Lady Diana után szabadon – emlékezetes bosszúruhák

A néha Diana hercegnő igazi forradalmat indított útjára 1994-ben, amikor is a Vanity Fair partiján egy mára már legendássá vált kis feketében jelent meg, akkor hívta ugyanis életre a máig népszerű „bosszúruha“ kifejezést.

A szívek hercegnője pedig ki máson is akart volna bosszút állni, ha nem III. Károly (azóta) brit királyon. Azon a sokat emlegetett napon ugyanis, amikor felavatta ezt a gardróbjában 1991 óta őrizgetett darabot, az akkori herceg egy országosan sugárzott tévéinterjúban rántotta le a leplet Kamillával folytatott titkos viszonyáról. Diana pedig ahelyett, hogy otthon nyalogatta volna a sebeit, az egész világnak megmutatta, hogy zátonyra futott házasságában nem ő áll a vesztes oldalon. 1994. június 29-én, a Vanity Fair partijára való indulása előtt ugyanis megakadt a szeme ezen az általa mindaddig túl „rizikós” viseletnek titulált, Christina Stambolian által tervezett ruhán és most vagy soha alapon leakasztotta azt a vállfáról. A többi pedig – mint, mondani szokták – már történelem. Az egykori hercegnő választása olyannyira bejött, hogy az ominózus kreáció és annak designere még a minden idők leghíresebb ruháit felsorakoztató listákról sem hiányozhatnak. 

Credit: Princess Diana Archive / Stringer
Fotó: Jayne Fincher/Getty Images

Akik követték a példát

Hollywood sztárjai pedig azóta is hálásak lehetnek Dianának, hogy nem az eredeti tervnél maradt és egy visszafogott Valentino dressz helyett ezt választotta. A bosszúruha ugyanis neki köszönhetően igazi fogalommá vált. Egy-egy viharos szakítás vagy válás után a példát követve ugyanis már nem egy A-listás híresség viselt olyan merészebb darabot, amivel erősségüket, függetlenségüket és önállóságukat prezentálták. Lássunk is pár igazán emlékezetes példát erre.

Mariah Carey

A hercegné által megteremtett trendet elsőként Mariah Carey követte. Az énekesnő Tommy Mottola zenei producertől való különválásának bejelentését követően, az 1997-es 14. MTV Video Music Awardson jelent meg először a nagy nyilvánosság előtt. Sokat mutató kis feketéje pedig nemcsak tökéletes vonalait volt hivatott megmutatni. A look mögött sokkal fontosabb üzenet rejlett. Carey ezzel a csupán csak egy kis csőtopból és egy igen magasan sliccelt szoknyából álló szettel üzenete meg a világnak, hogy kiszabadult egykori férje uralma alól.

Elizabeth Hurley

Liz Hurley és Hugh Grant kapcsolatának két emlékezetes ruhát is köszönhetünk. Az egyik természetesen az az óriási biztósítótűkkel díszített Versace darab volt, melyben az 1994-ben még szinte ismeretlennek számító színésznő a Négy esküvő, egy temetés című film premierjén lopta el a show-t a sármőr elől. A másikat pedig 2000-es szakításukkor öltötte magára a gyönyörű sztár. Grant és Hurley tizenhárom évnyi együttjárás után döntöttek úgy, hogy pontot tesznek kapcsolatuk végére, Liz pedig azt prezentálva, hogy ennek ellenére is minden a lehető legnagyobb rendben van, egy újabb merész kreációt választott. Egy köldökig dekoltált és idomait tökéletesen megmutató, pezsgőszínű Valentino darabban mutatta meg, hogy ő Hugh Grant nélkül is valaki.

Jennifer Lopez

Ben Affleck egyelőre csak két bosszúruhát ihletett és reméljük, ez a szám már nem is fog gyarapodni. Először Jennifer Lopezzal történt csúnya szakításuk után emlegettük nevét ebben a kontextusban, hiszen az énekes, színésznő eljegyzésük január eleji felbontását követően pár héttel már a Golden Globe vörös szőnyegén tündökölt. Lopez ott egy, a görög istennőket is megszégyenítő, narancsos árnyalatú, arany kiegészítőkkel felturbózott Michael Korsban mutatta meg, hogy kit ért nagyobb veszteség.

Jennifer Aniston

Kolléganőivel ellentétben Jennifer Aniston a maga kifinomult módján értelmezte újra a bosszúruha fogalmát. Miután kiderült, hogy Hollywood álompárjának kapcsolatába a Mr. és Mrs. Smith forgatása alatt belerondított Angelina Jolie, a Braniston megszűnt létezni és a Brangelina vette át helyét. Nos, a színésznő nem talált olyan könnyen új partnert, mint Brad Pitt, viszont bebizonyította, hogy ő egyedül is beragyogja a teret. Persze, azért utóbbiban segítségére volt a Kisiklottak 2005-ös premierjén általa viselt Chanel koktélruhát díszítő ezernyi kristály is.

Jennifer Garner

Maradjunk még kicsit a Jenniferek bosszúinál és Lopez, illetve Aniston kisasszonyok után lássuk a Ben Affleck által ihletett második bosszúruhát is. Azt be kell lássuk, hogy az imént említett úriember nem éppen szakításai időzítésének mestere, hiszen míg JLo-t a Golden Globe, addig Garnert az Oscar előtt dobta. Viszont ennyi baj legyen, hiszen így legalább utóbbi is be tudta bizonyítani, hogy milyen stílusos is ő valójában. A színésznő egy Diana ruháját részleteiben itt-ott kicsit megidéző, fekete Atelier Versace-ben került 2016-ban a legjobban öltözött hírességek listájára.

Bella Hadid

Kevésbé volt viszont elegáns Bella Hadid, aki The Weeknddel történt első szakítása után a 2017-es MET Gálát választotta bosszúja helyszínéül. A rendre szebbnél szebb kreációkat felsorakoztató eseményre ugyanis nemes egyszerűséggel egy, a hátán mélyen dekoltált, átlátszó kezeslábasban érkezett. Az Alexander Wang által megálmodott darab ugyan tökéletesen illett az est tematikájába, viszont őt ebben nem tennénk a „best dressed” gyűjteményünkbe. Mentségére annyi szóljon, hogy volt párja és új barátnője, Selena Gomez ekkor debütáltak párként a vörös szőnyegen, így valahogy Bellanak ki kellett tenni magáért. Hát, így sikerült.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Júnior (@runwaysbby) által megosztott bejegyzés

Shakira

Miután fény derült Piqué csalfaságára Shakirának volt bosszúdala, bosszúklipje és természetesen bosszúruhája is. A kolumbiai énekesnő utóbbit Cannes-ban prezentálta, ahol egy magasan sliccelt, pánt nélküli ruhában, szintén a néhai hercegnő szettjét ihletforrásként használva erősítette azt, hogy a focista egy „Ferrarit cserélt Twingora”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shakira (@shakira) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: