy, @princesdianaa, @ju1ia_arnautova/Instagram)

Diana hercegnő a divatot használt arra is, hogy felhívja a figyelmet a jótékonysági szervezetekre és kezdeményezésekre. „Már akkor is fényévekkel előttünk járt” – mondta Carlson, utalva arra, hogy napjainkban milyen gyakran üzennek a hírességek ruhaválasztásukkal. Diana egész életében támogatta az AIDS elleni küzdelmet, erre biztosan utalna ma a viseletével (például egy Mondo Guerra pulcsival). Emellett a környezettudatosság szószólójaként is el tudjuk képzelni, ezért szerintünk néhány Stella McCartney darabot is megtalálnánk a gardróbjában.

A tervezők múzsája

A korai években a hercegné inkább a brit divattervezők kollekcióiból választott. „Brit designerek ruháit akarta viselni, mert úgy érezte, ezzel teheti a legtöbbet a hazai divatiparért” – mondta Harvey a Vogue interjúban. Ez egyébként sikerült is neki, hiszen miután nyilvánosan megjelent a – korábban már említett – bárányos pulóverben, Joanna Osborne és Sally Muir tervező nemzetközi hírnévre tett szert: hamarosan saját üzletet nyitottak New Yorkban és Tokióban is. „A királyi család tagjai ma is tudják, hogy az általuk viselt ruhák valószínűleg címlapra kerülnek – és azonnal el is fogynak” – mondta Morgane Le Caer, a Lyst divatkereskedelmi platform tartalmi igazgatója. Lady Di egyik kedvenc tervezője, Bruce Oldfield továbbra is aktív, így ő biztos befutó lenne ma is. Az új generáció képviselői közül szerintünk Victoria Beckham, Christopher Kane és a Rodarte lenne Diana nagy favoritja.

Rodarte SS21 (bal), Diana hercegné Bruce Oldfield ruhában (középen), Victoria Beckham SS21 (jobb) (képek forrása: @rodarte, @queenofheartscz, @victoriabeckham/Instagram)

Élete utolsó éveiben a hercegné a divatipar nemzetközi vizeire evezett, és egyre több külföldi designerrel alakított ki szoros kapcsolatot. Megjelent Gianni Versace temetésén, és 1996-ban John Galliano (aki ekkor a Christian Dior kreatív igazgatója volt) róla nevezte el Lady Diornak a francia márka legendás kézitáskáját. Ezek alapján arra tippelünk, hogy a Versace és a Dior ma is a hercegné kedvence lenne, Marc Jacobs nevével és a Maison Margiela márkával (amelynek élén most Galliano áll) egészítenénk ki a sort.

Maison Margiela AW19 (bal), Diana Versace ruhában (középen), Dior Cruise 2022 (jobb) (képek forrása: @maisonmargiela, @ladydirevengelooks, @dior/Instagram)

Bosszú, szabadság és öröm

Habár Diana a házassága alatt is többször megszegte az etikettet viseletével, stílusa még merészebb lett miután maga mögött hagyta a Buckingham-palotát. Az ikonikus „bosszú ruha” tökéletesen megtestesítette a modern, feminista nőt. Életének utolsó éveiben szívesen viselt Jimmy Choo és Chanel magassarkú cipőket, amelyeket korábban szigorú szabályokkal tiltottak meg neki. Roland Klein divattervező pedig azt is elmesélte a brit Vogue-nak, hogy Diana egyszer egy „igazán rövid ruhát” rendelt tőle. A francia designer így emlékezett vissza Lady Di mondataira: „Bármit teszek, engem kritizálnak, szóval tegyünk is valamit érte.”

Ebből arra következtethetünk, hogy az ex-hercegné stílusát a pimaszság jellemezné ma is. Ezek alapján szerintünk egyértelmű, hogy a női divattervezőknek és a merész ruháknak külön részleget szentelt volna a gardróbjában. Marine Serre, Simone Rocha és Grace Wales Bonner is élvezhette volna Diana támogatását.

Simone Rocha SS18 (bal), Diana hercegné és Vilmos herceg (középen), Wales Bonner AW21 (jobb) (képek forrása: @aupontrouge, @diana.princess.wales, @walesboner/Instagram)

Nyitókép: Princess Diana Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: